Aalborg Universitetshospital vil kommercialisere biomarkører
Foto: Henning Bagger, Scanpix
Aalborg Universitetshospital mangler lige nu samarbejdspartnere, der vil hjælpe med at udvikle forskningen i biomarkører, der kan diagnosticere sygdomme i deres tidligste stadier.
Biomarkører kan opspore sygdomme inden de opstår, og de kan bruges til at måle, hvilken medicin patienten tager godt i mod, og hvilken medicin, der vil give en patient mange bivirkninger.
Idéklinikken på Aalborg Universitetshospital står lige nu i spidsen for ni andre lande, der er gået sammen i konsortiet BiC - Biomarker Commercialization, der alle forsker i biomarkører. De har alle det til fælles, at biomarkørerne skal kommercialiseres, for at patienterne for alvor kan drage nytte af dem.
- Vi får mellem 7 og 9 opfindelser om året, som relaterer sig til biomarkører, og tallet er stigende. Vores udfordring er at finde en måde, hvorpå vi kan udfolde deres kliniske potentiale, så de kan komme patienterne til gavn, fortæller Valerie Daussin, kommercialiseringsmedarbejder i Idéklinikken.
Et af de projekter som Idéklinikken lige nu arbejder med ledes af professor i anæstesi og intensivmedicin Bodil Steen Rasmussen. Forskerne har identificeret 11 biomarkører, der kan vurdere om en patient er i farezonen for at udvikle lavt iltindhold efter en operation. En lidelse, der kan ramme syv dage efter en operation og som potentielt kan være dødelig.
- I øjeblikket leder vi efter en samarbejdspartner, der kan være med til at udvikle metoden, fortæller Valerie Daussin. Den slags kan være udfordrende, fordi investorer ofte er tilbageholdende med at kaste penge i sådanne projekter på grund af en lang investeringshorisont og stor usikkerhed.
BiC er planlagt at køre til udgangen af 2020. Projektet er finansieret af ScanBalt, der er et netværk bestående af biotekregioner i 11 lande omkring Østersøen. I alt modtager Aalborg Universitetshospital 3,7 millioner kroner.