Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra Aalborg til Middelhavet: Challenger-fly på mission for Frontex

Challenger-fly fra Aalborg skal ned at hjælpe migranter i nød.

Kort efter middag torsdag lettede et Challenger-fly fra Aalborg Flyvestation med kurs mod den italienske middelhavsø Sicilien. 

Flyet og dets mandskab skal støtte den europæiske grænse- og kystvagt, FRONTEX, hvor man blandt andet skal holde udkig efter migranter i nød.

- Hvis der kommer flygtninge ind i nød, skal vi have dem hjulpet. Det er mennesker i nød og knibe, og dem skal vi selvfølgelig have fundet, så der ikke sker uheld og død, fortæller piloten med kaldenavnet HIF, der er ansvarlig for udstationeringen.

Challenger-flyet skulle egentligt være lettet mandag, men på grund af tekniske problemer var Flyvestationen nødt til at kalde et fly hjem fra Grønland, og det er det fly, der nu er på vej mod Middelhavet.

I alt bliver der sendt ni personer sydpå med Challenger-flyet.

Fem besætningsmedlemmer i flyet, tre mand der vil befinde sig på land i Sicilien, og én mand, der vil være i hovedkvarteret i Rom. Flybesætningen vil også have selskab af én mand fra det italienske Guardia Finanza, som er den del af det italienske militær, der tager sig af økonomisk kriminalitet og smugling.

Missionen, der indbefatter i alt ni mand, slutter 17. april. På den lille måned skal mandskabet flyve i alt 100 timers overvågning i området.


Rabat i retten: Endnu en narko-bagmand slipper for fuld straf

Han har været involveret i handel med 52 kilo narko. Ny lovbestemmelse sikrede ham en mildere straf.

Det skal koste 27-årige Janus Bundgaard 12 års fængsel at have handlet med 52 kilo narko.

Det er netop blevet afgjort ved Retten i Aalborg.

Egentlig kunne en forbrydelse som denne godt have nærmet sig en straframme på 14 - maksimalt 15 år, men Janus Bundgaard, der har taget navneforandring og før hed Patrick Lund Thomassen, slipper med 12 års fængsel.

- Jeg er overordnet set tilfreds med dommen, lyder det fra Kim Kristian Kristensen, der er specialanklager ved Nordjyllands Politi.

Ved Retten i Aalborg mandag procederede Kim Kristian Kristensen for en straf på 12 år og seks måneder, men han stiller sig altså tilfreds med dommen på 12 år.

Både forsvarer og anklager bemærkede i deres afsluttende procedurer, at der for nyligt er indtrådt en ny lovbestemmelse i straffeloven, som retten skulle have for øje i forbindelse med strafudmålingen.

Den nye lovbestemmelse sikrer rabat til tiltalte, hvis de tilstår tidligt i forløbet.

Rabatter der batter

15. juni indtrådte en lovændring i straffeloven, der har til formål at lette presset på de danske domstole.

Lovændringen betyder, at sagens dommer skal give en rabat i forhold til straffens længde, hvis den tiltalte har tilstået tidligt i forløbet.

Lovændring

Tidligere sagde loven, at det skulle anses som formildende, at "gerningsmanden har angivet sig selv og aflagt fuldstændig tilståelse”.

Fra og med 15. juni i år er formuleringen ændret til at lyde, at "det skal anses som formildende, at gerningsmanden har aflagt tilståelse”.

Dermed håber man, at rabatten vil få flere til at tilstå tidligt i forløbet, da tilståelsessager kræver langt færre ressourcer for retssystemet.

Og det er altså den lovbestemmelse, der sparer Janus Bundgaard for et par år bag tremmer.

- Det er svært at angive præcis, hvor stor en rabat, han har fået, det er ikke et regnestykke, man kan opstille, men der er givet et hvis rabat, og det er fornuftigt i betragtning af, hvilke ressourcer samfundet har sparet i denne sammenhæng, siger Kim Kristian Kristensen.

Skærpende omstændigheder

Den tidlige tilståelse var en formildende omstændighed, men der var også flere forhold, der var med til at skærpe straffen ved dagens retsmøde i Aalborg.

- Tiltalte havde en ganske central rolle, da det var ham, der orkestrerede denne narkokriminalitet. Han var et stykke oppe i hierakiet, sagde Kim Kristian Kristensen.

I 2022 blev Janus Bundgaard idømt fem års fængsel for narkokriminalitet. Men via en mobiltelefon er han er så alligevel lykkedes med fortsætte sine forretninger fra sin fængselscelle. Det blev derfor skærpende for straffen, at han begik ny kriminalitet, mens han afsonede en dom for et tilsvarende kriminelt forhold.

Janus Bundgaard modtog dommen på 12 års fængsel.


Ib Grønbech er musiker og har senest modtaget Modersmål-Prisen for sit store arbejde. Foto: Hedegaard

Musik hyldede hans ophav: Nu hylder ophavet ham

Ib Grønbech har kæmpet for at holde vendelbomålet i live med sine sange. 14. august modtog han Modersmål-prisen for sit store arbejde.

Nogle ville kalde dine træsko 'store', hvis du kom marcherende i et par størrelse 45, træhuggede sko. Andre ville sige 'bedte'. Er du fra Vendsyssel og omegn, var det nok sidstnævnte, der ville være din præference.

Ib Grønbech har i årevis skrevet sange, der har hyldet Vendelbomålet, og nu sætter ny teaterkoncert fokus på netop disse, når Vendsyssel Teater i Hjørring går i luften med den første forestilling 'Her går det godt'. Den er baseret på Ib Grønbechs tekster, og så skal den fortælle publikum om Vendsyssel-området.

- Jeg har ikke sunget dem selv i 30-40 år, og så kommer de i en helt ny, fantastisk indpakning, synes jeg, siger Ib Grønbech.

Hele forestillingen, der varer knap halvanden time, kommer til at foregå på vendelbomålet.

- Det her, det lyder godt. Jeg kan ikke lade være med at stå og lytte til det, siger Ib Grønbech.

Det er 40 års musik, der også har bragt Ib Grønbech en symfoni af oplevelser, som altså nu bliver delt på Vendsyssel Teater.

Se hele indslaget her.

Modersmål-prisen

Ib Grønbechs store arbejde er også blevet bemærket af Modersmål-Selskabet, der hvert år uddeler en pris som en påskønnelse af kunstneres brug af sproget. 14. august blev det Ib Grønbech, der modtog Modersmål-prisen.

- Det er jeg da stolt ved, fordi så har jeg gjort en forskel for sproget, kan man sige. Og det har jo været dejligt at blive bekræftet i det, man laver, siger Ib Grønbech.

Teaterinstruktør- og leder på Vendsyssel Teater, Rolf Herim, forstår godt, hvorfor det netop endte med at blive den garvede vendelbo.

- Ib Grønbech er jo, man kan sige, en slags antropolog eller etnolog, som beskriver Vendsyssel indefra på en meget humoristisk og lunefuld måde, siger Rolf Herim

Det bliver i alt 26 sangere, der skal opføre Ib Grønbechs sange på vendelbomålet, når Vendsyssel Teater åbner for forestillinger fra d. 13 september til d. 12 oktober.


Den nytilkomne forsvarsspiller tog ordet i kampen mod AGF. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Savet over for særlig rundkreds efter blamage

En opsigtsvækkende rundkreds har fået stor opmærksomhed for lavtflyvende AaB.

Landsholdet gør det.

Og AaB gør det til hver eneste træning, både før og efter. Samles, arm i arm og snakker i og om ’fællesskab’ (udtalt med hollandsk af træner Menno van Dam).

Latterligt og skuespil

Men efter otte mål imod og et rundt nul i både mål og point i to hjemmekampe, vakte det opsigt at 30-årige Oumar Diakhité tog ordet efter 0-4-blamage nummer to på under en uge.

- Det har latterlighedens skær, at en nytilkommen senegaleser, som har spillet i Osnabrück indtil for ganske nyligt, fortæller, hvordan man skal reagere, sagde ekspert Peter Sørensen og kaldte det 'skuespil'.

Den 30-årige senegalesiske forsvarsspiller, der har en bunke kampe i den bedste portugisiske række og den tyske 2. Bundesliga, havde ikke hørt om det, da TV 2 Sport fangede ham mandag efter træning.

- Jeg lytter ikke rigtig til dem, der snakker udenfor banen. Alle har ret til deres egen mening, siger Diakhité mandag.

Her ses AaB-spillerne i en rundkreds efter kampen mod AGF.

Har intet på sig

På sociale medier har debatten handlet om signalværdien i, at en forsvarsspiller skulle tage ordet ovenpå to defensive ydmygelser. Og at han skulle gøre det til offentligt skue på Aalborg Stadion.

- Jeg har ikke brug for at vise mig frem. Ikke i Danmark. Jeg ville gøre det, da jeg var i Portugal, måske i Tyskland. Jeg er 30 år gammel. Det var ikke for publikum eller for TV. Jeg tænkte kun på mine holdkammerater, lyder det fra senegaleseren, der har været eneste mand over 30 år i AaBs startopstilling de seneste på kampen.

Fra bænken er ligeledes plus-30-årige Nicklas Helenius indimellem kommet ind.

Daglig rutine

Begge er en del af – sammen med resten af AaBs stab – rundkredsene som oftest ledes af Menno van Dam, men også i andre tilfælde har været med Oumar Diakhité eller assistent Jack Cassidy som ordfører.

Det er ikke fordi Diakhité, der blandt andet nåede 69 kampe i den bedste portugisiske række, mener, han har en særlig status i truppen.

- Da jeg kom til, var det de unge, der fortalte mig, hvordan vi skulle gøre, siger han og fortæller, at nordjyderne – med en særdeles ung trup og særdeles nysammensat trup – ikke har nogen, slet ikke ham selv, der placerer sig i toppen af et hierarki.

Derfor skal man heller ikke forvente, at der ikke i morgen formiddag, når der trænes igen på Hornevej, bliver kaldt til samling i rundkreds.

- Jeg har aldrig hørt eller set det på den måde, som det lyder til de har, slutter midtstopperen.


Prominent modstander af Egholm-forbindelsen er gået bort

Anders Wested, der i lang tid var en af de mest ihærdige modstandere af Egholm-motorvejen, er afgået ved døden. Han blev 69 år gammel.

Anders Wested har i en lang periode været en af de mest fremstående modstandere af Den Tredje Limfjordsforbindelse, som skal gå over Egholm ved Aalborg. Men søndag aften afgik Anders Wested ved døden efter en større hjerneblødning.

Det skriver formanden for Egholm Venner, Henrik Mørch, på Facebook.

Tilbage i 2013 stiftede han partiet Trafikalt Folkeparti som en del i kampen mod Egholmmotorvejen.

- Jeg har skrevet læserbreve efter læserbreve, men det er bare ikke nok, så nu forsøger jeg at få indflydelse på den beslutning gennem byrådet, fortalte Anders Wested, da han stiftede partiet.

Udover at have kæmpet ihærdigt mod Egholmmotorvejen, var han en af de bærende kræfter bag spillestedet 1000Fryd i Aalborg, da stedet åbnede dørene for første i 1984.


Håber på masser af snaps: Dolken og Knaldperlen i nyt juleprogram

Martin "Dolken" Vinther håber på, at folk kommer og får en julekrammer, når optagelserne går i gang.

Nordjyske Martin 'Dolken' Vinther og Walid 'Knaldperlen' Bechara blev først kendt af danskerne tilbage i 2011, da de medvirkede i realityprogrammet 'Kongerne'. 

Efter 10 års pause gjorde den legendariske duo dog comeback i TV2 Nords program "Fedt mand - tur!"

Og nu er de altså snart at finde igen, for TV2 Nord kan nu løfte sløret for, at programmet Fedt man - jul! bliver en realitet.

- Jeg synes, det var mega fedt at blive udsat for tingene i Fedt mand - tur! at opleve det hele sammen med Walid ('Knaldperlen' Bechara, red.), fortæller Martin ”Dolken” Vinther.

Derfor var han og makkeren også hurtige til at takke ja til tilbuddet om et par ekstra afsnit i en juleinspireret kulisse.

- Jeg håber, vi skal ind i Magasin, og jeg skal være julemand, mens Walid kan være en alf, forklarer Martin Vinther.

Konceptet er nemlig det samme som sidst. De to hovedpersoner ved ikke, hvad de bliver udsat for.

- Jeg håber ikke, vi skal pakke julegaver ind, for det kan jeg ikke finde ud af, konstaterer Martin Vinther.

Drengene blev udsat for lidt af hvert i Fedt mand - tur!, og der var delte meninger om de forskellige opgaver.

Mad, alkohol og samvær

Selvom han har takket ja til at deltage i juleprogrammet, er han dog ikke selv den store jule-elsker.

- Jeg har holdt jul de sidste to år, fordi jeg har en kæreste, men de 18 år forinden har jeg ikke holdt det, konstaterer Martin Vinther.

- Jeg kan godt lide højtiden, og at folk er i så godt humør, men jeg gider ikke alt det stress og jag, pointerer han.

Han har dog flere ønsker på listen til det nye program.

- Jul for mig er god mad, alkohol og samvær. Så jeg regner da med, at snapsen er regnet med, påpeger han.

Fedt mand - tur! sluttede i spabad med drinks, om det nye juleprogram ender sådan er ikke sikkert.

- De ældre er med os

Efter Fedt mand - tur! fik debut i år, har de to nordjyske hovedpersoner kun modtaget positiv respons.

- Jeg er fanme overrasket, det må jeg sige. Jeg troede, de ældre ville være lidt imod os, men det er faktisk dem, der er mest med os, konstaterer Martin Vinther.

- Samfundet har nok ændret sig, så folk gerne vil, at man siger sin mening.

Også ude i de forskellige byer, som de to besøgte, var Martin Vinther positivt overrasket.

- De vidste godt, hvem vi var, skal vi ikke bare sige det, griner han.

- Der har ikke været nogle byer, hvor det har været træls, og det var jeg meget overrasket over.

Derfor håber han også på at se flere, når det nye program skal optages.

- Jeg håber, de kommer og får en julekrammer, slutter han.