Challenger-fly sendt afsted på overvågningsmission uden radar
Radaren er ellers altafgørende for soldaternes arbejde på overvågningsmissioner.
Da et Challenger-fly afgik fra Flyvestation Aalborg torsdag 21. marts for at overvåge Middelhavet for migranter i nød, havde det ikke forudsætningerne for at løse missionen.
For flyet blev sendt afsted uden funktionel overfladeradar, der ellers gør Challenger-flyet i stand til at opdage mål på havoverfladen.
Det skriver forsvarsmediet OLFI.
TV2 Nord har også fået bekræftet, at der er tale om et af Flyvestation Aalborgs Challenger-fly.
I praksis betyder det, at besætningen på flyet havde langt ringere forudsætninger for at finde frem til de nødstedte eller ulovlige migranter - i stedet for at bruge radaren, måtte besætningen nemlig forlade sig på flyets infrarøde kamera, skriver mediet videre.
Og problemet begrænser sig ikke til det ene fly. Det er alle Eskadrille 721's Challenger-fly, som hører hjemme på Flyvestation Aalborg, der ifølge OLFI i flere måneder har måtte flyve uden overfladeradar.
Årsagen er, at samtlige eksemplarer af radaren i februar blev sendt til USA for at blive repareret.
»Afgørende« betydning
Det vil altså sige, at de fly der er sendt afsted for at løse opgaver med overvågning og beredskab i Grønland også flyver uden overfladeradar.
Se videoen fra da Challenger-flyet blev sendt på mission i Middelhavet:
Men det er afgørende at have en funktionel overfladeradar, når man flyver overvågningsmissioner og skal dække et stort havområde. Det siger Hans Peter Michelsen, der er forsvarsanalytiker og tidligere officer i Flyvevåbenet til mediet.
- Det er det, der gør, at man har overblikket; at kunne se, hvad der foregår i et område, og hvad man skal se nærmere på. Så kan man flyve hen i nærheden og bruge en FLIR (infrarød red.), eller noget andet optisk til at finde ud af, hvad der sker. Det er hele idéen med at have en overvågningsplatform, at den har en radar, der kan hjælpe med at finde ud af, hvad der er skidt, og hvad der er kanel, siger han til mediet.
TV2 Nord arbejder på at få en kommentar fra Forsvaret.