Nystartet virksomhed hitter med dansende robot
Se Yodaways robot danse her.
Den nystartede, nordjyske virksomhed Yodaway har succes med deres sociale robot, som kan danse, tale og vise reklamefilm.
Til tonerne af Michael Jacksons ”Billie Jean” danser robotten Sanbot fra side til side. Robotten er cirka en meter høj og har arme og hoved, der kan bevæge sig til musikken.
Det er Aalborg-virksomheden Yodaway, som ejer robotten. Yodaway er et tre-mandsfirma, der lejer sociale robotter ud til hoteller, skoler og firmaer, som for eksempel bruger robotten som blikfang på messer.
- Vi så et potentiale i de her sociale robotter, for dem er der ikke så mange der har. Den siger hej og velkommen, og den kan se, om du er en mand eller en kvinde, når du kommer ind af døren, siger Kian Floor Ulriksen, der er medstifter af Yodaway.
Robotten kan bruges til at lave spørgeundersøgelser, fordi den hurtigt kan afkode køn og alder på den person, der svarer. Derudover er den let at programmere, så mange skoler er også interesserede i at leje robotten.
Udover Kian Floor Ulriksen består firmaet også af Mads Birk Andersen og Steffen Vangsgaard, som også er medstiftere. Derudover har de netop ansat en fjerde mand til firmaet. De var alle bosat i Nordjylland, da de dannede virksomheden, og derfor var det naturligt at lægge kontoret i Aalborg.
- Vi har valgt at være i Aalborg, fordi vi har fået gode kontormuligheder ret centralt, og vi bor alle i nærheden, så det er et naturligt samlingspunkt for os. Derudover er mange af vores kunder også i Aalborg, så det er nemt for os at komme til dem, siger Kian Floor Ulriksen.
Flere robotter i Nordjylland
I de seneste år er der åbnet flere nye robotvirksomheder i Nordjylland. Yodaway startede op i september 2018 og er derfor en af de nyeste robotvirksomheder.
- Det er gået ret godt, det er i hvert fald gået over forventning. Derudover har vi også nye produkter på vej, så vi ser lyst på fremtiden, siger Kian Floor Ulriksen.
Nordjylland har de seneste år oplevet en vækst i robotmiljøet. I Danmark har robotvirksomhederne i mange år været kredset om Odense, som har robotklyngen Odense Robotics. Men Nordjylland har samme forudsætninger for at klare det godt på området:
- Vi kan præcis det samme som i Odense. Vi har den samme baggrund, og vi har et større universitet, og vi har en masse små virksomheder, præcis som i Odense. Jeg tror, at hvis Danmark som samfund skal overleve, så skal vi se det som et stort samfund. I stedet for at se det som Fyn og Nordjylland, så er det Danmark, og så har vi alle de her virksomheder, som kun kan overleve, hvos man forstår at samarbejde, siger Claus Falk, der er formand for erhvervsnetværket BrainsBusiness.
Samarbejde med andre robotvirksomheder
BrainsBusiness er i gang med at kortlægge antallet af robotvirksomheder i Nordjylland for at styrke samarbejdet blandt virksomhederne. I Yodaway nikker de genkendende til, at det er vigtigt at samarbejde med andre firmaer i området.
- De robotvirksomheder, vi har kontakt til sender jo kunder vores vej, hvis det er en social robot, altså en, der skal sige hej og velkommen eller tage imod en afstemning. På samme måde sender vi robotter, der kan hjælpe med velfærdsteknologi den anden vej, hvis nogle af vores kunder efterspørger det. For det er jo ikke det samme, selvom vi er i samme industri, siger Kian Floor Ulriksen.