Amatørarkæologi hitter: Lindholm Høje Museet modtager tusindvis af fund
Flere og flere investerer i en metaldetektor og vandrer de nordjyske marker tynde. Det kan mærkes på Lindholm Høje Museet.
Drømmen om at finde den helt store flere hundrede år gamle guldskat vokser i flere og flere. I hvert fald er amatørarkæologi blevet særdeles populære.
På Lindholm Høje Museet i Nørresundby mærker man den stigende interesse. De modtager nemlig flere og flere amatørfund, der bliver funder på markerne omkring Aalborg.
- Hver gang der er nye folk, der køber en ny metaldetektor, og der kommer flere ud på markerne med metaldetektor så får vi flere fund ind. I øjeblikket får vi tusindvis af fund ind, så vi er lidt udfordrede på sagsbehandlingen, men omvendt er det jo fantastisk spændende, fortæller Torben Trier Christiansen, der er museumsinspektør ved Nordjylland Historiske Museum, som Lindholm Høje Museet er en del af.
En af de nye amatørarkæologer er den helt unge Jeppe Kjær Nielsen fra Brønderslev. Han har for nyligt fået sin første metaldetektor. Han er en af dem, der har valgt at benytte sig af Lindholm Høje Museets tilbud, om at komme ud og øve sig med metaldetektor i vinterferien.
Jeg tør slet ikke på, hvordan haven kommer til at se ud, når han kan begynde at grave derude til foråret.
Jeppes far, Michael Nielsen.
- Man kan finde al muligt sejt med dem, for eksempel guld, siger Jeppe Kjær Hansen, der besøger museet med sin far. Han frygter nu, at hans søns nye arkæolog-eventyr kommer til at gribe om sig.
- Han går meget op i det. Han tror på, at han kan finde den store guldskat. Så jeg tør slet ikke på, hvordan haven kommer til at se ud, når han kan begynde at grave derude til foråret, fortæller Jeppes far, Michael Nielsen.
Der kan også være penge at hente, hvis man er heldig at støde på de rette genstande ude på markerne. Hvis man finder et såkaldt danefæ er der nemlig en findeløn.
- Man kan måske få 50 kroner, hvis man finder en lille bronzemønt fra middelalderne, men man kan også få 1000 kroner, hvis man finder et flot smykke, fortæller Torben Trier Christiansen.