Enhedslisten vil halvere antallet af skoleledere i Aalborg Kommune
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Enhedslisten vil skære halvdelen af skolelederne i Aalborg Kommune væk og i stedet lave fælles ledelse. Forslaget møder kraftig modstand.
Enhedslisten vil slanke ledelseslaget på Aalborgs skoler for at spare millioner. Forslaget møder modstand både fra forældre, skoleledere og rådmand på området.
Budgetforhandlingerne er i gang i Aalborg Kommune, og det får Enhedslistens Per Clausen til at løfte sløret for, hvordan han og partiet vil finde millioner i besparelser på skoleområdet.
- Enhedslisten vil slanke ledelseslaget på Aalborg skoler og bruge de sparede midler her til at give et løft til undervisningen. Aalborg Kommune har mange skoler og dem ønsker vi bevaret, men hver skole behøver ikke at have sin egen skoleleder, udtaler Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten i Aalborg Byråd.
Aalborg Kommune har 48 folkeskoler og fem specialskoler.
- Forslaget er et udtryk for, at vi hen ad vejen vil halvere antallet af skoleledere i Aalborg Kommune. På den lange bane vil det give en besparelse på 24 millioner. Der vil være en indfasningsperiode, som vi skal have diskuteret i byrådet, siger Per Clausen, der ikke vil sætte navn på det skoler, der fremover skal sige farvel til deres skoleleder.
I 2020 vurderer Enhedslisten, at der kan spares otte millioner på fælles ledelse, og vurderer dertil, at gevinsten i årene fremover kan komme op på 24 millioner kroner.
- Kom i praktik hos mig og se, hvad vi laver
Men de tanker giver skolelederne ikke meget for. Det ender nok bare med at blive dyrere at skære ned på ledelse, mener Claus Søndergaard, der er lokalformand for Skolelederforeningen i Aalborg Kommune.
- Det var godt, at jeg sad ned, da jeg så Per Clausens forslag, for ellers var jeg da faldet bagover! Per Clausen aner tilsyneladende ikke, hvad der foregår ude på skolerne. Hvis vi skærer ned på ledelse vil det føre til yderligere segregering af eleverne og dermed øgede udgifter. Så taberne i de her besparelser vil være børnene, siger han og uddyber:
- Karaktererne af skoleledelsernes opgaver er blevet mere komplekse, og antallet af dem er stigende. Så det giver absolut ingen mening. I stedet for at halvere antallet af skoleledere kunne Per Clausen lige så godt have sagt, at lærere og pædagoger skulle undervise dobbelt så mange elever - og det mener han vel ikke er en god løsning? Antallet af segregerede elever i kommunen, der skal have specialundervisning eller går i specialklasser, er for eksempel vokset fra cirka 700 til 1.000 elever de sidste fire fem år, og det giver mange ledelsesmæssige opgaver.
Han mener heller ikke, at skoleledernes opgaver bare kan deles ud på andres hænder.
- Forskning viser, at ledelse er vigtig for at understøtte pædagogik og læring. 10 skoler i Aalborg Kommune er lige nu med i et forskningsprojekt om netop dette, og i Esbjerg, hvor man allerede har kørt forsøg med fælles ledelse, som Per Clausen lægger op til, er begyndt at rulle fælles ledelse tilbage. For at lede er man nødt til at være til stede, siger Claus Søndergaard, der opfordrer Per Clausen til at komme ud til ham på Gammel Egholm Skole og ved selvsyn se, hvad det vil sige at være skoleleder.
I byrådssalen møder forslaget slet ingen opbakning fra rådmanden på skoleområdet.
- Helt urealistisk - men fælles ledelse er en mulighed nogle steder
Tina French mener ligesom Claus Søndergaard, at Enhedslistens forslag ikke hænger sammen med virkeligheden ude på skolerne.
- At halvere antallet af skoleledere i kommunen er helt urealistisk! Per Clausen og Enhedslisten ved tilsyneladende ikke, hvilke opgaver skoleledelserne sidder med. Det er en kæmpestor opgave, lyder det fra rådmand Tina French (V).
Selvom man i Esbjerg er begyndt at rulle fælles ledelse tilbage, er Tina French er dog ikke kategorisk afvisende overfor tanken om fælles ledelse - dog under nogle givne forudsætninger.
- Jeg kan godt se fornuften i, at man nogle steder på små skoler godt kan tænke i at lave fælles ledelse. Men det vil dække over to eller max tre skoler, der ligger tæt på hinanden, men det vil slet ikke give besparelser i den størrelsesorden, som Enhedslisten foreslår.
Også forældrene til skolebørn frygter, at Enhedslistens planer får uheldige konsekvenser.
- Hvis ledelsen lægges sammen mellem flere skoler, så vil der opstå tidspunkter, hvor ledelsen ikke er på skolen. Det, frygter jeg, kan gå ud over nærkontakten mellem forældre og ledelse. Når der skal træffes store beslutninger, er det vigtigt, at det er en leder med kontakt til nærmiljøet, der træffer beslutningen og ikke en, der sidder et andet sted end skolen. Det gælder både i forhold til medarbejderbeslutninger, men også hvis der er en situation med en elev eller forældre, der skal håndteres, siger Claus Nielsen, der er formand for Skole og Forældre i Aalborg.
Budgetforhandlingerne har været førstebehandlet i byrådssalen i starten af oktober og går for alvor i gang den 22. oktober.