Deadline overskredet: Isbrydere ligger stadig i nordjysk havn
For syv år siden blev Danbjørn og Isbjørn flyttet fra Frederikshavn til Hals, fordi havnen i Frederikshavn skulle renoveres.
Det er efterhånden mange år siden de to gamle isbrydere Danbjørn og Isbjørns mission var at holde de danske farvande isfri. De er endt deres dage ved kajen i Hals - og der er ikke nogen udsigt til, at det ændrer sig lige foreløbig.
Frustration i byen
Der er hegn omkring og adgang forbudt. Men isbryderne er alligevel et markant vartegn ved indsejlingen til Limfjorden.
- I turistforeningen bliver jeg ofte spurgt om: "Hvorfor gør I ikke sådan, at man ikke kan komme derind?" Eller: "Skal de så bare ligge der?"
- Jeg har også snakket med mange, der har historier omkring dem, som gerne vil fortælle om det, men det er et lukket land det hele, fortæller Ulla Manstrup, der er formand for Hals Turistforening.
Og hun er ikke den eneste om at være frustreret.
- Det var i og for sig rigtig godt, da de kom hertil. Det gav en masse omtale. Men sådan som de ser ud i dag, synes jeg, at det er noget rigtig skidt. Og det er ærgerligt, at vi ikke må have lov til at bruge dem konstruktivt, fortæller Jens Jørgensen, der ejer tøjbutikken ”hos Pia” i byen.
Se hele indslaget herunder:
For syv år siden blev Danbjørn og Isbjørn flyttet fra Frederikshavn til Hals, fordi havnen i Frederikshavn skulle renoveres. Og det skabte et nyt trækplaster ved indsejlingen til Limfjorden.
Men som årene er gået er trækplasteret efterhånden blevet både rustent og faldefærdigt.
- I og for sig er det rigtig godt. Det giver en masse omtale og sådan nogle ting. Men sådan som de ser ud i dag, synes jeg, det er noget rigtig skidt, når de ikke bliver brugt konstruktivt, understreger Jens Jørgensen, der bliver bakket op af formanden for turistforeningen.
- Jeg har spurgt hele vejen op igennem systemet, men vi må ikke komme derind, og vi må ikke bruge dem til noget, ærgrer hun sig.
Flere glæder sig også
Der er dog stadig turister forbi molen og de store skibe.
- Jeg synes, det er dejligt, de ligger der stadigvæk. Nu har vi set dem mange gange, og os generer de bestemt ikke, fortæller Anne Andersen fra Frøstrup, der kører et smut forbi isbryderne, hver gang hun er i Hals.
Nils Springer fra Sønderborg er også begejstret for synet.
- Jeg synes, at det er en fantastisk mulighed at fortøje dem her. Jeg har ikke noget problem med dem, hvorfor skulle jeg have det? Og de er et fantastisk svalehotel, fastslår han.
Lange udsigter til en afklaring
Planen er, at de to gamle isbrydere skal sælges til ophugning. Deadline hed starten af 2023 - men skibene ligger her endnu, og det har lange udsigter med en afklaring.
- Der har været så meget snak om, at nu skal de væk, og så går man og venter, og så sker der ingenting, og så får man igen at vide, at nu kommer der endelig afgørelse, så er der auktion, men der sker jo ingenting. Så hvornår kommer det? Det er jo ikke til at vide, afslutter Ulla Manstrup
Forsvarsministeriets Materiel- og indkøbsstyrelse har i dag ikke kunne give et svar på, hvad der skal ske med de gamle isbrydere - og hvornår.