Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Allan Kuhn kan blive årets træner

Den tidligere AaB-assistent Allan Kuhn, som førte Malmö FF til det svenske mesterskab i denne sæson, er nomineret til titlen som årets træner i Sverige.

Allan Kuhn har haft stor succes siden han skiftede titlen som assistenttræner i AaB ud med en tjans som cheftræner i den svenske storklub Malmö FF. 48-årige Kuhn førte Malmö til det svenske mesterskab i sin første sæson i klubben, og nu kan der være personlig hæder på vej til bornholmeren, som i flere omgange har været ansat i AaB.

Det svenske medie fotbollskanalen.se skriver, at Allan Kuhn er blevet nomineret til prisen som årets træner i den bedste svenske række, Allsvenskan. Kuhn er nomineret sammen med Rikard Norling fra AIK fra Stockholm og Graham Potter fra Östersunds FK.

Om Allan Kuhn vinder prisen bliver afgjort 17. november, hvor årets træner bliver kåret ved award-showet "Allsvenskans Stora Pris 2016".

Allan Kuhn var assistenttræner i AaB fra 2004 til 2009 og igen fra 2011 til 2016.

TV2 Nord besøgte Allan Kuhn i Malmö kort efter, han var begyndt i klubben. Se indslaget her:

 

Signalfejl sinker Dennis: - Det er hårdt at komme for sent til mine aftaler

Foto: Niels Yuri Iltchenko Rasmussen / TV2 Nord

Mandag blev de nordjyske togpassagerer på ny ramt af signalfejl og aflysninger af togdriften.

Fem gange.

Så mange gange har Banedanmark meldt ud om signalfejl og aflysninger i den nordjyske togdrift siden 29. august. Mandag morgen var sjette gang indenfor knap to måneder.

De mange signalfejl rammer især dem, der ikke kan komme rundt uden offentlig transport. En af dem er Dennis Lyngsø, der bor i Hirtshals, og dagligt tager til Aalborg, hvor han studerer til natur- og kulturformidling på UCN i Aalborg.

- Det rammer hårdt at komme for sent til mine aftaler, flere gange om ugen, fortæller han.

Flere gange i de seneste uger er Dennis Lyngsø kommet mellem 25 og 45 minutter for sent til aftaler og møder i forbindelse med hans uddannelse, grundet signalfejlene.

Han har lige nu heller ikke mulighed for at få en bil, så derfor er det mest realistiske alternativ for nu, at han tager toget tidligere.

- Jeg synes, jeg står tidligt nok op i forvejen. Så det kan ikke passe, at jeg skal stå op en time tidligere for at nå mine aftaler, siger Dennis Lyngsø.

Se indslaget med Dennis Lyngsø herunder.

Kaffe og croissant

Mandag var dog langt fra første gang Dennis Lyngsø har været uheldigt ramt af aflysninger på skinnerne.

Tidligere, på vej hjem til Hirtshals, endte han en aften med at blive strandet i Hjørring. Togtrafikken var indstillet, og der var ikke sat togbusser ind. Dennis Lyngsø blev henvist til de lokale busser, men da der ikke kørte nogen, vidste han ikke om han skulle sove på stationen eller gå.

- Det ender med at min mor, som bor i Aalborg, kører til Hjørring for at kører mig til Hirtshals og så selv hjem igen. Så det var noget af en omvej for hende, forklarer Dennis Lyngsø.

Mandag morgen fik de nordjyske rejsende, heriblandt Dennis Lyngsø, uddelt kaffe og croissanter af DSB og Banedanmark, som tak for tålmodigheden og undskyld for besværet. Desværre faldt uddelingen sammen en ny signalfejl.

- Det er nok ikke lige croissanten, der gør det. Men det giver et smil på læben, og det hjælper da lidt på ventetiden synes jeg, siger Matthias Aurelian fra Vrå om initiativet.

- Jeg skulle nok have en del, før det går op. Det tager noget længere tid at rejse, og jeg kom også en time for sent i skole i dag, fortæller Astrid Sørensen, der kommer fra Brønderslev.

- Jeg synes muligvis, at jeg skulle have haft croissanten lidt tidligere. Kaffen var dejlig, men jeg vil hellere passe mine arbejdstider, siger Dennis Lyngsø.


For store doser antibiotika i grise: Politiker vil gå til EU-kommissær

Foto: Vibe Aagaard / TV2 Nord

Han undrer sig over, at alle danske EU-medlemmer har stemt ja til den nye EU-lov.

- Det er en form for micromanagement af EU. Det er helt skørt, at man vælger at gå ind og overtrumfe.

Sådan siger nordjyske Kristoffer Storm, der er medlem af Europa-Parlamentet for Danmarksdemokraterne om TV2 Nords historie, om en griseproducent i Nibe, der bliver nødt til at give sine grise mere antibiotika, ned de har brug for.

Hvorfor er antibiotika et problem?

Stigende antibiotika i svineproduktion kan øge risikoen for udvikling af resistente bakterier. Det kan sprede sig til mennesker.

Det kan altså føre til, at det bliver sværere at behandle mennesker i fremtiden.

Kilde: Henrik Linde Nielsen, overlæge Aalborg Universitetshospital.

Nye EU-regler tvinger nemlig svineproducenter til at give grise en fuld dose antibiotika, selvom lokale dyrlæger og eksperter mener, at en mindre dosis er tilstrækkelig til at gøre dem raske.

- Jeg undrer mig over, at samtlige danske medlemmer af EU har stemt ja til det her, når vi i Danmark rent faktisk har stort fokus på at nedbringe antibiotika. Det er virkelig ærgerligt, at EU går ind og spænder ben for det, siger han.

Han mener, at vi bør stole på, at de fagdyrlæger og landmænd vi har, kan finde ud af hvor meget antibiotika, dyrene skal have. Netop derfor har han også tænkt sig at gøre noget ved sagen.

- Jeg har tænkt mig at bringe det op for EU-kommissæren, siger Kristoffer Storm (DD).


'Som at komme hjem fra krig med PTSD': Kristian efterlyser mere hjælp til kræftoverlevere

Foto: Michael Guldbrandt

Afdøde Kristian Bertelsen håber, at der fremover bliver gjort en større indsats for dem, der overlever en kræftsygdom.

I februar gik Kristian Bertelsen bort i en alder af 44 år efter et sygdomsforløb med kræft i hjernen. Det sidste kræftforløb var familiefarens femte.

TV2 Nord-journalist Michael Guldbrandt fulgte familien fra Vrå tæt på et tidspunkt, hvor de vidste, at Kristians tid var ved at rinde ud. Et af de emner, Kristian Bertelsen taler om, er de psykiske udfordringer, som følger med, når man er kræftpatient.

Den tidligere skoleleder oplevede en række følelsesmæssige rutsjeture i løbet af sit sygdomsforløb, og han håber, at andre kan få den hjælp, som han ikke selv fik.

- Jeg er virkelig fuld af lovord og taknemmelighed over for det sygehusvæsen, jeg har mødt. Men der er også et vakuum i det, fordi sygehusvæsenet er til for dem, der er syge. Sådan skal det også være, men når man første gang får at vide, at man er rask, så havde jeg egentlig forventet, at nu kommer der nok nogen og fortæller, hvad der så skal ske, siger Kristian Bertelsen.

'Hvad nu?'

Kristian Bertelsen fik konstateret kræft første gang i 2018. Han blev rask igen efter modermærkekræft, men blev året efter ramt af kræft i halsen. Også her blev han efterfølgende erklæret rask.

I 2021 blev familien fra Vrå ramt af et nyt tilbageslag. Kristian Bertelsen fik at vide, at han havde kræft i hele kroppen og ikke havde lang tid tilbage at leve i. Takket være det, lægerne betegnede som et medicinsk mirakel, blev Kristian igen erklæret kræftfri.

- Der går jeg ud ad døren sammen med Rikke (Kristians hustru, red.), og vi er fuldstændig euforiske og skal hjem og fortælle familien det, og i to dage lever vi simpelthen på den vildeste rus. Og så bliver vi bare begge to ramt af sådan en hammer, fordi hvad nu? Hvad skal der ske?, siger Kristian Bertelsen.

Se indslaget her:

Den følelse står mange patienter ifølge Kræftens Bekæmpelse med.

- Tit og ofte vil tankerne fylde om, hvorvidt det kommer tilbage. Man kalder det angsten for tilbagefald, og den er iboende både hos den, der er ramt af kræft, og hos de pårørende, siger Claus Weilgaard, som er områdechef ved Kræftrådgivningen i Aalborg, der hører under Kræftens Bekæmpelse.

I en undersøgelse blandt kræftpatienter giver 17 procent udtryk for, at de har en for stor del af ansvaret i deres opfølgningsforløb, hvor de selv må navigere mellem kommunale tilbud, praktiserende læge, sygehus med videre.

- Når den sidste behandling er givet, og man er udskrevet og erklæret kræftfri, så står man tit med en følelse af at stå alene. Der er kommunale tilbud og kræftrådgivningen, og det handler om at få den viden ud til så mange som muligt, at man altid kan henvende sig her, siger Claus Weilgaard.

Ønsker større fokus på overlevere

Region Nordjylland er opmærksomme på, at patienter skal hjælpes bedst muligt, når de går igennem et kræftforløb. Også de patienter, der erklæres raske.

- Du får mig aldrig til at afvise, at nogle kan falde igennem et ellers relativt fintmasket sikkerhedsnet, men der er en del fine tilbud derude. Angsten for tilbagefald kan vi aldrig helt fjerne, siger Anders Krog Vistisen, der er cheflæge på Aalborg Universitetshospitals Afdeling for Kræftbehandling.

I dag overlever flere end kræftsygdom end tidligere, og i 2025 ventes antallet af kræftoverlevere i Danmark at nå over 400.000. Derfor mener Kristian Bertelsen, at den gruppe skal prioriteres højere.

- Jeg ved godt, at pengene skal bruges der, hvor pengene giver mest mening. Og det er selvfølgelig klart, at er man rask, så er det ikke der, det giver mest mening i et sygehusvæsen. Det forstår jeg godt. Men ligesom man oplever soldater, der kommer hjem fra krig med PTSD, så er det jo lidt den samme situation, vi stod i, siger Kristian Bertelsen.

Cheflægen er enig i, at øget fokus på kræftoverlevere kan være nødvendigt.

- Jeg synes ikke, det ville være et dumt sted at prioritere, hvis man gerne vil løfte situationen for alle patienter med kræft og sådan set også for andre patienter med andre sygdomme, som har været alvorlige eller livstruende, siger Anders Krog Vistisen.

Du kan se dokumentaren 'Dør far i morgen?' her.


Nu er det endeligt: Her er den nye borgmester

Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Det er blevet besluttet på et ekstraordinært byrådsmøde.

Byrådet i Frederikshavn Kommune har netop valgt 68-årige Karsten Thomsen fra Socialdemokratiet som borgmester. Han overtager posten fra Birgit S. Hansen (S), der forlader posten som borgmester til fordel for et job ved KL.

Hun har meldt afbud til dagens ekstraordinære byrådsmøde, hvor hendes afløser skulle findes.

De kommende måneder forventes det, at Birgit S. Hansens handlinger i især sagen om havnen i Frederikshavn vil blive endevendt.

Se interview med Karsten Thomsen her:

Karsten Thomsen skal være borgmester de kommende 14 måneder til der igen er kommunalvalg. Til den tid er det Anders Brandt Sørensen, som er spidskandidat for Socialdemokratiet i Frederikshavn Kommune.

- Tillid, det håber og tror jeg på, at den kommende tid i byrådet kommer til at bære præg af, siger Karsten Thomsen i forbindelse med overrækkelsen af borgmesterkæden.

TIDSLINJE: Ballade i Frederikshavn

2. oktober – Borgermøde i Frederikshavn om Frederikshavn Havn. Borgmesteren fortæller på mødet, at hun har kendt til havnens problemer siden januar 2022, da kommunen selv fik udarbejdet et notat, og det blev forelagt økonomiudvalget i marts 2022.

5. oktober – TV2 Nord afslører, at Frederikshavn Kommune i januar 2022 fik udarbejdet notat om havnen dårlige økonomi. Borgmesteren vil ikke svare på spørgsmål angående kommunens notat med henvisning til, at der er en advokatundersøgelse i gang.

10. oktober – TV2 Nord breaker historien om, at en kommunalmedarbejder fortæller om, at kommunen har skjult oplysninger i aktindsigter for TV2 Nord.

10. oktober – KL offentliggør, at borgmester Birgit S. Hansen 1. november tiltræder stilling som KLs repræsentant for Grøn Trepart. I interview fortæller Birgit S. Hansen, at hun er headhuntet til stillingen. Hun vil ikke svare på spørgsmål vedr. lydfilen og aktindsigtssagen med henvisning til at det er en forvaltningssag.

10. oktober – Kl. 19.00 er der møde i den socialdemokratiske gruppe. Karsten Thomsen indstilles til at blive ny borgmester. Det meldes ud, at Birgit S. Hansen går på ferie, og at Peter E. Nielsen er midlertidig borgmester indtil Karsten Thomsen bliver valgt.

14. oktober – Peter E. Nielsen siger, at han alligevel ikke er midlertidig borgmester, og at Birgit S. Hansen er tilbage som borgmester.

17. oktober – Birgit S. Hansen vil ikke kommenterer på forskellige forhold om Frederikshavn Havn. Hun skriver til TV2 Nord, at hun har ferie.

17. oktober – Tv2 Nord bringer afslører, at Frederikshavn Havns notat med forslag til at forbedre økonomien var 15 måneder om at nå fra forvaltningen til byrådet.

17. oktober – Peter E. Nielsen er alligevel midlertidig borgmester.

18. oktober – Venstre politianmelder Frederikshavn Kommune sagen om lydoptagelsen med den kommunale medarbejder.

18. oktober – Tidligere bestyrelsesmedlem i Frederikshavn Havn står frem med hård kritik af kommunaldirektøren og borgmesteren.

20. oktober – Venstres byrådsmedlem Jens Borup beskylder borgmesteren for at tale usandt i byrådssalen i forbindelse med sag om Frederikshavn Havn.

21. oktober – Byrådet skal vælge ny borgmester. Den nye borgmester tiltræder straks efter valget som Frederikshavn Kommunes borgmester.

Bent H. Pedersen (S) indtræder i byrådet i stedet for Birgit S. Hansen.

Venstre og Danmarksdemokraterne undlod at stemme.

Gitte Kiilerich Østergaard, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i kommunen overtager Birgit S. Hansens plads i KL.


Kæmpemæssig pumpe skal redde by fra oversvømmelse

Foto: Malthe Birger Jensen / TV2 Nord

Vandstanden kommer til at stige med en meter i slutningen af dette årti.

Det fremgår af rapporten "når stormfloderne rammer". Oversvømmelser, vandstandstigninger og mere nedbør er alt sammen noget, vi kommer til at forholde os mere til i fremtiden, fortæller den nye rapport. Og det har konsekvenser.

Konsekvenser, som de allerede nu oplever i Mariagerfjord, men som de også allerede er i gang med at prøve at forhindre.

- Vi er jo en af landets lavest liggende byer. Og vi døjer i perioder med rigtig meget regn. Men når vi starter archimedes pumpe derovre, så skulle vi stadigvæk gerne kunne komme cirka af med halvanden kubikmeter vand i sekundet, forklarer Jesper Skov Mikkelsen (V), der er formand for Udvalget for Klima og Landdistrikter i Mariagerfjord Kommune.

Nødvendige penge at bruge

Der er allerede en sluse ved åen, men med den nye pumpe kan byen komme af med vand uden at åbne slusen. Samtidig sikrer pumpen at der er fiskepassage

- Fordi det skal jo ikke gå ud over fisken, at sluseporten er lukket, lyder det fra Jesper Skov Mikkelsen.

Arkimedes-pumpen har ikke været helt gratis. Den er finansieret dels af Mariagerfjord Vand og dels Mariagerfjord Kommune. Præcis, hvad den har kostet, siger han ikke, men det er mere end 10 millioner kroner.

- Det er mange penge, og det er jo penge, som vi ikke kan bruge på noget andet; ældrepleje, børnepasning - men det er penge, som vi prioriterer, fordi det er en nødvendighed, at det laves, mener Jesper Skov Mikkelsen.

Arbejder flere steder for at holde vandet væk

Pumpen er ikke det eneste klimatiltag, der er nødvendigt i Mariagerfjord Kommune. Man er også i fuld gang med at to strengs kloakere, separatkloakere i både Hadsund og Hobro - faktisk er man stoppet i Hobro og sat alle kræfter ind for at gøre det i Hadsund, fordi det er der, det er mest vigtigt.

Dertil kommer det, at havnen i Hobro også bliver klimasikret i forbindelse med den allerede planlagte renovering.

- Vi har nogle udfordringer, når det kommer til klimasikring, men vi gør alt, hvad vi kan for at få det løst bedst muligt, siger Jesper Skov Mikkelsen (V).