Legestue hitter for fædre på barsel: - Vi bliver mere tætte
I Aalborg er antallet af nybagte fædre, der dukker op til legestue fordoblet over de seneste år.
Både i Storvorde, Nibe og Aalborg kan fædre komme i legestue med deres små børn. Og det tyder på, at det er et godt tilbud for de nybagte fædre.
I Aalborg er antallet af fædre, der dukker op til legestue nemlig fordoblet over de seneste år.
Anders Wessmark er én af dem, der nyder at komme lidt væk hjemmefra og møde andre ligesindede.
- Vi snakker om alt fra; "Hvordan er dit barn? Hvordan har dit barn udviklet sig? Og så snakker vi om, hvordan vi kan finde aktiviteter til vores børn, fortæller Anders Wessmark.
Daniel Refer Vester er enig. Han og sønnen Christian nyder at hygge sig og snakke med de andre.
- Der snakkes om alt fra stort til småt. Hvad end man nu kan have af tanker, udfordringer eller bekymringer derhjemme, siger han.
Stor forandring siden nye barselsregler
Siden legestuen blev etableret i 2019, er der sket en rivende udvikling. For år tilbage kom der næsten ingen, men nu dukker der uge efter uge flere og flere fædre op.
- Vi oplevede en tydelig forandring med de nye barselsregler i starten af 2023, hvor børnene var gamle nok til at komme i Fars Legestue, fortæller Brian Engelbrecht Rohde, der er fritidsvejleder, i Aalborg Kommune.
- Det er jo ikke usædvanligt, at vi er over 20 per gang.
Brian Engelbrecht Rohde peger også på, at en ændring i mænds fokus på rollen som far betyder, at arrangementer som legestue for fædre er blevet så populært. Og Aalborg Kommunes sundhedsplejerske, der også er med i legestuen, har også bemærket et øget engagement hos mændene.
- Overordnet set fornemmer jeg et rigtig stort engagement, og mange fortæller, at deres motivation for at tage imod den her øremærkede barsel er, at de simpelthen ønsker en relation til barnet fra start på lige fod med moren, siger Sabrina Møller Søndergaard, der er sundhedsplejerske i Aalborg Kommune.
At faderrollen har ændret sig, kan Anders Wessmark nikke genkendende til. Indtil han var seks år, var moren hans primære voksenkontakt. Det er noget, han nu selv prøver at gøre op med.
- Det er klart, vi bliver meget mere tætte end, hvad jeg er med min far. Ellers er det da helt skidt, siger Anders Wessmark.
Daniel Refer Vester stemmer i:
- Jeg går hjemme med mit barn i fire måneder. Min far havde måske 14 dage. Så på den måde har jeg en tættere relation til mine børn, end hvad min far havde, da jeg var helt lille.
70 procent af de nordjyske mænd afholder den øremærkede barsel. På landsplan er det 74 procent.