Det var en længere strækning, der blev kørt af spøgelsesbilisten på motorvejen.
Onsdag aften bliver en, som Steen Aarup Thomsen ikke lige glemmer.
For her mødte han på motorvej E45 ved Aalborg en spøgelsesbilist.
- Jeg tror lige til at begynde med, at der opstår kø, da bilerne foran mig bremser op og tænder katastrofeblink. Men så kan jeg pludselig skimte, at der er to forlygter i vores vejbane, der peger direkte i min retning, fortæller han og fortsætter:
- Men det skal være løgn, tænker jeg, så jeg stopper op og blinker kraftigt af bilen, og så stopper bilisten helt op og holder stiller. Personen kører derefter skråt ind foran mig og kører ind på rastepladsen ved siden af.
Steen Aarup Thomsen har et kamera i bilen, og derfor har han også en video af sekvensen, som han har delt med Nordjyllands Politi.
Efter bilisten kørte ind på rastepladsen, kørte Steen Aarup Thomsen videre, og det samme gjorde spøgelsesbilisten.
- Bilisten kom ud derfra bag mig og kørte fra ved Aalborg S. På bagkant tænker jeg, hvorfor jeg ikke fulgte med bilen ind på rastepladsen, så jeg kunne have stoppet bilisten. Men man bliver chokeret og forvirret over situationen, fortæller Steen Aarup Thomsen.
På trods af oplevelsen er det ikke noget, der har sat sig i ham.
- Men det er ikke noget, jeg håber at opleve igen. Det giver lige en klump i halsen at opleve, konstaterer han.
Til sidst tilføjer han, at han torsdag morgen har været i kontakt med Nordjyllands Politi, da han kunne se, at politiet ikke havde fået fat på spøgelsesbilisten.
De har nu fået overdraget videoen, hvor TV2 Nord har valgt at sløre nummerpladen.
TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra Nordjyllands Politi, men vagtchefen har på nuværende tidspunkt ingen tilføjelser til sagen.
Det burde ikke være muligt, men her lever købmanden i bedste velgående
Foto: Hans Christian Lauritsen / TV2 Nord
Der bliver ikke kun handlet hos købmanden, der på flot vis har kørt rundt så længe, at butikken han holde jubilæum.
Der er sølle 200 indbyggere i den lille by.
Normalt ville det være et helt umuligt sted at drive dagligvarebutik, men sådan er virkeligheden ikke i Bonderup.
Butikken er kendt for sine trofaste kunder, det frivillige personale, og at det er et sted, der giver chancen til de unge, der måske ikke lige kan få det til at fungere andre steder.
En af dem er den 26-årige butiksmedarbejder Andreas Skjølstrup, der har arbejdet hos Torvekøbmanden i et år.
- Det er rart nok at have noget at stå op til, så jeg ikke bare sidder derhjemme og keder mig eller sådan et eller andet, lyder det fra Andreas.
- Men også det at komme ud og gøre en indsats for de lokale.
Andreas er hos købmanden to gange om ugen, men denne dag er lidt anderledes på grund af butikkens 10-års jubilæum.
Se indslaget herunder:
- Super flot at kunne køre rundt i 10 år
Det er lykkedes købmanden i Bonderup at trodse al sund fornuft og undgå butiksdøden ved hjælp af de ansatte fra den socialøkonomiske virksomhed Råd og Dåd, frivillige kræfter, og et lokalsamfund, der i den grad handler lokalt.
- Det betyder meget for byen, at de lige kan gå hen og få, hvis de lige mangler en liter mælk eller et eller andet til eftermiddagskaffen, forklarer købmanden i Bonderup, Anna Lund.
Anna er ansvarlig for butikken, og hun er selv på vagt 20 timer om ugen.
- Jeg synes, at det er megaflot, at det er 10 år. I sådan en lille by som Bonderup uden så mange indbyggere. Jeg synes, at det er superflot, at de har fået det til at køre rundt i 10 år, siger Anna Lund.
Købmanden er et samlingspunkt
Købmanden i Bonderup er stedet, hvor alle kender alle, og hvor lokale mødes til en kop kaffe og en snak i de tilstødende gemakker.
- Som vi snakkede om, havde byen nok været mere død, hvis der ikke var en købmand, man kunne komme ind til, siger Lissy Viese fra Bonderup.
Alle i Bonderup er enige om, at købmanden er kommet for at blive, og selv butiksmedarbejderen Andreas Skjølstrup, der er fra Aabybro, er faldet godt til i Bonderup.
- Her er det en lidt mindre butik, vi har med at gøre, og her føler jeg, at jeg har en bedre chance for at lære de lokale at kende, slutter Andreas.
Unge rejser fra hele landet for at deltage i Masterclass på TV2 Nord
Foto: Caroline Brusholt / TV2 Nord
I denne uge har TV2 Nord budt velkommen til 16 erhvervspraktikanter, der er startet i mediehusets Masterclass-forløb.
De 16 unge kommer fra hele Danmark, og flere har rejst langt, blandt andet fra byer som Rødovre og Aabenraa.
I løbet af ugen får erhvervspraktikanterne mulighed for at lave nordjyske nyheder. De skal blandt andet ud i felten med TV2 Nord-mikrofoner, interviewe lokale, optage og klippe deres egne indslag, som kulminerer i en præsentation i nyhedsstudiet sidst på ugen.
Rosa Kiib Christensen fra Rødovre er en af de unge, der har rejst langt for at deltage og har set frem til at komme i praktik på TV2 Nord.
- Jeg så TV2 Nords TikTok-video, hvor jeg lynhurtigt blev fanget og inspireret til at komme i praktik på TV2 Nord. Jeg så det som en god mulighed for at lære meget, og der er ingen andre i landet, der tilbyder en lignende erhvervspraktik, fortæller Rosa Kiib Christensen.
En anden, der også har taget turen til Aabybro, er Frida Smed Justesen fra Aabenraa.
- Jeg synes, at det har været spændende at få lov til at komme behind the scenes og få indblik i, hvordan nyheder formidles. Jeg er især vild med formidlingsdelen, tilføjer Frida Smed Justesen.
Chefredaktør Tino Pedersen udtrykker stor begejstring over den landsdækkende interesse.
- Vi kan med stolthed sige, at interessen for at komme i praktik på TV2 Nord ikke blot har været stor. Den har også været landsdækkende, uden tvivl takket være en fantastisk promotion-video, der røg på TikTok. Selvom interessen strækker sig over hele landet, er hovedparten af praktikanterne elever fra 8. og 9. klasse på nordjyske skoler, siger chefredaktør Tino Pedersen.
Borgmester efter stævning fra M.A.R.S.:
- Det har jeg ingen holdning til
Frederikshavns borgmester er tavs, efter at en af de største kunder på Frederikshavn Havn, det amerikanske ophugningsværft M.A.R.S., har stævnet kommunen og vil hive kommunen i retten i en sag om en ejendomshandel.
Tidligt torsdag morgen tikkede en mail ind i indbakken hos byrådsmedlemmer i Frederikshavn Kommune.
Afsenderen var kommunaldirektør Thomas Eriksen, som orienterede om, at Frederikshavn Kommune og FH Ejendomme, som er Frederikshavn Havns ejendomsselskab, er stævnet af M.A.R.S.
Mailen til byrådsmedlemmer kommer efter, at mediet doi.dk onsdag offentliggjorde historien om, at det amerikanske værft 5. november har stævnet Frederikshavn Kommune og FH Ejendomme.
TV2 Nord har talt med en række medlemmer af byrådet, og i følge dem så angives der i mailen ingen årsag til stævningen fra M.A.R.S.
Borgmester Karsten Thomsen (S) er også meget fåmælt om stævningen fra en af havnens store kunder.
- Jeg udtaler mig ikke om verserende sager. Når der er faldet afgørelse, så finder vi en i vores gruppe, som kan udtale sig, siger Karsten Thomsen.
Men du er jo borgmester for hele byrådet?
- Jeg er 68 år, og du kan prøve på 100 måder med dine spørgsmål. Jeg vil ikke sige noget om en verserende sag, siger Karsten Thomsen.
Frederikshavn Havn.
Borgmester vil ikke svare
Borgmesteren vil således heller ikke svare på, hvorfor byrådsmedlemmer først blev orienteret om stævning i dag torsdag mere end en uge efter, at det amerikanske værft indgav stævningen til Retten i Hjørring.
I følge TV2 Nords oplysninger modtog Frederikshavn Kommunes advokater Bech-Bruun stævningen 5. november om aftenen.
To dage senere var gruppeformændene for de forskellige grupper i byrådet ekstraordiært indkaldt møde med overskriften M.A.R.S.-sagen. Forud for mødet var TV2 Nord i kontakt med borgmesteren, og spurgt om mødet handlede om stævningen fra det amerikanske værft.
Borgmesteren afviste, at han kendte noget til en stævning, og at mødet var en generel orientering om havnen og M.A.R.S. på baggrund af en artikel, som havde været bragt på den lokale netavis Kanal Frederikshavn.
I dag vil borgmesteren ikke svare på, hvorvidt gruppeformændene blev orienteret om stævningen på det ekstraordinære møde.
- Hvorfor vil du ikke svare på, om det blev nævnt på mødet?
- Du kan spørge på 120 måder. Det er I (.red. journalister) skolet i. Jeg svarer ikke. Hej du og kan du have en god dag, lød det fra borgmesteren, hvorefter han afbrød forbindelsen.
Borgmester i Frederikshavn Kommune, Karsten Thomsen.
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord
Stævning blev ikke omtalt på møde
TV2 Nord har talt med flere af deltagerne på det ekstraordinære møde om M.A.R.S., og ingen af dem husker, at der blev nævnt noget om, at kommunen var blevet stævnet af M.A.R.S.
Og hvorvidt borgmesteren udover henvendelse fra TV2 Nord var orienteret om sagen, da mødet fandt sted, vil han ikke fortælle, og heller ikke hvorfor byrådet først orienteres i dag, efter at der er offentliggjort en artikel om stævningen.
Også hos det amerikanske ophugningsværfts danske direktør Kim Thygesen er kommentaren "ingen kommentar".
- Det har jeg ingen kommentarer til. Det vil være dumt af mig af udtale mig om, siger Kim Thygesen.
Ifølge TV2 Nords oplysninger er årsagen til stævningen fra M.A.R.S. en strid mellem kommunen og ophugningsværftet, som stammer tilbage til 2019, hvor M.A.R.S. købte en ejendom for 8,5 millioner kroner på adressen Sandholm 55 H. Det fremgår af Tinglysningen.
Usikkerhed om købsaftale
Det fremgår af Tinglysningen at ejendommen er overtaget 1.12.2021, men ifølge TV2 Nords oplysninger er den endelige handel aldrig gået igennem. Derfor er pengene endnu ikke kommet i havnens kasse. Af det seneste offentliggjorte regnskab fra 2022 fremgår det, at i havnens likvide midler indgår en deponeringskonto på 9 millioner kroner fra en ejendomshandel.
Flere byrådsmedlemmer fortæller til TV2 Nord, at de blev orienteret om striden mellem kommunen og M.A.R.S. på et byrådsmøde 24. april i år, og at den ejendomshandel er en del af det grundlag, som Frederikshavn Havn på samme tidspunkt i april valgte at bortvise den tidligere havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen på.
Hvad der ligger bag det amerikanske værfts stævning er uvist. Her er kommentaren fra direktør Kim Thygesen igen:
- Det har jeg ingen kommentarer til.
Nordjyske har tidligere skrevet om ejendomshandlen og bortvisningssagen, og ifølge avisen krævede værftet at få tre andre ejendomme med i handlen for den samme pris, og flere kilder forklarer også til TV2 Nord, at det netop er købsaftalen med det amerikanske værft, som kommunen undrer sig over og har stillet spørgsmålstegn ved, og at det så har fået det amerikanske selskab til at sende sagen i retten for at få striden afgjort.
Flere Aalborg-spillere med i Danmarks VM-bruttotrup
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Der er præcis to måneder til VM, der afholdes i Danmark, Norge og Kroatien.
Landstræner Nikolaj Jacobsen har udtaget en bruttotrup på 35 spillere frem mod VM-slutrunden i januar.
Udtagelsen kommer efter landsholdets samling i sidste uge.
Alle de danske OL-guldvindere fra i sommer – bortset fra Niklas Landin og Mikkel Hansen – er med i truppen. Det skriver DanskHåndbold i en pressemeddelelse, hvor Nikolaj Jacobsen sætter nogle ord på holdet.
- Vores bruttotrup vidner om den enorme bredde, der er i dansk herrehåndbold. Det giver et godt grundlag for at udtage en rigtig stærk trup til VM, og vi glæder os meget til at starte forsvaret af vores tre verdensmesterskaber foran vores egne fans i Jyske Bank Boxen, siger Nikolaj Jacobsen.
18. december udtager landstræneren sin endelige VM-trup, der kan bestå af op til 18 spillere. Undervejs i mesterskabet kan han lave fem udskiftninger i truppen på et hvilket som helst tidspunkt.
AaB ligger ikke i toppen af 3F Superligaen, men på ét andet parameter er de helt i top i Danmark - og de blander sig faktisk også i toppen, hvis man ser på resten af verden.
Gennemsnitsalderen for AaB's spillere på banen har indtil nu været 23,4 år.
Det er det yngste i Danmark foran FC Midtjylland, der er 0,8 år ældre i gennemsnit, imens det er det syvende yngste hold benyttet i verden målt på 50 ligaer og 797 hold herfra.
- Det er helt sikkert interessant, lyder det indledningsvist fra AaB's engelske sportsdirektør James Gow om tallene.
Stort set alle de bedste ligaer i Europa er med i tallene, ligesom Sydeuropa og Asien er godt repræsenteret.
Foto: CIES Football Observatory
Sætter AaB i en sund position
For sportsdirektøren handler det om identitet, om at hente spillere ind til AaB's system, bruge spillere fra eget akademi på førsteholdet, og så betyder det også en del, at fansene vil se unge lokale spillere.
- De spillere ved, hvad det betyder at spille for så stor en klub som AaB. Det er virkelig vigtigt, siger James Gow.
Klubben ser også et langsigtet potentiale i unge spillere.
- Det sætter klubben i en sund position. Du får tid til at arbejde med spillerne, og de får samtidig tid til at arbejde sammen i en rum tid, forklarer James Gow.
- Generelt sætter det også klubben i en finansielt sund position, fordi du udvikler talenter, der forhåbentlig kan spille i en af de fem bedste europæiske ligaer i fremtiden.
Da storaktionærgruppen SSE22 overtog klubben for knap 18 måneder siden, var det idéen, at unge spillere skulle være vejen frem.
- Vi ville kreere muligheder for de unge spillere, give dem tillid og have gode folk rundt om dem. Det vigtige er, at vi har gode folk om dem, så de kan gå ind og præstere , lave nogle fejl men stadig ramme det rigtige niveau, fortæller James Gow.
- Men vi smider dem ikke bare ind på banen, fordi de er unge, det er fordi, at vi tror, at de har niveauet.
James Gow til højre i selskab med AaB-legende Jakob Ahlmann.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
- Det er en balancegang
Det er tydeligt at AaB ser mange fordele i den store andel af unge spillere, der repræsenterer førsteholdet, men ulemperne har måske også været at se i denne sæson.
Nordjyderne har et par gange i denne sæson lukket mål ind i slutningen af opgørene, som har kostet point, og det kan være et tegn på mangel på erfaring.
- Det er altid en balancegang, men det handler om, hvad der er vigtigt for din klub, og for os er det vigtigt at have den her stærke identitet, hvor vi giver akademiet værdi og stoler på det, siger AaB's sportsdirektør.
- Unge spillere kan lave fejl på alle tidspunkter, men det er også noget, vi er komfortable med. Vi ved, at det vil ske, men det langsigtede fokus overgår det kortsigtede fokus, og det vil sætte os i en bedre position.
Foruden akademispillere har AaB også været særdeles aktive på transfermarkedet med mange ind- og udgange, og den generelle profil hos de hentede spillere har været, at de har været i starten af 20'erne.
- Men det er ikke alle. Vi har også bragt Diego Caballo og Oumar Diakhité ind, der er 30 år. Vi er ikke bange for de her spillere, for de har også stor værdi i erfaring og lederegenskaber og alle de her ting, understreger James Gow.
- Hvis man kigger strategisk på, hvad der tillader os at vokse som fodboldklub, så tror vi dog uden tvivl, at det er unge spillere, som vi kan udvikle fremadrettet. Og vi tror virkelig på vores egne kvaliteter i at udvikle spillere teknisk, taktisk og fysisk. Det tror vi virkelig på.
Unge Mads Bomholt er en af de AaB-spillere, der er kommet op fra akademiet, og han har allerede gjort et flot indtryk med et par afgørende scoringer.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
AaB's unge spillere er interessante
AaB har stort set kun hentet transferfrie spillere under SSE20's ledelse, og det er nærliggende at tro, at det forretningsmæssige i gratis og unge spillere, der kan sælges videre med fortjeneste i fremtiden, spiller en stor rolle for klubben.
- Min intention er ikke kun at sælge spillere, men enhver klub sælger spillere på et tidspunkt, og hvis kigger på, hvilke spillere der generelt bliver solgt og har den maksimale tilbagebetaling af investering, så er det unge spillere, forklarer James Gow.
- Og som sportsdirektør skal du sørge for at få det maksimale udbytte til klubben, så pengene kan bruges på at få klubben til at vokse.
Tallene fra CIES Football Observatory kan muligvis få andre klubber til at åbne øjnene op for, hvad der sker i AaB, og det kan i sidste ende kaste endnu mere interesse af sig på spillerne.
- Generelt vil andre hold være interesseret i vores spillere, for vi har gode spillere, men de vil jo være lidt mere attraktive, når de er unge, fordi de købende klubber kan arbejde længere tid med dem.
- Jeg ved også, at vi har mange scouts til vores kampe, men selvom spillerne ikke har brug for det, husker vi at minde dem om, at de allerede spiller for en stor klub, og at de er heldige med at spille for så stor en klub som AaB, slutter AaB's sportsdirektør James Gow.
Gennemsnitsalderen i den danske Superliga ligger på 25,7 år, hvilket altså betyder, at AaB's spillere i gennemsnit er 2,3 år yngre end de daglige modstandere.
De unge AaB-spillere har indtil nu haft en blandet sæson med 16 point i 15 kampe i 3F Superligaen, som placerer holdet på niendepladsen.
Næste opgør for klubben er 24. november hjemme mod Viborg.