Aalborg Håndbold bekræfter: Ny trænerduo på plads

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Simon Dahl bliver permanent cheftræner i Aalborg Håndbold og får Henrik Kronborg som assistent.

Det er mildt sagt gået ganske godt for Aalborg Håndbold, siden klubben i begyndelsen af november sidste år opsagde samarbejdet med tyske Maik Machulla og forfremmede assistenttræner Simon Dahl til midlertidig cheftræner.

12 sejre er det blevet til i 12 kampe under Simon Dahls ledelse, og det har overbevist klubbens ledelse om, at den 33-årige vestjyde er klar til at overtage ansvaret som Aalborg Håndbolds næste permanente cheftræner.

Jeg har altid haft drømmen om at blive cheftræner i en større klub

Simon Dahl

Aalborg Håndbold har derfor skrevet kontrakt med Simon Dahl frem til 30. juni 2027, oplyser klubben i en pressemeddelelse.

- Som træner er han dygtig både på det håndboldfaglige og i mandskabsbehandlingen og samtidig passer han rigtig godt ind i den kultur vi gennem en årrække har fået opbygget i Aalborg Håndbold. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at vi med Simon ved roret har fundet den rette mand til jobbet, siger Aalborg Håndbolds direktør Jan Larsen.

Stolt og ydmyg

Simon Dahl er glad for, at Aalborg Håndbold tror på ham som fremtidens mand på cheftrænerposten.

- Først og fremmest er jeg stolt, men også ydmyg over at få muligheden som cheftræner for Aalborg Håndbold på fast basis. Selvom jeg har haft kasketten på i de seneste måneder, så har det ikke været en selvfølge for mig, at det skulle ende sådan her, siger han og uddyber:

- Jeg har altid haft drømmen om at blive cheftræner i en større klub, men at det nu er lykkedes i Danmarks største og mest professionelle klub, er noget, jeg er utrolig glad for. Min familie og jeg befinder os rigtig godt i byen, og jeg synes, vi har en fantastisk trup, hvor jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet, vi har igangsat, så vi forhåbentlig kan få sat endnu flere pokaler i skabet, når sæsonen er omme, siger Simon Dahl.

Henter landsholdets assistent

Siden trænerfyringen i efteråret har Henrik Møllgaard været spillende assistenttræner i den nordjyske klub, men han rykker til sommer til Frankrig, hvor han skal være assistenttræner i storklubben Paris Saint-Germain.

Derfor har Aalborg Håndbold været på udkig efter en ny assistenttræner, og her er det lykkedes klubben at lande en aftale med en prominent herre. Det bliver nemlig Henrik Kronborg, der fra næste sæson overtager posten.

54-årige Kronborg har siden 2016 været assistenttræner for det danske herrelandshold, som med ham på bænken blandt andet har vundet fire verdensmesterskaber og to OL-guldmedaljer. Sideløbende har Henrik Kronborg haft flere klubtrænerjobs.

- Henrik er en erfaren træner med stor respekt om sin faglighed, ligesom han har prøvet meget i håndboldens verden og senest med det danske landshold har været med til at skabe store resultater. Vi synes derfor, at han sammen med Simon Dahl kan udgøre en optimal trænerduo, siger direktør Jan Larsen.

Henrik Kronborg vil sideløbende med jobbet som assistenttræner for Aalborg Håndbold også fortsætte i samme rolle på det danske herrelandshold.

Rollen som assistenttræner i Aalborg Håndbold varetages for resten af denne sæson af U19-træner Benjamin Batsberg, som har været en del af trænerteamet i de seneste måneder.


Michael er blevet chef for 'velsmurt maskine' - men trussel fra øst gør ændringer nødvendige

Oberst Michael Elsøe Frandsen er denne gang gæst i Indblik.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

1700 medarbejdere på Aalborg Kaserne har netop fået ny chef. Mød oberst Michael Elsøe Frandsen i denne uges Indblik.

Det er ikke fordi han som sådan har haft en karriereplan undervejs.

Men det er en mand med et solidt cv indenfor forsvaret, der for nylig overtog posten som chef for Trænregimentet på Aalborg Kaserne.

- Siden jeg blev indkaldt første gang tilbage i 1997, har der undervejs åbnet sig nogle døre og vist sig nogle muligheder. Og dem har jeg forsøgt at gribe, fortæller Michael Elsøe Frandsen.

Og den seneste mulighed resulterede for få uger siden i, at Michael Elsøe Frandsen, der har rang af oberst, kunne sætte sig bag det skrivebord på Aalborg Kaserne, som tilhører den øverste chef.

Ikke at det er der, man kommer til at finde ham i den kommende tid.

Tværtimod.

- Jeg sidder ikke bag skrivebordet her i starten. Jeg er ude for at møde soldaterne. Det handler om at få en direkte dialog med soldaterne – både her og i Vordingborg (hvor en del af Trænregimentet også har hjemme, red.), fortæller Michael Elsøe Frandsen.

Det er dog ikke fordi de ansatte på hverken kasernen i Nørresundby eller Vordingborg skal forvente de store omvæltninger lige med det samme. Ifølge Michael Elsøe Frandsen er det nemlig en særdeles ”velsmurt maskine,” han har overtaget ansvaret for.

- Lige fra dag et – og også før det – har jeg haft et positivt indtryk af Trænregimentet. Mit eget indtryk er, at det er velfungerende. Det er dygtige og dedikerede soldater, fortæller han.

Så rygtet gik lidt forud?

- Ja, det gjorde det! Det var ikke sådan, at det overraskede mig den første dag. Det har været det samlede billede, at det er et godt sted, fortæller han.

Uventet indsatsområde

Det er dog kommet bag på den erfarne soldat, hvilken virkelighed han nu skal agere i som chef for Trænregimentet. For det er ikke mange år siden, at massive investeringer i forsvaret og en udvidelse af værnepligten fra fire til 11 måneder ikke akkurat var på tegnebrættet. Men Ruslands invasion af Ukraine og krig på det europæiske kontinent har dikteret en ny virkelighed – også hos Trænregimentet.

- Det er klart, at når jeg kigger tilbage på det træk, som Rusland foretog mod Ukraine tilbage i februar 2022, og den udvikling, der har været siden med intens dansk uddannelse af ukrainske soldater og donationer af materiel – det havde jeg ikke set komme i det omfang, siger Michael Elsøe Frandsen.

Den forandrede sikkerhedssituation i Europa betyder også, at de opgaver, som de værnepligtige hos Trænregimentet fremover bliver trænet til at kunne varetage, har skiftet karakter. For opgaver som værtsnationsstøtte, når NATO-styrker for eksempel skal benytte sig af Aalborg Havn, eller bevogtning af kritisk infrastruktur i Danmark er blevet mere aktuelle end nogensinde.

- Jeg har en forventning om, at den type opgaver vil stige i antal fremadrettet. Så der er nogle helt åbenlyse ændringer i det, vi uddanner de værnepligtige til, fortæller Michael Elsøe Frandsen.

Mød oberst Michael Elsøe Frandsen i denne uges udgave af Indblik. Du kan se programmet allerede nu i playeren eller i forlængelse af Nyhederne onsdag aften. Du finder alle afsnit af Indblik på tv2nord.dk/indblik


Nordjysk veteran raser over Vance: - Nu er det sgu nok

Foto: (Privatfoto)

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Han har været udsendt til Irak to gange. Alligevel bliver Danmark kaldt for en dårlig allieret af den amerikanske vicepræsident.

- Det er sindssygt provokerende.

Barkan Smedstrup Christensen fra Saltum er tidligere udsendt soldat. Han har mistet venner til krige, USA har indledt, og som Danmark har bakket op omkring.

Der er mange amerikanere, der takker for mit opslag

Barkan Smedstrup Christensen, veteran, rådgiver hos Forsvaret.

Alligevel lød meldingen søndag, at Danmark ikke er en god allieret. Sådan sagde USA's vicepræsident J.D. Vance i et interview til Fox News.

- Nu er det sgu nok. Jeg gider ikke nedgøres, siger Barkan Smedstrup Christensen, der er veteran og rådgiver hos Forsvaret.

Meldingen fra USA's vicepræsident kommer som følge af, at Danmark ifølge J.D. Vance ikke gør sit arbejde i forhold til at overvåge Arktis, og at Grønland derfor er bedre stillet, hvis det er på amerikanske hænder.

I et Facebook-opslag tirsdag reagerede den tidligere soldat på udmeldingen fra J.D. Vance. Her skrev han blandt andet 'Vi er den nation i verden, der har mistet flest soldater i Afghanistan, når man kigger på vores befolkningsstørrelse. 3,8 soldater per en million indbygger.'

Og statsminister Mette Frederiksen reaktion er mere eller mindre enslydende. Mandag svarede hun igen og sagde til TV2:

'Vi har kæmpet side om side med amerikanerne gennem rigtig, rigtig mange årtier. Vi er en af USA's vigtigste og bedste allierede – og derfor vil jeg heller ikke have det siddende på Danmark, at vi er en dårlig allieret.'

Danmark mistede 43 soldater som direkte følge af kamphandlinger i krigene. 37 faldne i Afghanistan og 6 faldne i Irak. Det fremgår af Forsvarsministeriets hjemmeside.

Det er sindssygt provokerende.

Barkan Smedstrup Christensen

Veteran Barkan Smedstrup Christensen har været udsendt af flere omgange, og hans egen søn er ligeledes blevet sendt i krig.

- Med den her kommentar nedgør man alle, der på nogen måde har bidraget i Afghanistan og Irak, siger han og fortsætter:

- Han nedgør min mor, kone og børn, der har gået med ondt i maven i al den tid, jeg har været væk, og man nedgør det offer, de har bragt.

I dag arbejder Barkan Smedstrup Christensen som rådgiver i Forsvaret. Her rådgiver han stress- og konfliktramte veteraner. Foto: (Privatfoto)
Barkan Smedstrup Christensen har været udsendt fire gange. Første gang i 1995 til Jugoslavien. I 2003 og 2004 var han i Irak ad to omgange. Sidst var han i 2018 udlånt til EU's ydre grænser i en kort periode. Foto: (Privatfoto)

Retfærdigt Facebook-raseri

Men hvorfor skriver den tidligere veteran et frustreret opslag på Facebook, når modtageren sidder på den anden side af Atlanten og nok ikke læser med?

- Mine amerikanske venner er delt i to lejre. Den ene del forguder Trump, så opslaget er et signal til dem, siger den tidligere soldat.

J. D. Vances retorik er særligt det, der provokerer Barkan Smedstrup Christensen.

Jeg gider ikke nedgøres

Barkan Smedstrup Christensen

- En ting er, at USA gerne vil have fat i Grønland, men at han kalder os for en dårlig allieret. Det ramte mig bare, siger Barkan Smedstrup Christensen.

I sit Facebook-opslag har han da også fået stor opbakning fra både danskere og amerikanere.

- Der er mange amerikanere, der takker for mit opslag og skriver, at de ikke deler Vances holdning, siger han.

Holdningen til den nytiltrådte regeringen i USA er da også klar.

- Jeg bliver trukket tilbage til 30’ernes Tyskland, hvor man følger en eller anden god taler. Det er storhedsvanvittigt, men der bliver jo ikke leveret nogle resultater, afslutter han.


Politianmeldelse varsler hård valgkamp i Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nogen har haft en interesse i at stille Socialistisk Folkeparti i et dårligt lys over for nogle af partiets kernevælgere, skriver TV2 Nords politiske analytiker.

Vi er i et valgår!

Det spiller uden tvivl en ikke uvæsentlig rolle, når man skal forstå fem aalborgensiske partiers beslutning om at tage det drastiske skridt at indgive politianmeldelse for brud på tavshedspligten i en debat om den fremtidige forvaltningsstruktur i kommunen.

Når straffelovens paragraf 152 - om nogen, der i offentlig tjeneste uberettiget videregiver fortrolige oplysninger - tages i brug, handler det i reglen om personfølsomme oplysninger. 

I dette tilfælde kan man sige, at det i stedet handler om partifølsomme oplysninger. 

Hvilket kan være nok så slemt. Ikke mindst i et valgår. 

Baggrunden er, at politikerne vil skære en forvaltning og en rådmandspost væk, når et nyt byråd er valgt. I den forbindelse har man i det såkaldt udvidede økonomiudvalg, hvor alle partier er repræsenteret, drøftet, hvilke forvaltninger de forskellige kommunale aktiviteter i fremtiden skal placeres i.

Politikerne har kunnet bede om at få forskellige mulige løsninger belyst. 

17. januar skrev Christian Borup, der er fællestillidsrepræsentant for medarbejderne på fritidscentrene, i et opslag på Facebook, at 'det er kommet os for øre, at SF har foreslået at flytte dette område fra job og velfærd-forvaltningen til forvaltningen for børn og unge'. Han argumenterede imod en sådan flytning (som tidligere har været i spil, men blev opgivet), og begrundede blandt andet sin modstand med, at samarbejdet med rådgiverne om børn og unge i vanskelige positioner ville blive vanskeliggjort. 

Et synspunkt, som den tidligere mangeårige rådmand for job og velfærd, Mai-Britt Iversen (S), i samme tråd i øvrigt bakkede op. 

SF var nysgerrige 

 SF-byrådsmedlem Peter Larsen har pointeret, at partiet ikke har foreslået fritidscentrene flyttet, men at man alene har bedt om at få emnet undersøgt, fordi 'en af vores nysgerrigheder går på at kikke på, hvorvidt fritidscentrenes nuværende forvaltningsmæssige placering er den mest hensigtsmæssige i et børn- og unge-perspektiv'. 

Den aktuelle strid og politianmeldelsen handler imidlertid ikke først og fremmest om substansen, men om, at det er blevet kendt uden for kredsen af byrådsmedlemmer, at Socialistisk Folkeparti på et lukket møde har luftet denne mulighed og bedt om at få den undersøgt.

At Liberal Alliance har haft samme ønske og angiveligt tilkendegivet det på samme møde, har ingen tilsyneladende lækket. 

I SF føler man, at nogen har haft en interesse i at stille netop et parti, som mange pædagoger kunne tænkes at give deres stemme 18. november, og som tidligere netop har talt fritidscentrenes sag, i et dårligt lys i et valgår. 

Udover SF har fire andre partier, Venstre, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og Enhedslisten, stillet sig bag politianmeldelsen.

Byrådets tre andre partier, Socialdemokratiet, Konservative og Radikale, er ikke med. Rådmand Nuuradiin Hussein (S) ser politianmeldelsen som udtryk for 'uansvarlighed og panik'.

Alvorlig sag

 Hvis det lykkes politiet at finde frem til kilden til oplysningen, vil et retsligt efterspil om brud på tavshedspligten være en alvorlig sag for vedkommende. Man skal på et lukket møde kunne tale fortroligt sammen. 

Overtrædelse af paragraffen kan give bøde eller fængsel i op til seks måneder, under skærpede omstændigheder op til to år.

Man kan som politiker i nogle, men langt fra alle tilfælde, godt gengive, hvad man selv har sagt, men at gengive andres udtalelser eller forslag ved de fleste, at man ganske enkelt ikke gør. Det handler ikke først og fremmest om, hvad der står i straffeloven, men hvad folkevalgte normalt betragter som almindelig god adfærd.

Uanset om den formastelige findes eller ej, vil politianmeldelsen med garanti ikke styrke samarbejdet i byrådet i Aalborg, og den vil ikke gøre arbejdet med at sammensætte den fremtidige forvaltningsstruktur lettere. Samtidig er forløbet et varsel om en valgkamp i landsdelens største kommune, der både kan blive hård og uforsonlig og tegne konturerne af nye alliancer i også et kommende byråd. 


Aalborg Kommune politianmeldt: - Det er en meget alvorlig sag

Foto: Nanna Malou Rasmussen / TV2 Nord

Politiet skal nu undersøge 31 byrådspolitikere samt en håndfuld andre kommunale medarbejdere.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Fem partier står bag politianmeldelsen i en sag, som SF mener, er principiel.

En politisk bombe har ramt Aalborg Byråd.

Fortrolige oplysninger fra et lukket forhandlingsmøde i det udvidede økonomiudvalg er nemlig efter alt at dømme blevet lækket.

I et opslag på Facebook, der er delt af et bestyrelsesmedlem i BUPL i Nordjylland, beskyldes SF nemlig for at have foreslået at undersøge at flytte fritidscentrene i Aalborg Kommune fra Job og Velfærd og over i Børn- og Ungeforvaltningen. Oplysninger som stammer fra det lukkede møde.

Sagen har fået hele fem partier i byrådet til at melde sagen til politiet.

Brud på tavshedspligten

Bag anmeldelsen står SF, Enhedslisten, Venstre, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne. Nu skal myndighederne finde frem til, hvem der har brudt sin tavshedspligt og lækket de fortrolige oplysninger.

- Det er en meget alvorlig sag. For det første har vi jo ikke stillet forslag om at lave en flytning, men blot ønsket at stille et spørgsmål, hvor mulighederne for ændringer i forvaltningsstrukturen, som er en del af budgetforliget, bliver undersøgt. Blot for at understrege den del, fortæller SF's gruppeformand, Peter Larsen.

Han er ikke i tvivl om, hvorfor en eller flere personer formentlig har valgt at lække de fortrolige oplysninger:

- Det her slipper ud med en kant og en vinkel, som jeg og de øvrige fire partier, der står bag politianmeldelsen, har svært ved at se være andet end et forsøg på at skade SF’s omdømme. Det er der ikke nogen tvivl om.

Sagen har principiel karakter, og derfor har de andre fire partier selv ønsket at gå med i politianmeldelsen, oplyser gruppeformanden:

- Nu er det jo os, det går ud over denne gang, men sagen er principiel. Vi kan simpelthen ikke have, at vi har nogle politisk lukkede rum, hvor der lækkes nogle ting fra. Det giver et forfærdeligt samarbejdsklima og en mistillid.

Skaber mistænkeliggørelse

Uden for politianmeldelsen står dog byrådets største parti, Socialdemokratiet. Her lyder begrundelsen fra gruppeformand Søren Kusk:

- Det er selvfølgelig en alvorlig sag, at der er lækket noget fra et fortroligt rum. Det skal der ikke herske nogen som helst tvivl om. Men vi synes også, at det, at gå til en politianmeldelse og sidde og anmelde hinanden i byrådet, er et voldsomt skridt at tage.

- Jeg mener også, at selve sagen ikke har så meget substans, kan man sige.  Så vil nogen måske sige, at sagen er principiel, men jeg synes altså, at det er et drastisk skridt at tage, understreger han.

Læk blev dråben

Men den begrundelse falder ikke i god jord hos SF. Ifølge Peter Larsen har der nemlig været flere læk fra fortrolige rum den seneste tid, og derfor er der ikke kun tale om et enkeltstående læk, men et tilbagevendende problem, der skal handles på:

- Vi har haft en konsensus om, at vi blev nødt til at reagere mere konsekvent næste gang, det sker, og det er der så fem partier, som står bag i den her omgang. Det er jo ikke fordi, de andre partier har en interesse i at redde SF, men fordi det er gift for vores samarbejdsklima. Så når Socialdemokratiet vælger at negligere den her sag, stiller jeg mig faktisk ret uforstående, men nu er det jo heller ikke dem, der bliver ramt her.

Sagen ligger nu på bordet hos Nordjyllands Politi.


'Han skyder knoppen af dig': Unge mænd dømt for at true og ydmyge 15-årig

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

'Det skulle ikke have udviklet sig, som det gjorde,' forklarede de dømte i retten.

To unge mænd på 16 og 18 år blev tirsdag idømt henholdsvis otte og syv måneders fængsel for at true og ydmyge en 15-årig dreng.

Det fortæller Anders Torp, som var anklager i sagen, der var for retten i Aalborg som en tilståelsessag.

De to unge mænd blev dømt for ulovlig tvang, fordi de ved at true den 15-årige med en softgun-pistol og en kniv tvang ham ned på knæ og fik ham til at kysse deres sko, hvorefter de fratog ham en mobiltelefon.

- De forklarede, at der havde været en uoverensstemmelse mellem dem og den 15-årige, som en af de dømte kendte i forvejen. De dømte havde aftalt, at de ville 'give ham en advarsel', som de formulerede det, fortæller anklager Anders Torp.

Eskalerede

I en retsmødebegæring fremgår det, at de to unge mænd blandt andet truede den 15-årige med udsagn som 'jeg fucking slice’er dig', 'han skyder knoppen af dig', 'skal jeg trykke på aftrækkeren lige nu og fucking skyde dit hoved af eller hvad?' og 'farvel, brormand', mens de førte softgun-pistolen ind i den 15-åriges mund.

- Det skulle ikke have udviklet sig, som det gjorde, men fordi de var påvirkede, eskalerede det til et omfang, det ikke skulle have haft, forklarede de dømte ifølge anklageren.

De to unge mænd modtog dommen, som altså lød på henholdsvis syv og otte måneders ubetinget fængsel.

Både den 16- og den 18-årige er tidligere straffet for personfarlig kriminalitet, oplyser anklageren.