Detektivarbejde: Nordjyske anlæg skal på sporet af farlig kemi
Foto: Aalborg Forsyning
Flere nordjyske anlæg går nu sammen om at forhindre miljøskadelige stoffer i at brede sig.
Aalborg Forsyning skal finde nye rensemetoder til farlig kemi i spildevandet og miljøet.
Det er i hvertfald sigtet med projektet MAP'N TREAT som Aalborg Forsyning står i spidsen for.
Projektet skal være med til at mindske udledningen af farlig kemi i vandmiljøet, samt finde en en metode til, hvordan man hurtigt sporer kilden til forureningen.
- Medicinrester, PFAS, pesticider og andre miljøfarlige stoffer hører hverken hjemme i grundvandet eller vandmiljøet. Men hvis vi skal fjerne de miljøfarlige stoffer, kræver det dels, at vi får udviklet en hurtig og effektiv kildesporing, og dels at vi får udviklet og testet ny teknologi, siger Birthe Dilling Berg, der er vand- og spildevandschef i Aalborg Forsyning.
For når der opdages ny farlig kemi i vandmiljøet, som eksempelvis det meget omtalte stof PFAS, så bliver grænseværdierne ofte skærpet.
Og med det følger ofte nye krav til, hvordan man sporer kilden til forureningen, og hvordan man renser vandet for den farlige kemi.
Skal forbedre kildeopsporing
Som det er i dag skal forsyningsvirksomhederne ud i noget af et detektivarbejde, hvis kilden til forureningen skal findes.
- Projektet vil blandt andet skabe overblik over, hvilke typer af miljøfarlige stoffer, produktionsvirksomhederne bruger og dermed kan udlede til kloaknettet, og samle den viden i en database sammen med eksisterende data fra kommunens tilslutningstilladelser. Ved at forbedre kildesporingen, kan vi identificere de virksomheder, som udleder miljøfarlige stoffer til kloaknettet og nedbringe udledningen, forklarer Birthe Dilling Berg og fortsætter:
- Vi har en fælles interesse med industrien i at udvikle og teste nye rensemetoder også ude hos virksomhederne, for ofte vil det bedst kunne betale sig for virksomhederne, at rensningen foregår lokalt hos dem, siger Birthe Dilling Berg.
Ud over Aalborg Forsyning deltager Aalborg Universitet, Aalborg Kommune, Hjørring Vandselskab A/S og Krüger A/S i projektet.