Aalborg Kommune topper velfærdsskalaen: - Jeg må sige, at vi har en rigtig høj trivsel her
God børnehave er en del af Aalborg kommune, siger Lene Schrøder.
Målt på indkomst og formue ligger flere nordjyske kommuner i bund. Til gengæld ligger de i toppen, når det gælder velfærd i daginstitutioner og folkeskoler.
Aalborg kommune ligger på en 74. plads blandt landets kommuner i indkomst og formue.
Til gengæld har kommunen en førsteplads, når det handler om børn i daginstitution og skole – det viser en ny undersøgelse af tænketanken Cevea, der har titlen "Det skæve Danmark."
Børn og unge-tallet er baseret på, hvor mange elever, der er i klasserne og hvor mange børn, der er per pædagog på daginstitutionerne.
Tæt samarbejde på tværs
I Gug Børnehave kommer det ikke bag på dem, at Aalborg topper listen.
- Jeg ved ikke, om jeg vil sige, at vi er overraskede, for jeg ved godt, at vi faktisk gør det ret godt indenfor vores område i Aalborg kommune. Men det, der overrasker mig, er, at der ikke er større sammenhæng mellem velstand og velfærd, siger pædagogisk leder i Gug Børnehave, Lene Schrøder.
Ifølge hende er noget af det, som de i Aalborg kommune sætter pris på, det tværgående samarbejde med andre fagpersoner.
Herunder talepædagoger, fysioterapeuter, ergoterapeuter og sygeplejersker, fordi der er kort vej til dem - det vil sige, at de hurtigt kan komme i kontakt med børnene, hvis det er nødvendigt.
- Jeg tænker, at en god organisering betyder rigtig meget. Her i Aalborg kommune generelt, har vi fuldt fokus på kerneopgaven - at det vigtigste er tiden til børnene, og så må vi skære andre ting fra, siger Lene Schrøder.
Flere aspekter tæller ind
Også hos de ansatte er der positive toner. Her lyder det, at kommunen sørger for, at der er tid til, at pædagogerne kan varetage kerneopgaven - at tage sig af børnene.
- Vi snakker meget om at komme glad, udføre et godt stykke arbejde og gå beriget herfra, siger Tinne Mouritsen, som er pædagog i Gug Børnehave.
Men der er mange aspekter, der tæller ind.
Det er nemlig ikke kun børnenes trivsel, som sender Aalborg i toppen af velfærdslisten. Medarbejderne og ledelsen er også i fokus.
- Jeg synes, at en god ledelse er en god start. Vi fik vores nye leder for et par år siden, som kom med et princip, som hedder 49/51. De 49 er os som medarbejdere, vores trivsel og faglige udvikling og de 51 er kerneopgaven, for det er altid den, som skal vægtes højest, siger Tinne Mouritsen og uddyber:
- Det sociale betyder også rigtig meget. Det, at vi kommer glade på arbejde, at vi har det godt kollegialt sammen og er nysgerrige på hinandens fagligheder. Selvfølgelig er vi også forskellige, men jeg synes faktisk, at det er vores styrke.
Stadig en mangel
Lene Schrøder er også selv klar over, at hun spiller en rolle i trivslen hos både sine medarbejdere og børnene i børnehaven.
- Det er sådan, at man både som ledelse skal evalueres, og forældrene deltager også i brugerundersøgelser. Og jeg må sige, at vi har en rigtig høj trivsel her. Også selvom vi er i det nordjyske, så tør vi godt sige det.
Ifølge rapporten handler velfærden for børn og unge om normeringen i daginstitutionerne, andelen af uddannede lærere og pædagoger og klassekvoter.
Og her mener Lene Schrøder, at der fortsat er en ting, som hun gerne vil have forbedret.
- Jeg tror da også, at jeg snakker på vegne af alle daginstitutioner i Danmark, når jeg siger, at vi godt kunne tænke os en højere normering, siger Lene Schrøder.