Hjemmearbejde betyder rekordfå sygedage: - Det er selvfølgelig noget, vi fejrer
Mette Madsen Dam arbejder to gange om ugen hjemmefra. En arbejdsstruktur hun er glad for.
Hjemmearbejde under corona-pandemien har givet færre sygedage for medarbejderne. Det viser en ny undersøgelse.
Omkring to dage om ugen sidder Mette Madsen Dam på sit hjemmekontor. Selvom corona ikke længere kræver det, har hendes arbejdsplads nemlig valgt at holde fast i hjemmearbejde.
Derfor må hun selv bestemme, om hun vil arbejde hjemmefra eller møde ind på kontoret – så længe hun gør begge dele.
- Det er helt utrolig dejligt, at vi har den her mulighed for at arbejde hjemme nogle dage om ugen. Det giver nogle muligheder for at tilrettelægge. Især i forhold til familielivet er det en stor fordel, siger hun.
Flere tomme skriveborde
På kommunikationskontoret i Aalborg er kun fire medarbejdere mødt ind torsdag. Derfor står flere skriveborde tomme. I alt er de syv faste ansatte i afdelingen, hvor de skiftes til at møde ind. En fordeling, der både har fordele og ulemper.
- Her på kontoret bliver der et andet samspil med mine kollegaer hen over skærmen. Det går jeg selvfølgelig glip af, når jeg sidder derhjemme. Men generelt er det helt fantastisk at have den her mulighed, siger Jane Blaabjerg Wright, der er executive assistant hos Norlys i Aalborg.
Færre sygedage
I Norlys har hjemmearbejde ført et lavere sygefravær med sig. I år har hver medarbejder i gennemsnit over en sygedag mindre end før coronapandemien.
- Det er et lavt sygefravær. Det er også historisk lavt. Det er selvfølgelig noget, vi fejrer. Det er godt for både medarbejderen og virksomheden, siger Tine Berg Kraft, der er HR-chef i Norlys Energi.
Samme tendens viser en ny undersøgelse, som Dansk arbejdsgiverforening står bag. Ifølge den er sygefraværet i hele telekommunikationsbranchen faldet med 20 procent siden corona begyndte.
Det skyldes blandt andet en årsag, lyder det fra en arbejdsmarkedsforsker.
- En væsentlig forklaring er, at man er mindre tilbøjelig til at melde sig syg, når man arbejder hjemme fra. Og selvfølgelig også at man er udsat for mindre smittefare, siger Thomas Bredgaard, der er professor på Aalborg Universitets Center for Arbejdsmarkedsforskning.
Et problem hvis ansatte føler sig pressede
Men netop færre sygemeldinger kan være et problem, hvis nogle føler sig pressede til at møde ind, fordi det foregår på hjemmekontoret. Det mener en enhvers-psykologisk rådgiver.
- Hvis man er derhjemme, kan man måske gemme sig lidt og have det dårligt, og så alligevel klare sine e-mails og sådan, siger Louise Luxhøi, der er erhvervpsykologisk-rådgiver ved JUC i København.
Det billede kan Mette Madsen Dam godt genkende. Hun har dog aldrig følt sig presset til at arbejde, selvom hun var syg. Men hoste og en snottet næse går måske derhjemme - men ikke på kontoret.
- Fremmer den her arbejdsform ikke, at du arbejder, når du er syg? Der er jo ingen tvivl om, at det, at man kan arbejde hjemme, betyder, at der er dage, hvor man måske ikke ville have mødt ind, hvor man så sidder derhjemme og arbejder. Men det er jo så, fordi man egentlig har det ok og godt kan arbejde, men ikke ønsker at tage ind på kontoret, fordi man kan risikere at smitte en kollega.