Hvis alt går efter planen, har virksomheden snart fire nye satellitter i rummet.
- I nat (7. januar red.) har vi fået det sidste lille pling fra satellitten. Et radarmål, der har vist, hvor den var henne. Efterfølgende har vi ikke hørt fra den.
Ordene kommer fra Lars Moltsen, der er administrerende direktør i Aalborg-virksomheden, Sternula, og de omhandler den satellit, som virksomheden sendte op i luften i januar 2023, da der blev skrevet dansk rumhistorie.
- Den er nu brændt op i atmosfæren. Det er vores konklusion, siger han videre.
Sådan så det ud, da satelitten blev sendt op i rummet.
Satellittens levetid nåede dermed op på cirka to år. Den startede med at være i 530 kilometers højde, siden dykkede den længere ned. Lars Moltsen betegner opsendingen som en succes og kalder det for en 'fin testsatellit'.
- Vi har lært en masse af den, fortæller han.
Teknologi skal dæmme op for cyberangreb
Den teknologi, som Sternula står bag, er anden generation af den såkaldte AIS-teknologi, der blandt andet bruges til at spore fartøjer, men også til at navigere. Aalborg-virksomheden har en ambition om at være med til at dæmme op for cyberangreb.
- Der er rimelig stor mulighed for hacking, cyberangreb og snyd - også kaldt spoofing. Den milde ende af det er nok, at en båd slukker for deres AIS-signal. Men i den grovere ende kan fjendtlige stater også sende signaler ud, uden man har mulighed for at tjekke, hvem signalet kommer fra. Det har vi løsningen på, sagde direktøren sidste forår.
Teknologien i satellitten skal i fremtiden give mulighed for maritim digitalisering. Det betyder, at alt, der foregår til havs, vil kunne blive opdateret online hurtigt. I første omgang er det netop digitaliseringen, der fokuseres på, herunder navigationsadvarsler, vejrudsigter, og digital farvandsafmærkning og senere også ruteoptimering.
Den opsendte satellit blev til røg og damp lidt syd for Australien. I begyndelsen af året modtog Sternula en fejl på satellitten, og derfor er Lars Moltsen ikke ærgerlig over, at den brændte op.
Aalborg-virksomheden har allerede sat sig et nyt mål. De vil have yderligere fire satellitter op i rummet.
- Vi håber på at få dem på plads i slutningen af 2026, hvis alt går vel, siger Lars Moltsen.
Sternula blev for nylig en del af en ny rumklynge. Se hvad det går ud på herunder:
Sygeplejersker i opråb: Sygehus nedlægger afdeling og sparer hænder
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Lyt til artiklen
Stop afspilningen
Genoptag afspilning
Man frygter, at patienterne igen vil ligge på gangene på grund af for få sengepladser.
'Sygeplejerskerne vender tilbage'.
Sådan lød det i nytårstalen fra Statsminister Mette Frederiksen (S).
Det gælder dog ifølge Dansk Sygeplejeråd ikke i Nordjylland.
Aalborg Universitetshospital skal nemlig igen spare, og derfor planlægger sygehusledelsen at nedlægge 25 sengepladser, hvilket vil resultere i, at mange sygeplejersker forsvinder.
Det fremgår af en spareplan, der onsdag eftermiddag blev behandlet i det øverste samarbejdsudvalg på hospitalet, HMU.
- Selv om det ikke i første omgang betyder fyringer, vil der blive skåret i antallet af sygeplejersker og andet personale, lyder det fra sygeplejerskernes nordjyske kredsforkvinde, Christina Windau Hay Lund.
- Patienterne bliver stadig indlagt, så jeg frygter, at det går ud over kvaliteten af den pleje og behandling, der tilbydes, tilføjer hun.
Hvad er IMA?
I Intermediært Afsnit modtager man voksne patienter, der har øget behov for observation og behandling, men som ikke er så kritisk syge, at de har behov for indlæggelse på Intensiv afdeling.
Værst skulle det gå ud over Intermediært Afsnit, IMA, der har 25 sygeplejersker ansat og seks sengepladser. Efter spareplanen lukkes afsnittet den 28. februar i år, og afsnittets sygeplejersker skal ifølge planen genplaceres i andre, ledige stillinger på sygehuset.
- Især er jeg bekymret for de patienter, der kræver særlig observation, som de indtil nu har kunnet få på IMA, og som nu skal fordeles på andre afsnit, tilføjer sygeplejerskernes forkvinde.
Patienterne fra IMA skal i stedet flyttes til Lungemedicinsk afdeling, Intensiv afdeling, og enkelte skal også til specialafdelinger i andre dele af sygehuset.
De øvrige senge fjernes på en lang række afdelinger.
Her fortæller Dansk Sygeplejeråd, at hospitalsledelsen vurderer, at de nødvendige personalereduktioner kan opnås ved opsigelser og mindre brug af vikarer.
- Men det giver samlet set også færre personaleressourcer, lyder fra sygeplejerskerne.
Frygter patienter igen vil ende på gangene
Afdelingen IMA blev åbnet for fire år siden for netop at aflaste Intensiv og Lungemedicinsk ifølge Dansk Sygeplejeråd.
Det er en afdeling, der tager sig af voksne patienter, der har øget behov for observation og behandling, men som ikke er så dårlige, at de har behov for en sengeplads på en intensivafdeling.
- Det kræver meget personale med specialviden at pleje og behandle de patienter, der i dag indlægges på IMA. Jeg er bange for, at der ikke er tilstrækkeligt med ressourcer der, hvor patienterne nu flyttes hen, siger Rikke Vingaard Jørgensen.
Og da Region Nordjylland i forvejen den region, der har færrest intensivpladser i forhold til befolkningstallet, kan nedlæggelsen af de mange sengepladser derfor resultere i en situation, hvor der igen er overbelægning og patienter på gangene.
- Efter en lang periode med massiv overbelægning, er vi de seneste måneder endelig nået til en situation, hvor der er en positiv ændring i forhold til antallet af patienter på gangene i de almindelige sengeafdelinger. Med denne påtænkte lukning af sengepladser, frygter jeg, at det igen vil blive et problem med patienter på gangene, og det er bestemt ikke til patienternes fordel, siger fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på Aalborg Universitetshospital Rikke Vingaard Jørgensen.
Torsdag blev spareplanen endeligt godkendt i hospitalsledelsen. Det bekræfter Lars Dahl Pedersen, direktør ved Aalborg Universitetshospital, overfor TV2 Nord.
- Jeg kan godt forstå bekymringen, men der er taget højde for det og med de øvrige ting, vi gør, så ender vi ikke i de situationer, som de frygter, lyder det fra direktøren.
- Det er klart, at vi er nødt til at følge det tæt, så vi ikke havner i sådanne situationer, men vi har også en klar plan for at håndtere det, hvis det sker, tilføjer han.
Han forklarer desuden, at årsagen til, at man lukker IMA afdelingen, er, at ledelsen kan se, at man ikke er lykkedes med at få afdelingen brugt, som den var tiltænkt.
- Vi kan se, at belægningsprocenten de seneste år har været lavere, end det vi regnede med. Derfor tror vi på, at vi kan nøjes med det antal sengepladser, forklarer direktøren.
- Det er klart, når vi lukker IMA, må sygeplejerskerne på den afdeling finde beskæftigelse et andet sted, men derfor har vi også tilbageholdt 30 sygeplejerskestillinger, så det er altså muligt for dem at søge andre stillinger, selvom det ikke er præcis det samme, tilføjer han.
- Patrick er et af de allerstørste talenter i Europa på højre back, hvorfor vi er utrolig glade for at kunne tilknytte ham til holdet til den kommende sæson. Allerede som 18-årig spillede han med i Elverum, og at han allerede nu har fået landsholdsdebut og bidrager i så ung en alder understreger blot hvor stort et talent han er, udtaler Aalborg Håndbold-direktør Jan Larsen.
Patrick Helland Anderson spiller i øjeblikket for de flerdobbelte norske mestre fra Elverum, og han har trods sin unge alder allerede fået debut på det norske A-landshold, ligesom han ved U20-EM i sommer blev den næstmest scorende spiller, hvilket resulterede i en plads på All-Star teamet som den bedste højre back.
- Først og fremmest har jeg valgt Aalborg, fordi det er en virkelig professionel klub, og jeg glæder mig utrolig meget til at komme til et godt miljø, hvor jeg kan fortsætte min personlige udvikling, siger Patrick Helland Anderson.
Patrick Helland Anderson er sammen med Elverum gået på landsholdspause på førstepladsen i den norske liga, hvor han i denne sæson aktuelt er klubbens topscorer med 115 scoringer.
Der er markante forskelle på, hvor meget gæld vi danskere har i banker og realkreditinstitutter.
Den er rig, som er uden gæld, lyder et ordsprog.
Ordene tager de imidlertid ikke så nøje i Rebild Kommune. For her har borgerne i gennemsnit den højeste gennemsnitlige gæld i Nordjylland.
Det viser tal på baggrund af data fra Danmarks Statistik om danskernes gæld på kommune- og regionalplan, som Mybankers har stillet skarpt på.
Indbyggerne over 18 år i Rebild Kommune har i gennemsnit i alt en gæld på cirka 672.000 kroner hos bank og realkreditinstitut. Nederst på listen er Læsø, hvor borgerne blot skylder 394.000 kroner.
- Gældsniveauerne hænger tæt sammen med kommunernes boligpriser, og hvor mange der bor i ejer- eller andelsboliger frem for i lejebolig. Høj gæld hænger nemlig ofte sammen med store værdier, som boligen ofte er, siger cheføkonom i Mybanker, Jens Hjarsbech i en pressemeddelelse.
Se den samlede liste for Nordjylland i bunden af artiklen:
Indbyggernes gennemsnitlige gæld faldt i et flertal af de nordjyske kommuner i 2023. Der er dog tale om meget små fald. Størst var det i Morsø Kommune, hvor den gennemsnitlige gæld faldt med 1,6 procent. I Aalborg steg borgernes gæld modsat med to procent i 2023.
- 2023 bød på kraftige rentestigninger, der betød, at det blev ekstra attraktivt at afvikle gæld. Samtidig kan udsving i boligpriserne have betydet, at nogle har belånt friværdien i boligen med mere bankgæld, mens andre ikke har haft denne mulighed, siger Jens Hjarsbech og tilføjer:
- Så flere ting spiller ind - herunder udviklingen på det lokale boligmarked. Men man skal også være opmærksom på, at få personer med høj gæld kan skubbe til tallene på kommuneniveau, så der er også en grad af tilfældighed i udviklingerne.
I dokumentaren fortæller hun om sin barndom med alkoholiske og stofmisbrugende forældre.
Det var et hjem præget af vold, hvor forældrene ofte var i slagsmål. Ifølge Michelle blev hun også slået af sin mor.
Hirtshals Kommune - og efter strukturreformen i 2007 - Hjørring Kommune fik en lang række underretninger om, at Michelle blev omsorgssvigtet. Alligevel fjernede de hende aldrig.
Derfor har hun sagsøgt Hjørring Kommune for 300.000 kroner i erstatning.
Hun og hendes advokat Mads Pramming mener, at kommunen har udsat hende for umenneskelig eller nedværdigende behandling efter menneskerettighedskonventionen ved at ikke at iværksætte foranstaltninger, der kunne forhindre dette.
- Kommunen skal tage ansvar for, at de har fejlet. Mine sagsakter skriger på, at det har været en stor fejl, siger Michelle Røge.
En dyr sejr
Hjørring kommune har afvist at betale erstatning til Michelle Røge, og kommunen har vundet sagen i byretten.
Retten mener blandt andet ikke, at det er bevist, at Michelle Røge har været udsat for vold.
Men sejren er dyr.
TV2 Nord har fået aktindsigt i de advokatudgifter, Hjørring Kommune indtil videre har haft i sagen.
Regningen fra kommunens advokater fra firmaet Norrbom Vinding lyder på 943.454 kroner indtil nu.
Se indslaget her.
Michelle Røge synes, det er vanvittigt, at kommunen har brugt så mange penge på sagen.
- Jeg synes, det er sindssygt, og jeg bliver også lidt sur over, at de har brugt tæt på en million kroner på ikke at anerkende mig, siger Michelle Røge.
Sympati, men ingen erstatning
Hjørring Kommunes borgmester, Søren Smalbro (V), fortæller, at han har stor sympati for Michelle Røge, men at kommunen blot følger retningslinjerne fra Kommunernes Landsforening.
Retningslinjerne siger, at en kommune kun må udbetale erstatning, hvis kommunen har tabt en retssag, eller hvis deres advokat vurderer, at det er overvejende sandsynligt, at kommunen taber.
- Synes du, at I bruger borgernes penge godt, når I bruger omkring en million kroner på en sag, I kunne have lukket for at langt mindre?
- Vi har ikke lovhjemmel til at lukke sagen for langt mindre. Hvis vi havde haft det, havde jeg været med på, at vi kunne gøre det, siger Søren Smalbro.
Søren Smalbro (V) har sympati for Michelle Røge.
Byrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen (Vendelbo-listen) mener, at det kun er advokaterne, der er vindere i sagen.
Han har rejst sagen i Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget, hvor han har opfordret kommunen til indgå forlig.
Både for at Michelle Røge kan få fred i sjælen, men også fordi, det er den billigste løsning for kommunen.
- Når nu kommunen har vundet retssagen, viser det så ikke, at det var rigtigt ikke at indgå et forlig?
- Der er en risiko for, at kommunen taber sagen i landsretten, og hvis ikke, så kan den gå videre til Højesteret. Pludseligt har vi brugt tre millioner kroner på en sag, der kunne have været bilagt for et meget mindre beløb, siger Erik Høgh-Sørensen og fortsætter:
- Den her sag kan meget vel komme til at koste besparelser på vores skoler, så det går ud over alle.
Tidligere kritik i børnesager
I 2013 fik Hjørring Kommune sønderlemmende kritik af sin sagsbehandling i netop børnesager i en rapport, og det kostede fem kommunale chefer jobbet.
Mine sagsakter skriger på, at det har været en stor fejl
Michelle Røge
Selvom kommunen ikke erkender noget erstatningsansvar i Michelle Røges sag, så går borgmesteren så langt, at han siger, at kommunen ville have grebet ind i en lignende sag i dag.
- Den viden og den lærdom, der er blevet, blandt andet ud af den her sag, det er noget af det, der gør, at vi har en langt mere effektiv og god tilgang til den type sager i dag, siger Søren Smalbro.
Regningen bliver større
Selvom byretten har vurderet, at Michelle Røge ikke er berettiget til erstatning, så vil hun stadig gerne have en undskyldning fra kommunen.
Det kan hun heller ikke få - til trods for at borgmesteren erkender, at Michelle Røge har haft en meget vanskelig barndom.
- I det lys, at Hjørring Kommune i den første retsinstans er blevet dømt ikke-skyldig, så er det svært efterfølgende at gå ud og give en undskyldning, siger Søren Smalbro.
Den manglende undskyldning fra kommunen gør Michelle Røge både vred og ked af det.
- Det er som om, at der nogen, der fortæller mig, at jeg ikke er det her værd. Det er ligegyldigt, at jeg haft det, som jeg haft det. Det tror jeg, er det, der rammer mig mest, siger hun.
Regningen for Hjørring Kommune bliver større endnu.
Michelle Røge har anket sagen til landsretten, og hun har fået fri proces. Det betyder, at staten betaler hendes del af sagen.
Støtter boykot af opdrættede laks:
Pizzamand kæmper for gode råvarer
Foto: (Privatfoto)
Indehaver af Fumo Lucas Baldi (t.v.) og kokkeelev Rasmus Dreyer (t.h.).
Lyt til artiklen
Stop afspilningen
Genoptag afspilning
Et nordjysk surdejspizzaria melder sig nu ind i debatten om laks fra opdræt.
- Det er dæleme fedt, at det er oppe i tiden at tale om opdrættede laks. At nogen tør at vælge det fra. Det er sejt. Det handler sgu om at få nogle gode produkter ind ad døren, siger Lucas Baldi, der er kok og indehaver af surdejspizzariaet Fumo i Aalborg i en video på Instagram.
- Jeg synes, det er vigtigt budskab, at man skal tilvælge kvaliteten og ikke de masseproducerede fødevarer, siger Lucas Baldi til TV2 Nord, da vi ringer til ham.
I videoen fortæller han, at han har hørt andre kalde Danmark for Europas skraldespand.
- Det håber jeg edderbankemig, vi kan holde op med at være, siger han.
Leverandører lokker med billigere løsninger
Men det er ikke en pludselig indskydelse, der har fået Lucas Baldi til at lave en seriøs video om hans holdninger til råvarer på Instagram. Det er nemlig også en del af hans forretningskoncept, at det er de gode, økologiske råvarer, der er i fokus.
I videoen fortæller han, at det da også skræmte ham, da han skulle starte forretningen, at gode råvarer ofte koster det dobbelte af almindelige varer.
- Vi gør vores bedste for at undersøge, hvor vores varer kommer fra, og vi vælger så lokale råvarer som muligt. Men vi bliver tit ringet op af leverandører, der vil sælge os noget, de tror er tilsvarende, og det er som om, at det er oppe i tiden, at alt skal være billigere og billigere - og der vil vi gerne gå i den anden retning og sige, at det handler om at efterspørge kvalitet, siger han.
Han er inspireret af det italienske køkken, hvor man ifølge Lucas Baldi går mere op i de gode råvarer, end man gør herhjemme i Danmark.
Vigtigt at kunne se sig selv i øjnene
Den følelse, som fiskehandler Jacob Clausen taler om; den med at være stolt af det, man sælger og kunne se sig selv i øjnene, den er også vigtig for Lucas Baldi.
- Jeg kender nogle kokke, som har det svært med det, de laver på deres arbejde. De siger 'kæft, det er nederen at servere noget, de ikke er stolte af'.
Er du ikke bange for at støde dine kollegaer i branchen, når de modsat dig vælger de billigere råvarer?
- Nu skal jeg selvfølgelig passe på, hvad jeg siger, men jeg tror mere, det er dem, der skal tænke over, hvad det er de serverer. Man sætter jo en ære i det, man byder folk ind til, svarer han.
Og han mener, at der er plads til snakken i Nordjylland. For selvom økologiske råvarer er mere og mere udbredte, er andelen af økologiske restauranter i Aalborg ikke nær så stor som i Aarhus og København - det mener i hvert i hvert fald Lucas Baldi.