Glatte veje kan ende med faldskader - sådan forholder du dig, hvis uheldet er ude
Hvilken forsikring dækker, hvis du falder og kommer til skade? Og hvem har ansvaret, hvis du falder på privat eller kommunal vej?
Det kan være lidt af en forhindringsbane, når man for tiden skal rundt til fods på gaderne i Nordjylland.
Det voldsomme snevejr og efterfølgende arbejde for at holde veje, cykelstier og fortov fri for sne har flere steder efterladt store dynger langs vejene, som kan være svære at forcere med eksempelvis rollator, ligesom det at begive sig ud på cykel for tiden kan være en risikabel affære.
Alligevel har der på landsdelens akutmodtagelser været roligt, når det kommer til skader på grund af sne og is - og det er faktisk først, når det begynder at tø igen, at man her forventer at få travlt på grund af vejret.
- Fordi når det begynder at tø, og det hvide sne forsvinder lige så stille, så er der jo kun vand og fugt tilbage, og når det fryser om natten, så kunne jeg da godt frygte, at det er lidt glat næste morgen. Og så kan man ikke længere se det. Og når man ikke kan se det, så passer man jo ikke så meget på det. Så kan det godt være, at man falder, og så får vi travlt, konstaterer Marc Ludwig, der er cheflæge på Akutmodtagelsen i Regionshospital Nordjylland.
Sådan kan du forholde dig, hvis uheldet er ude
Skulle uheldet være ude, og man falder på det glatte underlag, så er det vigtigt, at man som privatperson har styr på sine egne forsikringer ifølge Lene Rasmussen, der er skadedirektør hos Gjensidige Forsikring.
- Indledningsvis vil jeg sige, at det er aller vigtigste, at man som privatperson sikrer sig, at man har tegnet en ulykkesforsikring og en indboforsikring, da det vil være de to forsikringer, som i første omgang er med til at gribe en, hvis man er så uheldig at falde og kommer til skade som person, eller at der er nogle af ens ting, som bliver beskadiget ved, at man falder i det her glatføre, konstaterer hun.
Hvis man så er ude for et uheld på et ikke ryddet areal og måske får en skade eller ødelagt noget, så er der altså flere ting, som spiller ind i forhold til, hvor ansvaret ligger.
- Som jeg lige indledningsvis sagde, så er det igen ens egne forsikringer, som man kan være dækket af. Men selvfølgelig kan man også være i den situation, at hvis der overhovedet ikke har været ryddet, at man så dermed kan gøre et ansvar gældende mod den, som nu ejer det her areal, som ikke er ryddet. Der kan dog være forskel på, om det er en privat husejer, eller at det er en kommunal vej, som uheldet har fundet sted på.
Se hele interviewet herunder:
Hvordan gør forskellen sig så gældende, hvis det er et privat areal i forhold til et kommunalt areal?
- Hvis det er den private grundejer, så har ejeren det, man kan kalde et skærpet ansvar for at rydde det areal, som er rundt om ens ejendom og som tilhører en. Her har man pligt til at rydde inden klokken syv, og både sørge for at salte det og så videre. Skulle der så komme sne i løbet af dagen, så har man også pligt til at rydde det snarest muligt. Så som privat husejer har man ikke nogen undskyldninger for ikke at overholde den her rydningspligt. Og det vil sige, at man ifalder også et ansvar som husejer, hvis man ikke foretager den her rydning af det areal, som tilhører ens ejendom, forklarer Lene Rasmussen.
Når det kommer til det kommunale, kan man dog ikke ifølge skadedirektøren skære over én kam.
- Det er klart, at kommunen også har et kæmpe ansvar for at rydde alle de kommunale veje og stier. Og der er det så bare vigtigt at understrege, at kommunen kan jo ikke nå at rydde det hele på samme tid, fordi at de har et kæmpe areal, og derfor har de også en prioriteret rækkefølge på, hvilke veje skal ryddes først og derefter. Så man kan komme ind på stier, som ligger længere nede i den her prioritering, som ikke er ryddet. Og det er ikke ens betydende med, at det ifalder kommunen et ansvar, fordi kommunen måske har været ude at gøre alt, hvad der overhovedet har stået i deres magt for at rydde efter den her prioriterede rækkefølge, afslutter Lene Rasmussen.