Borgmester om ny KL-aftale: - Det vil få massive konsekvenser for hele Nordjylland
Foto: Screendump / TV2 Nord
Thomas Kastrup-Larsen er langt fra tilfreds med den aftale, Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen har landet for kommunernes økonomi i 2023.
Efter lange og seje forhandlinger blev Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen tirsdag aften enige om rammerne for kommunernes økonomi for 2023.
En aftale, KL selv kalder "en kriseaftale, der markerer et markant skifte i dansk økonomisk politik".
Parterne har aftalt, at kommunerne i 2023 kan bruge 18,5 milliarder kroner til at bygge og renovere for. Det er væsentligt lavere end i 2022, hvor det lå på 20,2 milliarder kroner. Og det er langt fra nok, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg Kommune og formand for kommunekontaktrådet, de nordjyske kommuners samarbejdsorgan:
- Det vil få massive konsekvenser i hele Nordjylland. Priserne er steget, og der vil være rigtig mange byggeprojekter, som ikke kan realiseres, eller som man bliver nødt til at udskyde.
Hovedelementer i økonomiaftalen for 2023
- Kommunernes muligheder for investeringer – det såkaldte anlægsniveau – reduceres til 18,5 milliarder kroner, hvoraf en milliard kroner er til grønne investeringer samt kompensationer til forskellige merudgifter. Det er i alt 1,4 milliarder kroner færre end i økonomiaftalen for 2022.
- I aftalen er der også et løft af næste års kommunale serviceramme på 1,3 milliarder kroner i forhold til aftalen for 2022.
- Kommunerne skal spare på forbruget af eksterne konsulenter med yderligere 75 millioner kroner i 2023, 200 millioner kroner i 2024 og 350 millioner kroner 2025. I stedet skal kommunerne løfte opgaverne internt.
Kilde: KL og regeringens aftaletekst
Pressede i forvejen
Allerede på nuværende tidspunkt er de nordjyske kommuner pressede i forhold til anlægsudgifterne på grund af konsekvenserne af krigen i Ukraine.
- Der er i forvejen rigtig mange kommuner, der træder på bremsen. Det er også tilfældet i min egen kommune, siger Thomas Kastrup-Larsen.
- Det kommer til at betyde, at de projekter, der udskydes fra i år til næste år vil udskydes yderligere.
Formanden peger på, at det vil gå ud over renoveringer af blandt andet plejehjem og skoler og vedligeholdelse af veje.
Også KL pointerer, at det bliver en stram tid for kommunerne.
- Lokalt er man nødt til at se sine projekter igennem og vurdere, hvad der er mest nødvendigt at gennemføre, og hvad der kan vente. Derfor vil man også komme til at se planlagte byggerier af daginstitutioner og renoveringer af skoler og veje mv., som ikke kan gennemføres, siger KL’s formand Martin Damm.
Vil gå ud over velfærden
En del af aftalen er også at løfte næste års kommunale serviceramme på 1,3 milliarder kroner i forhold til aftalen for 2022.
Men Thomas Kastrup-Larsen påpeger, at der bliver flere ældre og andre omsorgskrævende grupper i de nordjyske kommuner, og det vil ikke være nok til at dække de omkostninger:
- Det er en kæmpemæssig demografisk udfordring, vi står overfor. I Aalborg får vi eksempelvis 1000 flere ældre om året. Så det vil gå ud over velfærden, når der ikke tilføres flere midler.
Generelt klapper den aalborgensiske borgmester ligesom KL ikke af aftalen:
- Det er en aftale, vi er nødt til at acceptere. Men det er ikke en god aftale for kommunerne.
Læs hele økonomiaftalen for 2023 her.