Aalborg-kraner ryger helt til vejrs med energi-støttekroner
Selvhejsende kraner på vindmøller er så god en idé, at producenten Liftra i Aalborg nu får fem millioner kroner til at udvikle deres kraner til arbejde offshore.
Det kan blive en dyr og vanskelig affære, når de store, tunge komponenter på vindmøller skal skiftes. I nogle tilfælde skal mobilkranerne skilles ad og transporteres på op til 20 lastvogne.
Men ikke for Liftra, der ligger i Aalborg. Her har man udviklet den selvhejsende kran, som selv kravler op i toppen af vindmøllen og derfra kan løfte det tunge grej op og ned.
Idéen er så god, at den i 2013 modtog Ingeniøren produktpris, og at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nu kaster fem millioner kroner efter konceptet, så det kan udvikles. I dag bruges kranen til vindmøller på land, hvor den kan løfte cirka 20 tons og operere i vindhastigheder på op til 18 meter i sekundet.
Formålet med den statslige investering i den selvhejsende kran er at få den i brug offshore. Her er udfordringen, at underlaget bliver et noget andet, og at kranen skal kunne løfte 38 tons i stedet for 20. Derfor skal kranen kunne opereres fra en båd.
Udover Liftra i Aalborg har også virksomhederne Logstor i Løgstør, Cemtec i Hobro, PlanEnergi i Rebild Kommune og Blade Test Centre i Aalborg modtaget støtte fra ministeriet, de såkaldte EUDP-midler.
Siden EUDP blev oprettet i 2008, har Region Nordjylland modtaget godt en halv milliard kroner til udvikling af virksomheder. På landsplan er der blevet givet 3,1 milliarder over de seneste otte år. Ifølge COWI, som evaluerede virkningen af støttekronerne i 2015, giver pengene både flere job og øget omsætning.