Ikke nok potentielle lejere: Tabte fire millioner på studieboliger i 2023
År efter år har det lydt, at der er mangel på og kamp om studieboligerne. Men i Aalborg er problemet modsat. Her er der mange tomme studieboliger og færre ansøgere til dem.
- Jeg tror ikke, det som sådan bliver svært. Der er mange muligheder, og priserne er rimelige.
Sådan lyder det fra Victor Madie fra Randers, der er optaget som diplomingeniør på byggeri og anlæg på Aalborg Universitet, og som skal til at se sig om efter en studiebolig i Aalborg.
Han står i en lidt anden boligsituation end de venner, han har, der skal starte på studie i Aarhus.
- Der er priserne noget dyrere, og der er et noget mindre udvalg, end der er heroppe i Aalborg, fortæller Victor Madie.
Jeg har kigget på studieboliger, og der er det virkelig fedt, men jeg har også kigget på almindelige lejligheder.
Victor Madie, optaget som diplomingeniør, AAU
For modsat København og Aarhus har dem, der skal studere i Aalborg et luksusproblem: Der er for mange studieboliger i forhold til antallet af studiepladser.
Det har ellers de sidste mange år været parolen, at der er for få studieboliger. Men sådan er det ikke længere i Aalborg.
- Som det er lige nu med fravalget af Aalborg som studieby, er der simpelthen ikke potentielle lejere til alle boligerne. Vi er bange for, hvordan det ser ud på den anden side af studiestart, fortæller Claus Bjørton, der er vicedirektør i Himmerland Boligforening.
Boligforeningens 1800 studieboliger var engang nemme at udleje. Men i dag er det blevet besværligt. Det skyldes blandt andet færre optagne på de nordjyske studier, men det handler også om, at fjernstudier er blomstret op blandt andet på baggrund af coronapandemien.
- De her studieboliger, de taber i konkurrence til det private udlejningsmarked: Altså de ældre, billige lejligheder i centrum, som der stadig er rigtig mange af, fortæller vicedirektøren.
Og det er da også et af de alternativer til studiebolig, som randrusianeren Victor Madie kigger på.
- Jeg har kigget på studieboliger, og der er det virkelig fedt, der er så stort et udvalg, men jeg har også kigget på almindelige lejligheder. Jeg er meget fortrøstningsfuld omkring, at jeg nok skal finde noget at bo i, siger han.
Tabte millioner
I 10'erne blev tusindvis af nye studieboliger opført i Aalborg, så der i dag er omkring 7500 af slagsen i byen.
- Som jeg ser det, er det udbud og efterspørgsel, som har ændret sig - nok mest udbuddet, fordi der er blevet bygget rigtig mange nye studieboliger henover det seneste årti. Og det er ikke kun studieboliger, der er også bygget mange private boliger, lyder det fra Jane Munk Knudsen, der er kontorleder på Studiebolig Aalborg.
Se hele indslaget her:
Hos Studiebolig Aalborg har de 3300 ansøgere til studieboliger i år, og det er en nedgang på 700 i forhold til samme tid sidste år. I øjeblikket har de 108 tomme studieboliger, der ikke er ansøgere til.
- Det bliver sværere at leje boligerne ud. Og vi ser flere og flere ejendomme, hvor ventelisterne bliver tømt. Vi skal simpelthen kæmpe noget mere for at få nogen til at sige ja, fortæller kontorlederen.
Og selvom det er et luksusproblem for de studerende, er det en økonomisk hovedpine for andre.
- I 2023 tabte vi næsten fire millioner kroner på den konto, primært på grund af tomme studieboliger, fortæller Claus Bjørton.
Skal nogle af dem væk?
I forrige årti var der ellers rift om studieboligerne. Men i 2019 var der for første gang tomme studieboliger ved studiestart. En tendens der fortsætter i dag.
- Jeg synes, det var meget nemt. Der var mange forskellige lejligheder, og det var mere med at få valgt en, fortæller Josefine Dissing, der er psykologistuderende på Aalborg Universitet.
Og medstuderende Lea Nielsen stemmer i.
- Der var et bredt udvalg, synes jeg, og så var der selvfølgelig nogle, der var mere populære end andre. Og der var jo længere ventetid men ikke uoverskueligt langt.
Og det tyder på, at der i fremtiden kun kommer endnu flere af de tomme boliger, der er målrettet de studerende.
Boligselskaberne har nemlig fået udarbejdet en rapport, der viser prognose for markedet af studieboliger.
- Det er for at blive endnu klogere på, hvordan vi griber ind, og hvordan sørger vi for, at byens brede skuldre stiller sig på den samme linje og siger, hvor mange boliger har vi for meget? Skal nogle af dem væk? Skal nogle af dem bruges til andre formål? Skal nogle af dem lejes ud til andre persongrupper? Men budskabet til de nye studerende er klart. Tag nu og kom til Aalborg. Vi har boligerne, lyder det fra vicedirektøren.