Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Købmand lukker: - Jeg føler mig som en fiasko

Foto: Jesper Lange/TV2 Nord

Følelserne er helt uden på tøjet hos lokal købmand, der er nødsaget til at lukke sin butik.

- Gælden har hobet sig op. Jeg har drevet min butik uden kassekredit, og grossisten har egentlig været overbærende længe, men nu vil de bare ikke længere.

Peter Leth er købmand i Spar i Vestbjerg, men det er han snart ikke længere, da han bliver nødt til at lukke butikken ned på grund af den store gæld til grossisten.

Og det er han dybt berørt over.

- Jeg har det rigtig skidt. Jeg har knoklet i 70-80 timer om ugen for at få den her butik til at kunne gå rundt, og jeg har troet på det til det sidste.

- Der var en lille åbning om, at vores konkurrent 365 skulle lukke, så vi håbede til det sidste, at vi kunne holde liv i det her, men det er desværre ikke muligt, lyder det fra en tydeligt påvirket Peter Leth.

- Føler mig som en fiasko

Medarbejderne i butikken blev informeret tirsdag morgen.

- Det var simpelthen ikke sjovt, siger han om at skulle overlevere den besked.

For fem år siden var Peter Leth købmand i Vejgaard, og der måtte han også lukke sin butik på grund af konkurs.

- Men så fik jeg lige pludselig muligheden for at blive købmand igen i Vestbjerg, og jeg var ikke et sekund i tvivl om, at det var det, jeg ville. Jeg brænder for at være købmand. Jeg brænder for at være i nærheden af mine kunder. Jeg brænder for det hele, fortæller Peter Leth.

- Men nu er jeg rigtig, rigtig ked af, at jeg igen må lukke en butik, og jeg føler mig som en kæmpe fiasko. Når man er blevet erklæret konkurs én gang og skal opleve det igen, så har jeg sgu lidt mistet troen på egne evner i forhold til at kunne drive butik. Og så må jeg kigge indad.

Men måske skal Peter Leth ikke føle sig som en fiasko, for der er også lagt et opslag op på Spar Vestbjergs Facebookside for at informere kunderne om situationen, og her er det væltet ind med ærgerlige, kærlige og støttende beskeder til Peter Leth og butikken.

- De tilkendegiver, at jeg har gjort det rigtig godt, men der er stadig et eller andet indeni mig, der er ramt af det. De første fysiske tilkendegivelser er også kommet fra kunder i butikken, og det er bare hårdt, siger købmanden.

Byen har brug købmanden

Peter Leth vil ikke afvise, at der kommer en ny købmand i Spar Vestbjerg, men han forventer det ikke.

- Den tidligere købmand kunne heller ikke generere overskud, og Dagrofa har i hvert fald ikke påtænkt sig at sætte en ny købmand ind.

- Men byen må bare ikke miste købmanden her, for det er et samlingspunkt, og vi har også pakkerne - vi har så mange ting. Byen må ikke miste sin købmand, men det er desværre sådan, det bliver, slutter den berørte købmand Peter Leth.

Den endelige lukkedag kendes ikke endnu, da der vil være åbent, til varelageret er solgt ud.


Kuren mod mistrivsel kan findes hos Van Gogh.. og hans venner

Foto: TV2/Nord

Arkivfoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er projektet 'Kunstkraft - National strategi for unges trivsel', der over et år har udviklet på, hvordan kunstmuseer kan styrke unges livskvalitet.

Flere tal peger på, at unges mistrivsel går i den forkerte retning.

Sådan lød det sidste år fra Sundhedsstyrelsen på baggrund af tal fra Statens Institut for Folkesundhed, der viste høj mistrivsel.

Imellemtiden og efter har et kulturelt fællesskab udviklet på en løsning på problemet, der nu kommer med en klar besked: Kunstmuseer kan styrke unges trivsel.

- Ud over at skabe åndehuller i "nulfejlsregimet", så giver vi de unge nye perspektiver på hinanden og verden, lyder det fra Lasse Andersson, der er direktør på Kunsten i Aalborg.

Fakta om 'Kunstkraft - National strategi for unges trivsel'

Projektet har været et samarbejde mellem fire af landets kunst og kulturinstitutioner:

  1. Trapholt

  2. Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

  3. Louisiana

  4. Kunstmuseum Brandts og Nivaagaards Malerisamling

Netop åndehullerne er især den kode, som kunsten kan være med til at knække.

- Unge kan opleve, at det svære glider i baggrunden for en stund. Mange unge fortæller i forløbene, at det giver dem overskud og energi til at være mere til stede i deres private liv bagefter, fortæller Anne Mette W. Nielsen, der er lektor ved Center for Ungdomsforskning, Institut for Kultur og Læring, ved Aalborg Universitet.

En holistisk oplevelse

- I de forløb, vi har fulgt, beskæftiger de unge sig med nogle af livets store og ofte svære spørgsmål med udgangspunkt i fælles samtaler, forklarer Anne Mette W. Nielsen.

Mødet med Van Gogh og alle hans venner (kunsten) kan altså ifølge Kunstkraft-projektet udvide de unges værktøjskasse til at arbejde med de ting, der er svære i hverdagen.

- Ungdomslivet er i dag præget af hurtigt tempo, forandring og uforudsigelighed. Vi ser stadigt flere unge, som mistrives, og vi håber med projektet at kunne vende den tendens, siger Niels Ulrik Sørensen, professor ved Center for Ungdomsforskning.

Fem konkrete anbefalinger fra Kunstkraft til andre kunstmuseer:

  1. Skab stærke rammesætninger, hvor unge kan deltage som de er, uanset baggrund og bagage, og hvor de kan bringe deres ressourcer i spil.

  2. Understøt vekselvirkninger mellem museets værker og de unges egen værkproduktion, hvor unges egne forståelser og præferencer bringes i spil.

  3. Arbejd med gentagne besøg, der skaber tid til, at noget nyt kan åbne sig og ske for de unge.

  4. Udbyg samspillet med samarbejdsparterne omkring rekruttering, støtte undervejs og udslusning, så det ikke overlades til hver enkelt ung at forløse potentialet i deres hverdagsliv og videre livssammenhæng.

  5. Synliggør muligheder for efterspil på kunstmuseerne, så de unge kan komme tilbage – for at vedligeholde eller udbygge de tilhørsforhold, de unge udvikler til museet.

Forskningen har taget udgangspunkt i henholdsvis HF-elever, 6.-klasseselever, unge på kanten af en ordinær uddannelse og unge fra Den Forberedende Grunduddannelse.

Aldersgruppen på eleverne har været mellem 12 til 30 år.


Stor bevilling: Hjælp på vej til nordjysk redningsstation

Foto: Pressefoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

En stor bevilling fra VELUX-fonden hjælper med at opgradere kommunikationsudstyr på redningsbådene hos Dansk Søredningsselskab.

Det skal helst gå stærkt, når der bliver ringet efter hjælp ude fra havet. Og når det går stærkt ude på vandet, kan en masse vind- og motorstøj gøre det svært for bådbesætningen at høre kommunikationen inde fra land med det nuværende kommunikationsudstyr.

Men med en bevilling fra VELUX-fonden på 350.000 kroner, samt en egenindsamling fra Dansk Søredningsselskab (DSRS) på 150.000 kroner, kan man nu opgradere kommunikationsudstyret på redningsbådene. Bevillingen gælder alle DSRS' redningsstationer.

Og det glæder man sig over hos DSRS i Løgstør.

- Det er mega lækkert. Det vil hjælpe os meget med vores redningsaktioner, lyder det fra bådansvarlig hos DSRS i Løgstør, Henrik Rask.

DSRS-stationen i Løgstør

Etableret i 2019

Består af 24 frivillige

Har én redningsbåd af modellen Rescue Thyra

Operationsområde:

Mod vest: Feggesund, Nyjøbing Mors, Hvalpsund

Mod øst: Gjøl

Redningsbåden i Løgstør er åben, og har ikke noget tag. Derfor har besætningen haft særligt svært ved at høre, hvis de skulle modtage en ny melding fra landkoordinatoren.

- Nu kan landkoordinatoren med meget større sandsynlighed få fat i den kommunikationsansvarlige på båden. Og det er vigtigt, hvis der for eksempel kommer nye og vigtige informationer om den nuværende opgave, eller hvis der opstår en mere akut situation i et andet sted, forklarer Henrik Rask.

En opgradering af sikkerheden

Det nye udstyr fungerer sådan, at bådens kommunikationsansvarlige kan modtage opkald direkte fra fastlandet til en sender på sin hjelm, samtidig med at mikrofonen også kommer til at sidde på hjelmen. I selve bådens kommunikationssytem vil der sidde en sender, så man kan sende meddelelser tilbage til landkoordinatoren.

Og det vil skabe noget mere tryghed og sikkerhed, forklarer Henrik Rask.

- Nu kan man holde fast med begge hænder, mens man kommunikerer med fastlandet. Tidligere har man været nødsaget til at holde fast med én hånd, så man har kunnet holde mikrofonen.

Det nye udstyr skal efter planen monteres når vi træder ind i det nye år.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Butikken Rikke B i Aabybro henvender sig for det meste til et kvindeligt klientel. Men syv dage før jul blev damebutikken lavet om til en vaskeægte mandehule med fadøl, pølser og brød. Det har man blandt andet gjort for at gøre mændene opmærksomme på, at det kan trods alt være en god idé at få handlet julegaver i god tid. Du kan i videoen øverst i artiklen se, hvordan butikken var pyntet op, da TV2 Nords reporter fangede en af mændene, der var til stede til arrangementet.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Julemad af høj kvalitet til familier med behov for julehjælp. Eleverne på Techcollege har haft travlt i køkkenet.

Leverpostej, rødkål og flæskesteg. Alt sammen lavet fra bunden af gode råvarer. Hvert eneste stykke mad i hjælpekassen fra Techcollege kunne få Julemandens tænder til at løbe i vand.

- Det er fedt, at vi kan lave de her julekasser, og de kommer ud. Vi kan hjælpe andre mennesker, så de får en god jul. Så jeg sidder med en god mavefornemmelse derhjemme, forklarer Julie Thornfeldt, der er gourmetslagterelev på Techcollege i Aalborg.

Hun har sammen med sine studiekammerater været med til at lave hjælpekasser med julemad til cirka 120 trængende familier.

- Det er en dejlig mavefornemmelse at hjælpe andre. Det er derfor, jeg kan lide det danske samfund. Vi hjælper alle hinanden, siger Josefine Grimal, der er i lære som ernæringsassistent.

Rekord i julehjælp

Behovet for julehjælp til trængte familier stiger og stiger. De seneste par år har budt på den ene rekord efter den anden i antallet af ansøgere til hjælp i højtiden. På Techcollege Aalborg er de hoppet med i julehjælpskanen.

Alle råvarerne er doneret til organisationen Raise For Kids og Techcollege leverer selv arbejdskraften.

- De har virkelig gået til det med oprejst pande, og har også kunne se det fede i at hjælpe andre. Det er der slet ingen tvivl om, påpeger faglærer Jesper Kjær Pløger, der underviser på både kokkelinjen og slagterlinjen på Techcollege.

Klar til at blive sulten. Se video med masser af lækkert julemad.

Kasserne med julemad hjælper ikke kun økonomisk trængte familier. Hjemmelavet leverpostej og rødbeder giver også de unge en bedre skoledag.

- Det er win-win for os, at vi kan hjælpe nogle, og køre uddannelse. Vi kan faktisk køre rigtig god undervisning på det her. Vi har jo lavet det med hjertet, som det rigtig skal laves. Vi har ikke lavet de her kasser for at tjene penge, så vi kan lige så godt lave det ordentligt, forklarer Jesper Kjær Pløger.

Julehjælpen fra Raise For Kids og Techcollege bliver uddelt i løbet af de nærmeste dage. Selv julemedisterne er lavet fra bunden.

- Vi har også været med til selv at putte i tarm og lave farsen og det hele, fortæller Julie Thornfeldt, inden hun påpeger:

- Det er møglækkert.


Var tilskuer: Fyrværkeri sprængte Kaspers øjne i stykker

Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Selvom han kun var tilskuer til den skæbnesvangre affyring, endte han med at få bortopereret begge øjne.

På vej ind i 2015 blev Hobro ramt af to alvorlige fyrværkeriulykker, der samlet kostede tre mænd livet. Kasper Krogh Rogild var selv tilskuer til den ene af ulykkerne, der i sidste ende kostede ham synet og to kammerater.

Kasper Krogh Rogild er langt fra den eneste, der som tilskuer er blevet af en fyrværkeriulykke.

I næsten halvdelen af alle alvorlige fyrværkeriulykker ender tilskuere som ofre. Det viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, der indsamler skadesmeldinger fra landets sygehuse i forbindelse med nytårsaften.

Hos optikerkæden Louis Nielsen forsøger de med uddeling af gratis sikkerhedsbriller at yde deres bidrag til at nedbringe antallet af fyrværkeriulykker.

- Nytårsaften er øjnene ekstra udsatte, så derfor gør vi meget ud af at tale med folk, om de har husket briller, både til sig selv og resten af selskabet, der måske står og ser på, siger chefoptiker og partner ved Louis Nielsen Hobro Mia Kjær Albertsen.   

Også ved det lokale fyrværkerisalg i Hobro forsøger de at huske kunderne på sikkerheden. Det gør de ved blandt andet at rykke sikkerhedsudstyret helt frem til kassen, så det bliver tilgængeligt for alle kunder, mens der også er flyers med gode sikkerhedsråd, til alle der køber fyrværkeri hos MERservice.

Her er det fyrværkerisælger Johnni Kristensens oplevelse, at de tragiske ulykker i området for ti år stadig gør indtryk hos de handlende.

- Den generation, der har børn nu, de var selv unge dengang, så jeg tænker, at det er derfor, der måske er en ekstra fokus på sikkerheden, siger Johnni Kristensen.

Se indslaget med Kasper Krogh Rogild herunder.

Lever med konsekvenserne

- Jeg kan huske, at de tænder lighteren, og så den der lyd. Så kan jeg ikke huske mere.

Det var slet ikke meningen, at Kasper Krogh Rogild skulle være med til at fyre nytårskrudt af den 31. december 2014.

Da kammeraterne til midnat begav sig ud for at skyde, hvad der senere viste sig at være ulovlige krysantemumbomber, af, blev Kasper Krogh Rogild inden for.

Men der manglede en til at lyse i forbindelse med affyringen, og så meldte Kasper sig.

På den måde blev han pludselig involveret i, hvad der endte som en alvorlig fyrværkeriulykke, der ikke alene kostede hans to kammerater livet, men som også endte med at gøre ham blind på begge øjne. 24 år gammel og handicappet for livet.

- Det var superhårdt, og det var ikke særligt sjovt. Man havde også dårlig samvittighed over for familie, venner og omgangskreds, fordi man nu var havnet i en situation, hvor man pludselig var afhængig af dem, siger Kasper Krogh Rogild.

Herunder kan du læse om fyrværkerisagen, der omhandlede salget af de ulovlige krysantemumbomber som følge af ulykkerne.

Ti år efter lever Kasper Krogh Rogild stadig med konsekvenserne af ulykken, men har alligevel taget uddannelse, stiftet familie, og er på mange måder meget tilfreds med tilværelsen.

Faktisk er overskuddet nu så stort, at han – efter et lille pres fra sin kone – deler sin historie med forhåbning om, at andre ikke ender i lignende situationer.

- Hun er et bedre menneske, end jeg er. Hun har sagt, at hvis det (at han deler sin historie, red.) bare kan gøre en forskel for én, så er det det hele værd, og det har hun vel ret i, siger Kasper Rogild Hansen.