Se billederne: Frans så (igen) noget, de færreste oplever
Foto: Privatfoto/Henriette Petersen
Tyren på billedet er den største i mosen i øjeblikket.
Lille Vildmosecentret er dog ude med et opråb til de mange, der forsøger at finde gevir.
Frans Ritter fra Kongerslev var tirsdag endnu en gang en af dem, der var med til at finde et af de eftertragtede elggevirer, som elgene i Lille Vildmose hvert år smider.
- Min kammerat var ude for at se efter den store elg, som i øjeblikket er den største, og her tabte tyren sit gevir for øjne af ham, fortæller Frans Ritter.
Herefter ringede vennen til Frans, som skyndte sig afsted.
- Jeg bor ikke langt derfra, så vi mødtes med nogle andre og forsøgte at finde elgen igen, fortæller Frans Ritter, der forklarer, at elgen var løbet væk, da geviret knækkede, fordi de oftest bliver forskrækket, når det sker.
Vennerne finder siden elgen og observerer den på afstand.
- En af de andre var gået en anden vej rundt og fandt så det andet gevir, forklarer Frans Ritter.
Har selv et gevir hjemme
Selvom Frans Ritter ikke var en af de heldige, der fandt geviret, har han fået jackpot før. For snart et år siden fandt han nemlig også sammen med en kammerat et gevir.
- Det er vildt, selvom jeg har set det før, siger han og tilføjer:
- De er jo meget eftertragtet. Alle vil da gerne have sådan et med hjem.
Det er heller ikke helt tilfældigt, at Frans Ritter nu to gange har været med til at finde gevir i Lille Vildmose. Han er nemlig ofte i mosen for at fotografere dyrene i sin fritid, og han bruger i følge ham selv gerne fra solopgang til solnedgang på det, hvis vejret er til det.
Vidste du?
Elge og hjortearter taber hvert år deres gevirer. Og hvert år vokser et nyt gevir ud.
Geviret består af et hornmateriale, som kan sammenlignes med menneskenegle.
Når et nyt gevir vokser frem, er det pakket ind i et tyndt hudlag, som ligner fløjl. Det hedder bast. Det begynder at falde af, når geviret har nået sin maksimale størrelse.
Hvert år bliver dyrenes gevir større. Men når en elg eller hjort bliver gammel, så bliver det stille og roligt en anelse mindre igen.
Kilde: Biolog og naturvejleder fra Lille Vildmosecentret, Jakob Konnerup.
Taber dem tidligere i år
Normalt tabes geviret i perioden fra januar til marts, men vokser ud igen i løbet af tre måneder. I september er geviret igen færdigudviklet og klart til brug i efterårets kampe om hunnernes gunst.
Elgene i Lille Vildmose har dog i år tabt geviret noget tidligere, end de plejer.
Sidste år fandt Frans Ritter og kammeraten et gevir i midten af december, mens Peter Gibby fandt et gevir i midten af januar året før.
Må man tage gevir med hjem?
Selvom det er attraktivt at se og finde kastestænger, som det tabte gevir hedder, så er det faktisk ikke lovligt at tage dem med hjem.
Thomas Holst Christensen, der er driftsleder og lodsejer for Lille Vildmosecentret er derfor også ude på Facebook, i forbindelse med at elgene nu har tabt sine gevir, og fortælle, hvordan reglerne er.
'Indsamling af kastestænger falder under Naturbeskyttelsesloven, hvoraf det fremgår, at indsamling i naturen af alt det, der ikke er nævnt i loven er forbudt. Kastestænger, der repræsenterer en værdi, kan således ikke lovligt indsamles og hjemtages. Heller ikke til privat brug.'
Han påpeger desuden, at indsamling af kastestænger ofte er forbundet med afsøgning af større områder udenfor veje og stier, hvilket kan forstyrre dyrene på et tidspunkt af året, hvor de har brug for ro.
'Også af denne grund skal man afholde sig fra at indsamle dem. Finder man en kastestang på en af stierne eller parkeringspladserne i Lille Vildmose, må man meget gerne aflevere den på Lille Vildmosecentret og gerne fortælle, hvor den er blevet fundet.'