Seniorøkonom: Kommunerne må se i øjnene, at der skal laves benhårde prioriteringer
Kommunerne skal svinge sparekniven. Det står klart efter ny økonomisk aftale, som er indgået af Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen.
- Der bliver færre penge at rutte med.
Så klart kan det, ifølge seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel, siges.
KL og regeringen har aftalt, at kommunerne i 2023 kan bruge 18,5 milliarder kroner til at bygge og renovere for. Det er væsentligt færre penge end i 2022, hvor tallet lød på 20,2 milliarder kroner.
- Der er sket voldsomme prisstigninger indenfor byggeriet på råvarer og byggematerialer. Så i virkeligheden er der tale om et mærkbart indhug i, hvor mange penge kommunerne har til at lappe huller i cykelstierne og til at bygge nye plejehjem, lyder det fra Mathias Dollerup Sproegel.
Kan ældre få plads på plejecenter?
Kommunerne står derfor over for en svær opgave. Vil man prioritere kernevelfærden inden for sundhedsplejen og sygehusvæsenet, eller vil man bruge pengene på eksempelvis motorvejsafkørsler?
HOVEDELEMENTER I ØKONOMIAFTALEN FOR 2023
- Kommunernes muligheder for investeringer – det såkaldte anlægsniveau – reduceres til 18,5 milliarder kroner, hvoraf en milliard kroner er til grønne investeringer samt kompensationer til forskellige merudgifter. Det er i alt 1,4 milliarder kroner færre end i økonomiaftalen for 2022.
- I aftalen er der også et løft af næste års kommunale serviceramme på 1,3 milliarder kroner i forhold til aftalen for 2022.
- Kommunerne skal spare på forbruget af eksterne konsulenter med yderligere 75 millioner kroner i 2023, 200 millioner kroner i 2024 og 350 millioner kroner 2025. I stedet skal kommunerne løfte opgaverne internt.
Kilde: KL og regeringens aftaletekst
Antallet af ældre stiger i Nordjylland de kommende år, så der bliver behov for at bygge nye plejecentre. Ifølge Mathias Dollerup Sproegel skal folk dog ikke frygte for, om de i fremtiden kan få en plads på et plejecenter.
- Selvfølgelig skal man nok finde nogle løsninger ude i kommunerne. Man må lave de her prioriteringer. Og mon ikke man mange steder vil komme frem til den konklusion, at man udskyder en række anlægsprojekter og i stedet prioriterer den nære kernevelfærd. Det vil i hvert fald være mit bedste bud, siger han.