Rådmænd kritiserer stram økonomiaftale: - Manglende plejehjem vil presse hjemmeplejen
Det kan komme til at give ekstra pres på hjemmeplejen, at anlægsbudgetterne er blevet beskåret i den netop vedtagne økonomiaftale for kommunerne.
Den økonomiaftale, der onsdag aften aften blev indgået mellem KL og regeringen, sætter kommunerne under pres. Sådan lød det samstemmende fra seks nordjyske borgmestre som TV2 Nord talte med torsdag.
Enderne kan ikke i de kommende budgetter nå sammen via besparelser, og i Aalborg Kommune kommer de 1,4 milliarder, der i den nye aftale forsvinder fra anlægsbudgettet, til at ramme de ældste borgere. Det fortæller rådmændene Kristoffer Hjort Storm (UP) og Nuuradiin Hussein (S), der henholdsvis varetager forvaltningerne Senior & Omsorg og Job & Velfærd.
- Det er efter min mening katastrofalt, at man ikke tager mere langsigtede briller på. Jeg kan slet ikke forstå, man ikke tænker over de konsekvenser, det får, når man vælger at sætte sådan noget her i stå, lyder det fra Kristoffer Hjort Storm.
Vil presse hjemmeplejen ekstra
De manglende 1,4 milliarder gør det nemlig svært for kommunen at bygge nye plejehjem og med den demografiske udvikling, der er undervejs i Aalborg Kommune, er nye plejehjem en nødvendighed - ellers vil det presse andre områder hårdt:
- Det er klart, at når vi ikke har pengene til at sætte gang i nye projekter, så står vi og kommer til at mangle de her plejehjem på sigt. Det vil så betyde, i forhold til vores andre områder på ældreområdet, at eksempelvis hjemmeplejen kommer til at blive presset, for så skal de jo passe flere ældre borgere ude i eget hjem, lyder det videre fra Kristoffer Hjort Storm, hvis forvaltning allerede har slået bremserne i på to plejehjemsbyggerier på grund af den rekordhøje inflations påvirkning af byggepriserne.
Rammer også unge borgere
Kristoffer Hjort Storms rådmandskollega Nuuradiin Hussein (S) kalder økonomiaftalen en "katastrofe-aftale" og gør det klart, at KL og regeringens sparekniv kommer til at ramme de børn og unge, hans forvaltning, Job & Velfærd, har med at gøre.
- Det er andet, hvis ikke tredje år i træk, at vi beder om ressourcer til det her område, og der kommer nul kroner til det specialiserede socialområde.
- Det vil sige vores børn, unge og voksne, som er dybt afhængige af, at vi har ressourcerne, som gør, at vi kan imødekomme den efterspørgsel, der er på det her område.
Rådmanden peger konkret på børn og unge, der er i mistrivsel.
Forstår dilemmaet
Både Kristoffer Hjort Storm og Nuuraddin Hussein kalder altså økonomiaftalen en katastrofe, men udtrykker samtidig forståelse for, at den usikre økonomiske situation betyder, at kassen smækker hurtigere i.
- Men jeg er skuffet, og jeg er utrolig ked af, at man ikke tilgodeser de her sårbare og udsatte borgere, lyder det fra Nuuradiin Hussein. Og Kristoffer Hjort Storm stemmer i:
- Jeg er helt med på, at der er nogen steder, vi skal holde igen, men det er simpelthen bare en nødvendighed, at vi bygger de her plejehjem. Og så bliver vi altså nødt til at gøre det.
- Så nytter det ikke noget, at vi behandler alle folk og alle områder ens, for her har vi simpelthen en skal-opgave, og det synes jeg er ærgerligt, at regeringen forsømmer, lyder det fra den tidligere DF-rådmand.