Faste teams skal pleje ældre: Deres hjem skal 'ikke føles som en banegård'
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Når en ny ældrelov den 1. juli er træder i kraft, bliver det blandt andet på baggrund af erfaringer fra hjemmeplejen i to nordjyske kommuner.
- Det er en rigtig god ide, og det giver rigtigt meget mening, at vi går i små, faste teams og arbejder tættere sammen med faggrupper som social- og sundhedshjælpere, assistenter og sygeplejersker.
Sådan siger Lene Odgaard Andersen, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Aalborg Kommune
For lidt over tre år siden afsatte ældreministeriet 200 mio. kr. til, at 25 kommuner landet over på forsøgsbasis skulle køre med faste, selvstyrende teams i hjemmeplejen. Ideen var, at borgerne skulle møde færre og velkendte, medarbejdere fra hjemmeplejen, frem for mange forskellige.
Det kender jeg jo selv fra mine egen bedsteforældre, at de har brug for den nære omsorg helt tæt på
Lasse Frimand Jensen (S), borgmester, Aalborg Kommune
I Aalborg Kommune bliver 15 faste teams udrullet allerede 1. april, og kommunens ansatte har i forsøgsperioden høstet værdifulde erfaringer, lyder det.
- Det jeg har lært, er, at sådan noget som kultur og kulturdannelse, det kommer ikke af sig selv. Da jeg blev ansat i sygeplejen i Aalborg Kommune, kom jeg ind i en etableret kultur, Når vi slår en hjemmeplejegruppe sammen med en sygeplejegruppe, så skal vi til at skabe det. Vi skal til at skabe det her kulturelle, faglige fundament, vi står på. Det kræver arbejde, og det kræver vedholdenhed, og det er også noget, jeg tænker, vi skal blive ved med at arbejde med. Og dyrke, og vande, og gøde, for at det også bliver ved med at bestå, siger fællestillidsrepræsentanten.
Medarbejdere sættes fri
Og netop de selvstyrende teams i hjemmeplejen og erfaringerne med dem, var et af de centrale temaer, da statsminister Mette Frederiksen onsdag aften var til møde med Aalborg Kommunes borgmester, Lasse Frimand Jensen (S).
- Det er en reform, der har et meget, meget klart ønske om, at der skal være færre forskellige medarbejdere i den enkelte ældres hjem. Der skal være noget selvbestemmelse, fordi selvom man bliver gammel, og måske ikke kan det, man kunne engang, så vil man jo rigtig gerne have indflydelse på, hvordan hverdagen ser ud, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
For det skal 'ikke føles som en banegård' i de ældres hjem, og der kan de faste teams, som Aalborg Kommune har gjort sig erfaringer med, være et kærkomment tiltag for de ældre.
Men det handler også om, at medarbejderne skal sættes fri.
- Der skal være mere frihed til medarbejderne også, fordi vi stoler rigtig meget på vores dygtige både social- og sundhedsassistenter og hjælpere, og tror på, at de sammen med den enkelte ældre kan træffe beslutningen om, hvordan man bedst bruger tiden, siger statsministeren.
Og der er store forventninger til de faste teams fra Aalborgs borgmester, Lasse Frimand Jensen (S).
- Vi har haft rigtig gode erfaringer med at køre et testprojekt ude i Vejgaard, hvor vi igennem to og et halvt år har testet at få den nære omsorg helt ud i hjemmet i nogle faste, tværfaglige teams, der giver en mere helhedsorienteret hjælp til den ældre. Det kender jeg jo selv fra mine egen bedsteforældre, at de har brug for den nære omsorg helt tæt på, og det har vi gjort, siger borgmesteren og fortsætter:
- Og det er stor tilfredshed hos medarbejderne, og stor tilfredshed også hos borgerne. Så det kommer vi til at rulle ud her i hele kommunen den 1. april.