Over en tredjedel sover for lidt i nordjysk kommune: Her er ekspertens bedste råd
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
I Aalborg sover folk for lidt.
Godt en tredjedel af Aalborggenserne sover mindre end de anbefalede 7-9 timer. Her er, hvad du kan gøre for at bruge mere tid sammen med Ole Lukøje.
37 procent sover under anbefalet søvnlængde. 19 procent vågner ofte eller altid og kan have svært ved at sove igen. 32 procent føler ofte eller altid, at de ikke er udhvilet, når de vågner. 37 procent føler sig ofte eller altid træt i løbet af dagen
Det er voldsomme tal, der står i Aalborg Kommunes store undersøgelse af søvn. For med de store søvnproblemer følger en perlerække af alvorlige sygdomme. Øget risiko for kræft, hjertekarsygdomme, overvægt, stress, influenza.
Dertil kommer dårligere immunforsvar, hukommelse og ikke mindst indlæringsevne, og så har vi slet ikke nævnt, hvordan man generelt har det, når man er træt og mangler søvn.
Derfor har Aalborg Kommune i år startet et projekt, hvor de tilbyder virksomheder hjælp til bedre søvn. I 2023 har 12 virksomheder og deres 625 medarbejdere fået et foredrag i søvn, og alle de gode ting en god nats på puden giver. Ens hjerne har ganske enkelt brug for dyb søvn for at udvikle sig, lagre dagens begivenheder og blive klar til en ny.
- Søvn er en grundpille for, at vi kan have en god sundhed og trivsel. Hvis ikke vi sover nok og sover tilstrækkeligt, så har det betydning for vores mentale helbred, vores fysiske helbred, men også vores humør, fortæller Martin Olesen efter at have holdt foredrag i Nibe for 35 medarbejdere fra Kimbo A/S.
Til dagligt arbejder Martin Olesen i Aalborg Kommune som teamkoordinator for virksomhedsindsatsen. Det er ham, der fortæller om søvn.
- For kommunens vedkommende er det interessant i forhold til, at vi kan forebygge sygdomme, at vi får mindre stress tilfælde, men også at folk de har det godt og trives. Det gør jo, at sundhedstilstanden øges, og vi ser mindre udgifter, siger Martin Olesen.
Herunder kan du se hele indslaget:
Hånden vejret, hvis du sover for lidt
Hos Kimbo A/S i Nibe rækker mange medarbejdere hånden i vejret, når de bliver spurgt, om de sover mindre end de anbefalede 7-9 timer.
- Jeg sover rigtig godt. Jeg er ikke så god til at komme i seng. Jeg er måske en af dem, der lige hænger lidt i sofaen og lige sover lidt til nyhederne. I forhold til det vi lige har hørt, så får jeg for lidt søvn, siger projektleder Allan Jensen efter søvnforedraget hos Kimbo A/S. Flere af hans kolleger har det på samme måde.
- 8-9 timer kan det godt nogle gange være svært at have tid til. Man skal op om morgenen og på arbejde, og der er også typisk noget om aftenen, fortæller firmaets tilbudschef, Jesper Bach.
- Det værste er, at det overrasker mig egentlig ikke, for jeg vidste det godt i forvejen, men det er lang tid siden, jeg har fået det at vide så detaljeret. Det har jo givet mig konkret forståelse for, hvor alvorligt det kan være og misse min søvn, påpeger murer Paul Dennis.
Sådan sover du bedre.
Martin Olesen fra Aalborg Kommune kommer med en række helt konkrete råd til en bedre og længere søvn. Kommunen anbefaler selv, at man kan prøve 1-3 af tiltagene i en 3-4 uger, og se om det virker, hvis man har søvnbesvær.
Konkrete råd til god søvn
Faste sengetider – også i weekenden.
Lav faste rutiner til aftenen – så hjernen slapper af og indstiller sig på sengetid.
”Læg an til” og ”slap af ” mindst en time før søvnen.
Fysisk aktivitet kan være med til at skabe en naturlig træthed.
Respekter søvnbehovet – sov når du bliver træt om aftenen, kæmp ikke imod.
DROP SKÆRMEN – giver unaturligt lys, som trigger hjernen til at producere vågenhedshormon.
Mørke og et tempereret soveværelse er vigtigt – 15 – 22 grader.
Undgå morfar’en – hold dig vågen, hvis du bliver træt hen af eftermiddagen/tidlig aften.
Undgå indtag af kaffe og alkohol inden sengetid.
Spis ikke stort måltid efter kl. 20.
Få dagslys i løbet af dagen – særligt vigtigt om vinteren.
Varme fødder.
Aalborg Kommune kommer også med flere forslag til, hvad man så kan gøre, hvis man alligevel er kommet i seng og ligger med åbne øjne og stirre op i loftet.
Forslag til, hvad du kan gøre
Skrive dine tanker eller huskeliste til dagen efter ned i en notesbog. Det tillader hjernen at slippe tankerne og dermed mindre arousal.
Stå op! Hvis ikke du kan falde i søvn.
Tag et dejligt varmt bad - Afslappende for krop og sind.
Lyt til beroligende musik med såkaldte alpha eller delta waves
- Mange er egentlig ret positivt stemt omkring det, og kan egentlig godt se sig selv i de ting, jeg prøver at bringe frem. Både i tallene, men også de konsekvenser, det kan have. De oplever det faktisk også selv på egen krop, slutter Martin Olesen.
Ifølge Martin Olesen er det også videnskabeligt bevist, at kvinder har behov for at sove mere end mænd. Det skyldes den måde, som kvinderne brugeres deres hjerne på, der kræver mere søvn og genopladning af øverste etage.