Se, hvor du skal hen i år: Nordjyske julemarkeder 2024

Julen står for døren og det betyder, at julemarkederne snart er at finde rundt omkring i landsdelen. Her kan du se hvor.

Der går ikke længe før julehyggen spreder sig over det ganske land. December nærmer sig nemlig med hastige skridt, og snart er det tid til æbleskiver, pebernødder og gløgg.

Og hvad er bedre til at sætte gang i julehyggen, end et julemarked med alt hvad julehjertet begærer.

Her giver vi dig et overblik over nogle af dem:

Vitskøl Kloster

Lørdag den 23. november og søndag den 24. november klokken 10-16 er der hyggeligt julemarked på Vitskøl Kloster i Ranum.

Her vil en masse udstillere sælge både julepynt, smykker, malerier, filt, strik, pileflet, glaskunst og keramik.

Der vil også være mulighed for at få lidt godt til ganen, da der kan købes julegodter, røgvarer, vin, chokolade og økologisk frugt og grønt. Desuden vil der være julepynt til terrassen, pyntegrønt og dekorationer.

Til den historieinteresserede, vil der i anledning af julemarkedet være åbent ned til Munkekælderen, hvor man kan gå på eventyr i de mange smukke rum på munkeklostret.

Dorf Møllegård

Også i Dronninglund kan julestemningen opleves. På Dorf Møllegård er der julemarked lørdag den 14. december og søndag den 15. december klokken 10-16.

Her kan man opleve julen som den var i gamle dage, da der er julepyntet, som man gjorde i 1930. Husmoderen bager desuden æbleskiver på det gamle komfur, som kan købes og nydes i de fine stuer.

Der vil også være forskellige boder, hvor du kan købe julegaver, julepynt, juledekorationer og brændte mandler. Du kan også høre julefortællinger fra 1930 samt forevige turen til julemarkedet ved at tage et billede i en gammel kane.

Støberitorvet

Den 7. og 8. december klokken 10-16 skaber Støberitorvet og Morsø Jernstøberis gamle bygninger rammerne for masser af julehumør.

Endnu engang bliver Støberimuseet og torvet ved det gamle, historiske jernstøberi pyntet op til jul efter alle kunstens regler, og ude og inde bliver der fyldt med spændende boder, et væld af aktiviteter for børn samt mad og drikke. 

Det er gratis at deltage i både julemarkedet og alle aktiviteter for børn.

Hjørring Gymnasium

Lørdag den 30. November klokken 10-15 afholder Hjørring Gymnasium STX & HF julemarked med masser af aktiviteter for både børn, unge og voksne.

De har fokus på en grønnere og mere bæredygtig jul, hvilket de også deler tips og tricks til. Julemarkedet byder på en masse musikalske indslag, workshops og 'Juleloppen', hvor der er mulighed for at købe genbrugsguld.

Klimamonstrene Luna og Birk sidder klar til at lave julepynt med børnene, og vi har hørt en lille fugl synge om, at julemanden kigger forbi.

Skulpturparken Blokhus

Til Magisk Jul i Skulpturparken i Blokhus fra 2. november til 29. december klokken 15 til 20, kan du opleve opsigtsvækkende lys- og lydopsætninger og smukke skulpturer.

Parkens bygninger, træer og haver er i år pyntet i et strålehav af tusindvis af lysdekorationer og mere end to millioner julelys.

Her kan du gå på eventyr i den 20.000 m2 store skulpturpark, hvor der blandt andet er et stort krybbespil, Europas længste lysende juletunnel, en kyssepergola, et gigantisk juletræ på 17,5 meter, smukke guldkareter, blinkende julestjerner og et kærlighedstræ med røde julehjerter.

Julemarkedet byder også på et vildt lyd- og lysshow, hvor juletunellen og det gigantiske juletræ lyser op i alverdens farver og mønstre.

Voergaard Slot

Fredag den 22. november slår Voergaard Slot dørene op til en eventyrlig jul.

Oplev de flotte saloner på slottet, hvor Bjarne Als fra Bering House og Flowers folder deres juleunivers ud, når de pynter slottet op under temaet: Eventyrlig jul.

Julemarkedet finder sted fredag, lørdag og søndag klokken 10-16 i åbningsperioden, hvilket også gælder den efterfølgende weekend, 29. november til 1. december.

Her finder du en masse boder, hvor du kan nyde forskellige julespecialiteter.

Ålbæk

Ålbæk Julemarked er allerede åbnet og har fortsat åbent i weekenderne frem til søndag den 8. december.

Her er der arrangeret en lang række musikindslag - blandt andet med Kandis, Tina Siel, Knud Erik Thrane og Sæby Garden. Derudover kan du møde julemanden hver weekend.

Ålbæk Julemarked er et af Nordjyllands største udendørs julemarkeder, og du finder det i haven ved Aalbæk Gl. Kro og Badehotel.

Herregården Hessel

Lørdag den 23. november og søndag den 24 november klokken 10-16 byder Herregården Hessel på en hyggelig jul som i gamle dage.

Stuerne er pyntet op, som de var for 150 år siden. Her kan du deltage i juleaktiviter - for eksempel kan børnene selv lave gaver i juleværkstederne i forvalterhuset og smedjen.

Smag i øvrigt på gammeldags julebag i køkkenet, bryggerset og folkestuen.

Vendsyssel Historiske Museum

Der er dømt gammeldags julehygge, når Vendsyssel Historiske Museum åbner dørene til julemarked lørdag den 23. november og søndag den 24. november.

Her kan du foretage dig julekøb i små og store boder med alle mulige former for brugskunst. Begge dage har du mulighed for at køre i hestevogn gennem byen - og så kigger julemanden selvfølgelig også forbi.

For børnene er der arrangeret rundvisning med fokus på de gammeldags juletraditioner, hvor børnene får lov at boltre sig i julemandens værksted og i laden. Hirtshals Kirkens Voksenkor og Nordjysk Pigekors Juniorkor sørger for julesang.

Jul i Zoo

Julelys stråler i hele Aalborg Zoo klokken 15-20 hver weekend, fra fredag den 22. november.

Fra den 12.-29. december er der åbent hver dag. Dog lukker zoo allerede klokken 13 den 24. december, så alle kan nå hjem til juleanden og de brunede kartofler.

I år bliver haven endnu smukkere med flere julelys og nye dekorationer, og børnene har mulighed for at møde julemanden, mens de voksne kan gå på opdagelse i de mange boder.

Man kan også opleve et spektakulært ildshow, høre julekoncert og se et underholdende børneshow.

Herregården Bratskov

Oplev autentisk gammeldags julestemning, når Herregård Bratskov lørdag den 2. december og søndag den 3. december afholder stort julemarked.

Her står 39 udstillere klar til at sælge blandt andet keramik, dekorationer og andre håndlavede ting.

Har du en sød tand, kan du fornøje dig i boderne med norske klejner, brændte mandler og æbleskiver.

På gårdspladsen er der mulighed for en tur med toget Lille Fut, hvor Nissemor også vil dele slik ud. Om lørdagen skal træbenet svinges, når der kan danses om juletræet.

Børglum Kloster

Børglum Kloster inviterer til julemarked i deres stemningsfulde stuer i fire weekender op til jul. Første weekend er fredag den 15. november til søndag den 17. november.

Der holdes aftenåbent tirsdag den 26. november. Dagen på julemarkedet afsluttes med et brag, når der klokken 20 er fyrværkerishow.

Julen er den eneste tid på året, hvor der åbnes for de private stuer på klosteret, og her er der garanti for unik julestemning. Hele klosteret er dekoreret med blandt andet julehjerter, gran, krybbespil og kravlenisser.

I år kan du forvente 30 forskellige boder med alt fra kunst til lokale delikatesser.

Knivholt Hovedgaard

Der er jul på Knivholt lørdag den 7. december og søndag den 8. December, med masser af juleaktiviteter, lækre godter og gode gaveidéer.

Og som sædvanlig kan man også købe juletræet her.

Møllecentrets Juleby

Frederikshavn er snart et sandt juleparadis, når der pyntes op til Møllecentrets juleby.

Der kommer til at være et væld af juleboder, sjove aktiviteter, konkurrencer og meget mere. Der er desuden mulighed for at møde Julemand Julle og Julemor Ruth samt køre kanekørsel og i minikarrusel.

Det sker fra torsdag den 28. november og hver torsdag til søndag frem til juleaften.

Huset i hasserisgade

Huset i Hasserisgade åbner op for kunsthåndværker-julemarked, hvor 35 salgsboder er fyldt med kreative design-, kunst- og hobbyeffekter.

Blandt kunsthåndværkerne i Gårdhaven er Sct. Georgs Gilderne, som holder tombola, sælger adventskranse, pyntegran, juledekorationer og gravkranse.

Nørresundbyspejderne sørger for brændte mandler ristet over bål.

Det sker søndag den 24. november fra klokken 11 til 16.

Gammeltorv

I Aalborg Centrum summer der af julestemning, når julemarkedet på Gammeltorv åbner den 15. november. Julemarkedet har åbent til og med den 23. december.

Her er der både gløgg, brændte mandler og lune æbleskiver samt et væld af andet lækkert julemad og drikke.

Juletræer, julesweaters og kunst er også af finde i de små hyggelige juleboder.

Frister det at se Aalborg ovenfra, er der mulighed for en tur i det store Pariserhjul.

Vendsyssel Kunstmuseum

Lørdag den 30. november klokken 10-16 er der julemarked for Kunsthåndværk og Design på Vendsyssel Kunstmuseum.

Her kan du få en kunstoplevelse samtidig med at du foretager juleindkøb. I museets udstillingssale kan du opleve stande med blandt andet keramik, tekstil, porcelæn, pileflet, smykker, papir, læder og glas.

Der er også mulighed for at smage på julens lækkerier.

Fredensfryd

Fredensfyds julemarkeder i Vodskov finder i år sted den 23. og 24. november og den 30 november og 1. december klokken 10-16.

Alle boderne er endnu ikke offentliggjort.

Kulturstationen

Kulturstationen i Skørping skrues der op for julestemningen lørdag den 30. november og søndag den 1. december klokken 10-17.

Her er der mere end 40 boder med alt, hvad julehjertet kan begære.

Øster Holmgaard

På lørdag den 16. november klokken 11-17 afholdes der julemarked på Øster Holmgaard i Tobberup ved Hobro.

Stalden vil være fyldt med boder med alt fra juletræer og dekorationer til keramik og delikatesser.

Det er også muligt at møde selveste julemanden og hans alpakaer.

Kornets hus

Fra den 16. november er der hver weekend frem til jul fyldt med julestemning i Kornets Hus klokken 11-16.

Gæster kan glæde sig til at få kickstartet årets småkageproduktion med bageworkshoppen ”Fyld Kagedåsen”, eller nyde den populære julebrunch med Kornets Hus’ egne fortolkninger af julens gode mad.

Julemarked på Egholm

Tag færgen til Egholm, hvor der fra fredag den 30. November til søndag den 1. december afholdes julemarked på Regnmildgaard, Brogården og Egholm Gamle Skole.

Her kan man blandt andet få fingrene i skønne julelopper, hjemmestrik, lokal keramik, møbler og julekugler.

Der vil også være lidt godt til ganen i form af flaskeøl fra Egholm Bryghus og julet kakao.

Har vi glemt nogle nordjyske julemarkeder?

- så giv os besked!

Send os endelig et tip på lira@tv2nord.dk.


Camilla er et særsyn i sin branche – for hun er både ung og kvinde

Foto: Simon Mølgaard / TV2 Nord

Der er omkring 2.000 juletræsproducenter tilbage i Danmark. Langt færre end for ti år siden.

Ude blandt juletræerne på hendes nyerhvervede jord syd for Hadsund skiller Camilla Ramsing Bøhne sig ud i mængden af grannåle.

Det gør hun også, når hun mødes med sine kollegaer i juletræsbranchen.

Det er nemlig et særsyn både at se unge og kvinder i juletræsbranchen, men 33-årige Camilla Ramsing Bøhne fra Hadsund er noget så sjældent som begge dele. I maj købte hun sine første hektar jord med juletræer og kastede sig ud i en branche, hvor der kun bliver færre og færre som hende.

- Det er hårdt at være ny i en branche som juletræer, siger den nystartede iværksætter.

Tilløb på 13 år

Den 33-årige himmerlænding har kastet et millionbeløb efter nordmannsgran, så hun i dag ejer 25 hektar med juletræer. I de her dage knokler hun for at få gjort træerne klar til afhentning, så hun kan stå sin første prøve som ejer af egne træer.

- Jeg gør det, fordi jeg synes, at det er sjovt, og fordi det er en drøm, som jeg skal have afprøvet, og så håber jeg som alle andre iværksættere, at jeg kan være i branchen i mange år, siger Camilla Ramsing Bøhne.

I 13 år har hun arbejdet på forældrenes juletræsfarm, så branchen er ikke fremmed for hende, men det er nyt, at hun nu skal stå på egne ben. Det har da også krævet flere års tilløb, før hun nu til sidst turde at kaste ud sig som iværksætter.

- Min udfordring, med at jeg ikke vil fejle, er det, der har været det mest angstprovokerende for mig, siger Camilla Ramsing Bøhne.

Se indslaget herunder:

Få unge kvinder

Branchen hun har kastet sig ud i, har i flere år kæmpet med lave priser på juletræer, og det har fået flere og flere til at springe fra som juletræsproducenter. I dag er der omkring 2.000 juletræsproducenter i Danmark – langt de fleste mænd i deres bedste alder, lyder det fra brancheforeningen Danske Juletræer.

Det skræmmer dog på ingen måde den unge himmerlænding.

- Jeg tror, at jeg vil prøve at digitalisere det hele en smule mere, og så har jeg nogle drømme om, at robotter skal renholde farmen, fortæller Camilla Ramsing Bøhne.

I sin første sæson håber hun, at hun kan sælge omkring 9.000 juletræer. De fleste af dem bliver eksporteret ud af landet til lande som Polen, Holland, Tyskland og Belgien. Og så håber hun også, at hendes valg om at blive selvstændig kan inspirere andre.

- Hvis du har en drøm, så gå efter den – afprøv det og lad være med at være bange for at fejle, ligesom jeg var. Det tog mange år for mig at nå hertil, men det er fedt, nu når man er i gang, siger Camilla Ramsing Bøhne.


Støjberg i infight - Borgmestre kalder Inger populist

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg fastholder sin kritik af energiparkerne.

Inger Støjberg taler mod bedre vidende, når hun hævder, at en række energiparker i Nordjylland er "trukket ned over hovedet på borgerne af Christiansborg".

Så kontant er meldingen fra de nordjyske borgmestre Per Bach Laursen (V) og Mogens Christen Gade (V), der er borgmestre i henholdsvis Vesthimmerland og Jammerbugt.

I de to kommuner er der projekteret med fire nye energiparker med solceller, vindmøller og biogas.

- Retorikken er helt forkert, når Inger Støjberg hævder, at det her er presset igennem af Regeringen. Det her er vokset op ude i kommunerne. Der er ingen, som har ringet til os i Jammerbugt Kommune og sagt, 'nu skal I lave to energiparker', lyder det fra Mogens Christen Gade.

Der er ingen som har påduttet os noget, siger Mogens Christen Gade

I en artikel i Altinget, går de to borgmestre skridtet videre og kalder Inger Støjbergs udlægning af sagen "populistisk" og unuanceret. De beskylder Danmarksdemokraternes formand for at gøre emnet til en kamp mellem øst og vest og mellem by og land.

- Det billede, Inger Støjberg maler, er ret imponerende, når man tænker på den verden, vi lever i, hvor der er en dagsorden, som er langt mere vigtig. Det her handler ikke om øst eller vest. Det handler om, at der er et ønske om en grøn omstilling, og den opgave tager vi på os ude i kommunerne, forklarer Per Bach Laursen, der bakkes op af sin kollega:

- Vi har set nogle fordele i at bidrage til den grønne omstilling og så burde Folketinget og Regeringen i stedet være taknemmelige og sige, det er flot, at der er nogen, som tager lidt initiativ, så vi kan komme i mål med vores visioner. Det, der er gået galt med Inger Støjberg, er, at hun fremstiller det som om, det er noget, vi er blevet påduttet. Det er helt bagvendt, siger Mogens Christen Gade.

Inger Støjberg selv fastholder sin kritik af energiparkerne og havde torsdag kaldt hele to ministre i samråd om sagen.

- Problemet er, når det her bliver trukket ned over hovederne på folk, uden de bliver spurgt, så risikerer man pludseligt at være nabo til en kæmpe "jernmark", som man ikke selv har bedt om, forklarer hun og fortsætter:

- Der vil være folk i landdistrikterne, som pludseligt ikke kan sælge deres huse, og som må erkende, at alt det, de flyttede ud på landet for, pludseligt er væk.

Per Bach Laursen glæder sig over at kunne udfase flere møller i Vesthimmerland

Men den køber borgmestrene ikke.

- Der er lavet rigtigt gode erstatningsordninger, og så skal man jo huske på, at ved at samle eksempelvis vindmøllerne i to energicentre, kan vi begynde at udfase en masse af de møller, som er opsat i Vesthimmerland i de seneste fyrre år, forklarer Per Bach Laursen.


Det burde ikke være muligt, men her lever købmanden i bedste velgående

Foto: Hans Christian Lauritsen / TV2 Nord

Der bliver ikke kun handlet hos købmanden, der på flot vis har kørt rundt så længe, at butikken han holde jubilæum.

Der er sølle 200 indbyggere i den lille by.

Normalt ville det være et helt umuligt sted at drive dagligvarebutik, men sådan er virkeligheden ikke i Bonderup.

Butikken er kendt for sine trofaste kunder, det frivillige personale, og at det er et sted, der giver chancen til de unge, der måske ikke lige kan få det til at fungere andre steder.

En af dem er den 26-årige butiksmedarbejder Andreas Skjølstrup, der har arbejdet hos Torvekøbmanden i et år.

- Det er rart nok at have noget at stå op til, så jeg ikke bare sidder derhjemme og keder mig eller sådan et eller andet, lyder det fra Andreas.

- Men også det at komme ud og gøre en indsats for de lokale.

Andreas er hos købmanden to gange om ugen, men denne dag er lidt anderledes på grund af butikkens 10-års jubilæum.

Se indslaget herunder:

- Super flot at kunne køre rundt i 10 år

Det er lykkedes købmanden i Bonderup at trodse al sund fornuft og undgå butiksdøden ved hjælp af de ansatte fra den socialøkonomiske virksomhed Råd og Dåd, frivillige kræfter, og et lokalsamfund, der i den grad handler lokalt.

- Det betyder meget for byen, at de lige kan gå hen og få, hvis de lige mangler en liter mælk eller et eller andet til eftermiddagskaffen, forklarer købmanden i Bonderup, Anna Lund.

Anna er ansvarlig for butikken, og hun er selv på vagt 20 timer om ugen.

- Jeg synes, at det er megaflot, at det er 10 år. I sådan en lille by som Bonderup uden så mange indbyggere. Jeg synes, at det er superflot, at de har fået det til at køre rundt i 10 år, siger Anna Lund.

Købmanden er et samlingspunkt

Købmanden i Bonderup er stedet, hvor alle kender alle, og hvor lokale mødes til en kop kaffe og en snak i de tilstødende gemakker.

- Som vi snakkede om, havde byen nok været mere død, hvis der ikke var en købmand, man kunne komme ind til, siger Lissy Viese fra Bonderup.

Alle i Bonderup er enige om, at købmanden er kommet for at blive, og selv butiksmedarbejderen Andreas Skjølstrup, der er fra Aabybro, er faldet godt til i Bonderup.

- Her er det en lidt mindre butik, vi har med at gøre, og her føler jeg, at jeg har en bedre chance for at lære de lokale at kende, slutter Andreas.


Unge rejser fra hele landet for at deltage i Masterclass på TV2 Nord

Foto: Caroline Brusholt / TV2 Nord

I denne uge har TV2 Nord budt velkommen til 16 erhvervspraktikanter, der er startet i mediehusets Masterclass-forløb.

De 16 unge kommer fra hele Danmark, og flere har rejst langt, blandt andet fra byer som Rødovre og Aabenraa.

I løbet af ugen får erhvervspraktikanterne mulighed for at lave nordjyske nyheder. De skal blandt andet ud i felten med TV2 Nord-mikrofoner, interviewe lokale, optage og klippe deres egne indslag, som kulminerer i en præsentation i nyhedsstudiet sidst på ugen.

Rosa Kiib Christensen fra Rødovre er en af de unge, der har rejst langt for at deltage og har set frem til at komme i praktik på TV2 Nord.

- Jeg så TV2 Nords TikTok-video, hvor jeg lynhurtigt blev fanget og inspireret til at komme i praktik på TV2 Nord. Jeg så det som en god mulighed for at lære meget, og der er ingen andre i landet, der tilbyder en lignende erhvervspraktik, fortæller Rosa Kiib Christensen.

En anden, der også har taget turen til Aabybro, er Frida Smed Justesen fra Aabenraa.

- Jeg synes, at det har været spændende at få lov til at komme behind the scenes og få indblik i, hvordan nyheder formidles. Jeg er især vild med formidlingsdelen, tilføjer Frida Smed Justesen.

Chefredaktør Tino Pedersen udtrykker stor begejstring over den landsdækkende interesse.

- Vi kan med stolthed sige, at interessen for at komme i praktik på TV2 Nord ikke blot har været stor. Den har også været landsdækkende, uden tvivl takket være en fantastisk promotion-video, der røg på TikTok. Selvom interessen strækker sig over hele landet, er hovedparten af praktikanterne elever fra 8. og 9. klasse på nordjyske skoler, siger chefredaktør Tino Pedersen.

Du kan se TikTok-videoen lige her: https://www.tv2nord.dk/erhvervspraktik

TV2 Nord ser frem til at følge de 16 erhvervspraktikanters kreative arbejde og idéer gennem ugen.

NYT OM TV2 NORD

TV2 Nord ønsker at styrke dialogen med nordjyderne, øge forståelsen for den journalistik, som mediehuset laver, og gennem det synliggøre, hvordan TV2 Nord kan gøre en forskel for nordjyderne og for Nordjylland.

Derfor bringer TV2 Nord af og til nyheder fra egen verden. Det vil fremgå tydeligt af omtalen, når der er tale om, at TV2 Nord bringer nyheder om TV2 Nord.


Borgmester efter stævning fra M.A.R.S.: - Det har jeg ingen holdning til

Frederikshavns borgmester er tavs, efter at en af de største kunder på Frederikshavn Havn, det amerikanske ophugningsværft M.A.R.S., har stævnet kommunen og vil hive kommunen i retten i en sag om en ejendomshandel.

Tidligt torsdag morgen tikkede en mail ind i indbakken hos byrådsmedlemmer i Frederikshavn Kommune.

Afsenderen var kommunaldirektør Thomas Eriksen, som orienterede om, at Frederikshavn Kommune og FH Ejendomme, som er Frederikshavn Havns ejendomsselskab, er stævnet af M.A.R.S.

Mailen til byrådsmedlemmer kommer efter, at mediet doi.dk onsdag offentliggjorde historien om, at det amerikanske værft 5. november har stævnet Frederikshavn Kommune og FH Ejendomme.

TV2 Nord har talt med en række medlemmer af byrådet, og i følge dem så angives der i mailen ingen årsag til stævningen fra M.A.R.S.

Borgmester Karsten Thomsen (S) er også meget fåmælt om stævningen fra en af havnens store kunder.

- Jeg udtaler mig ikke om verserende sager. Når der er faldet afgørelse, så finder vi en i vores gruppe, som kan udtale sig, siger Karsten Thomsen.

Men du er jo borgmester for hele byrådet?

- Jeg er 68 år, og du kan prøve på 100 måder med dine spørgsmål. Jeg vil ikke sige noget om en verserende sag, siger Karsten Thomsen.

Frederikshavn Havn.

Borgmester vil ikke svare

Borgmesteren vil således heller ikke svare på, hvorfor byrådsmedlemmer først blev orienteret om stævning i dag torsdag mere end en uge efter, at det amerikanske værft indgav stævningen til Retten i Hjørring.

I følge TV2 Nords oplysninger modtog Frederikshavn Kommunes advokater Bech-Bruun stævningen 5. november om aftenen.

To dage senere var gruppeformændene for de forskellige grupper i byrådet ekstraordiært indkaldt møde med overskriften M.A.R.S.-sagen. Forud for mødet var TV2 Nord i kontakt med borgmesteren, og spurgt om mødet handlede om stævningen fra det amerikanske værft.

Borgmesteren afviste, at han kendte noget til en stævning, og at mødet var en generel orientering om havnen og M.A.R.S. på baggrund af en artikel, som havde været bragt på den lokale netavis Kanal Frederikshavn.

I dag vil borgmesteren ikke svare på, hvorvidt gruppeformændene blev orienteret om stævningen på det ekstraordinære møde.

- Hvorfor vil du ikke svare på, om det blev nævnt på mødet?

- Du kan spørge på 120 måder. Det er I (.red. journalister) skolet i. Jeg svarer ikke. Hej du og kan du have en god dag, lød det fra borgmesteren, hvorefter han afbrød forbindelsen.

Borgmester i Frederikshavn Kommune, Karsten Thomsen. Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Stævning blev ikke omtalt på møde

TV2 Nord har talt med flere af deltagerne på det ekstraordinære møde om M.A.R.S., og ingen af dem husker, at der blev nævnt noget om, at kommunen var blevet stævnet af M.A.R.S.

Og hvorvidt borgmesteren udover henvendelse fra TV2 Nord var orienteret om sagen, da mødet fandt sted, vil han ikke fortælle, og heller ikke hvorfor byrådet først orienteres i dag, efter at der er offentliggjort en artikel om stævningen.

Også hos det amerikanske ophugningsværfts danske direktør Kim Thygesen er kommentaren "ingen kommentar".

- Det har jeg ingen kommentarer til. Det vil være dumt af mig af udtale mig om, siger Kim Thygesen.

Ifølge TV2 Nords oplysninger er årsagen til stævningen fra M.A.R.S. en strid mellem kommunen og ophugningsværftet, som stammer tilbage til 2019, hvor M.A.R.S. købte en ejendom for 8,5 millioner kroner på adressen Sandholm 55 H. Det fremgår af Tinglysningen.

Usikkerhed om købsaftale

Det fremgår af Tinglysningen at ejendommen er overtaget 1.12.2021, men ifølge TV2 Nords oplysninger er den endelige handel aldrig gået igennem. Derfor er pengene endnu ikke kommet i havnens kasse. Af det seneste offentliggjorte regnskab fra 2022 fremgår det, at i havnens likvide midler indgår en deponeringskonto på 9 millioner kroner fra en ejendomshandel.

Flere byrådsmedlemmer fortæller til TV2 Nord, at de blev orienteret om striden mellem kommunen og M.A.R.S. på et byrådsmøde 24. april i år, og at den ejendomshandel er en del af det grundlag, som Frederikshavn Havn på samme tidspunkt i april valgte at bortvise den tidligere havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen på.

Hvad der ligger bag det amerikanske værfts stævning er uvist. Her er kommentaren fra direktør Kim Thygesen igen:

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Nordjyske har tidligere skrevet om ejendomshandlen og bortvisningssagen, og ifølge avisen krævede værftet at få tre andre ejendomme med i handlen for den samme pris, og flere kilder forklarer også til TV2 Nord, at det netop er købsaftalen med det amerikanske værft, som kommunen undrer sig over og har stillet spørgsmålstegn ved, og at det så har fået det amerikanske selskab til at sende sagen i retten for at få striden afgjort.