I maj 2024 var 25 ud af 216 præstestillinger i Aalborg Stift ubesatte. Her i februar 2025 er der kun tre ledige stillinger.
Flere erfarne kræfter er ansat, mens også ti nye præster er i januar blevet præsteviet, eller ordineret som det også kaldes, når en person bliver indviet til præstembedet.
- Det er en dag, som man har set frem mod under seks års uddannelse, nu står jeg endelig her og kan kalde mig præst, fortæller Louise Sundorf Christensen til TV2 Nord, da vi er med til ordination i Budolfi Kirke i Aalborg.
Den 28-årige sønderjyde har læst teologi i Aarhus og København, og nu skal hun altså være præst i Hjørring.
- Jeg er fra en almindelig folkekirkelig baggrund, så på den måde har tro undervejs i studielivet ikke været noget, som jeg har stoppet op og studset en hel masse over, det har snarere været noget, som jeg har læst om. Så det med at være præst og omsætte det akademiske fra uddannelsen til at det pludselig skal være mere forkyndende, og at jeg som person skal kunne stå til regnskab, for det jeg siger over for flere instanser, det har jeg haft en del overvejelser omkring, siger Louise Sundorf Christensen.
Den hvide alba
Under selve præstevielsen i Budolfi Kirke er Louise Sundorf Christensen og de fire andre nye præster i første omgang iført en hvid beklædningsgenstand, en såkaldt alba, over deres sorte præstekjole. Undervejs i ceremonien tager de albaen af, og efter knap halvanden time med ritualer kan de så kalde sig præst.
Tilstede i kirken er venner og familie samt en masse af de præster, som nu bliver kollegaer.
- Det lyder nok meget klichéagtigt, men det er sådan en oplevelse, som jeg ikke rigtig har ord for. Man kan ikke rigtig lade være med at smile, og jeg er sådan bevæget over alt, der er sket, forklarer Louise Sundorf Christensen.
Først og fremmest ser den nyudklækkede præst frem til at komme i gang og få noget erfaring.
- En ting er, hvad jeg skriver og siger, noget andet er, hvad folk hører. Det er en opgave, som jeg glæder mig til.
Ungdomspræsten
Udover at være sognepræst i Sankt Hans-Sankt Olai Pastorat i Hjørring, skal Louise Sundorf Christensen også være ungdomspræst.
- Ungdomspræst er et vidt begreb, for hvem er ung, er det en særlig alder, er det et sindelag, er det under uddannelse er det det ene eller det andet? Jeg har et billede af min ungdom fra gymnasiet, og hvad en præst kunne have bidraget med der. Så det er sådan nogle tanker, jeg skal bruge til at tænke, hvad kan jeg skabe, fortæller hun.
Målet er få flere unge med ind i selve kirkerummet, men det er lige så vigtigt, at de får øjnene op for fællesskabet i kirken, mener hun:
- Det kan også være, at jeg bliver overrumplet af, hvad de unge selv kommer med i den relation, som jeg skal til at opbygge med de forskellige målgrupper, for ungdommen er ikke en masse, der er jo mange forskellige interesser.
Med jobbet som præst følger mange forskellige opgaver. Udover dagligdagen er der de mere festlige lejligheder som dåb og bryllupper, men også døden og livskriser vil være noget, som man i arbejdet som præst, kommer til at stifte bekendtskab med.
Hvad har du gjort dig af tanker om de svære snakke, som du skal have med folk?
- Det er noget, jeg har tænkt over. Jeg skal først og fremmest have erfaring med det. Først og fremmest har jeg tænkt mig at lytte og forsøge at finde de rigtige spørgsmål i forhold til det menneske, som jeg sidder over for, slutter den nyudklækkede præst.