3F kritiserer restauranter i knibe: - I kan bare betale en højere løn
Mange restauranter er selv skyld i, at de nu står og mangler arbejdskraft. Sådan lyder det fra 3F efter restaurationsbranchen råber om hjælp, fordi mange unge mennesker hellere vil arbejde som podere til en højere løn.
Reservationer er der nok af på resturanten Kystens Perle i Lystbådehavnen i Aalborg, men det kniber med at få tjenere nok til at betjene gæsterne. Normalt har restauranten 200-300 ansøgninger om året. I år har de kun haft 20.
- Det har virkeligt været svært at finde nogle medarbejdere i år. Det er en stor udfordring, siger indehaver Tina Stenderup.
Kystens Perle er en af de restauranter, der har tegnet overenskomst med 3F. Lønnen lyder på 157 kroner i timen, men den løn poderne får hos Falck starter ved 170 kroner i timen før genetillæg.
- Jeg kan godt forstå de unge mennesker. De kan tjene en masse penge på kort tid, men vi kan bare ikke være med. Jeg synes det er unfair konkurrence for at være helt ærlig, siger Tina Stenderup.
Bedre overenskomst som poder
Poderne i Falck er ansat på den overenskomst der hedder "Redder i provinsen" selvom de er ufaglærte.
- Jeg indrømmer blankt, at den ovenskomst er rigtig god som ufaglært, siger gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration, 3F Aalborg, Kurt Frederiksen.
3F mener ikke at podenes løn er konkurrenceforvridende. På Kystens Perle mener gruppeformand Kurt Frederiksen, at lønnen er fin, men på andre restauranter hedder den 110 kroner i timen. De virksomheder, mener gruppeformanden, selv har del i skylden, i den situation de står i.
- Jeg tror altså, at restauratørerne gennem de sidste mange år har været nødt til at kigge ind ad og spørge sig selv, hvad det er, de tilbyder. Lige i øjeblikket er det bare ikke godt nok, og derfor vil de unge mennesker ikke være der, siger Kurt Frederiksen.
- Nogen steder er lønnen så lav, at det ikke en gang tæller som optælling til a-kassen. Du kan ikke gå ned i banken og få et lån til 110 kroner i timen.
Jobcenter vil hjælpe
I følge arbejdsmarkedschefen i Aalborg Kommune har restaurationsbranchen traditionelt klaret sig uden ret meget hjælp fra jobcentrene. 61 restauranter i sammenslutningen Nordjysk Mad og Turisme har bedt om en håndsrækning fra kommunen.
Derfor vil jobcenteret i Aalborg nu kontakte virksomhederne i forsøget på at hjælpe dem.
- Jeg tror da, at vi sammen med dem kan finde nogle løsninger, der kan imødekomme noget at den mangel på arbejdskraft, de har. Vi har ikke super mange faglærte på hylderne, men så har vi noget andet, og så stykker vi nogle løsninger sammen, siger arbejdsmarkedschef Jesper Dahlgaard.
Jesper Dahlgaard mener, at en del af løsningen kan være, at der er nogle nye mennesker, der skal ind i faget.
- Det kan være, at der skal et kort kursus til. Ellers så er sidemandsoplæring jo også udbredt. Noget af det kan måske også blive til nogle voksenlærlingeaftaler, siger Jesper Dahlgaard.
Hos Kystens Perle har den manglende arbejdskraft konsekvenser for omsætningen.
- Det betyder, at vi er nødt til at sige nej til rigtig mange, der kommer her på havnen og gerne vil spise her, siger Tina Stenderup.