Nej tak til kæmpevindmøller: Borgere i Vilsted frygter planer om 150 meter høje møller
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord
Udsigten til fire kæmpevindmøller med en højde på 150 meter hver har bragt borgerne i Vilsted op i det røde felt. De frygter stavnsbinding og en langt mindre attraktiv by for børnefamilier.
Lørdag formiddag skulle det egentlig have handlet om noget helt andet i Vilsted. Men da byens nye stenhave blev indviet klokken 11, var flere af de fremmødte ikke kun mødt op for at se borgmesteren klippe den røde snor. De var også mødt op for at konfrontere ham med deres utilfredshed og bekymringer.
Nærmere betegnet 150 meter høje bekymringer.
Vi flyttede hertil for at komme ud i naturskønne omgivelser og få den ro, der er på landet. Og det ødelægger man bare ved at sætte store fede vindmøller op.
Mette Merrild Hansen, Vilsted.
Så høje bliver fire nye kæmpevindmøller nemlig udenfor byen, hvis det står til et lokalt vindmøllelaug.
- Jeg tænkte bare ’fuck!’ Det kommer ikke til at ske, lyder det kontant fra Lene Larsen, som har boet i Malle udenfor Vilsted i tre år.
I det hele taget er utilfredsheden med projektet i den grad til at få øje på. Iført gule t-shirts med teksten ”Kæmpe vindmøller i Malle, nej tak!” efterlader flere borgere i byen ikke megen tvivl.
- Jeg synes virkelig, at det er noget, som ødelægger mit hjem, siger Lene Larsen og fortæller, at landejendommen, som hun bor på sammen med sin mand, vil komme til at ligge mindre end 1200 meter fra den nærmeste mølle, hvis projektet bliver til virkelighed.
Hun er langtfra alene om sin bekymring.
- Det er støj. Det er skyggekast. Det er brummen.
Søren Torps svar kommer prompte, da han bliver spurgt om, hvad det præcis er han frygter ved fire nye møller. Også han er iført den gule t-shirt.
Frygt for byens fremtid
Men samtidig med det, man vel næsten kan kalde den typiske skepsis omkring kæmpevindmøller, nager en anden frygt også borgerne i Vilsted. En frygt, som Mette Merrild Hansen er et godt eksempel på. Lige nu bor hun til leje sammen med sin kæreste i selve Vilsted by. Men den 23-årige lærerstuderende drømmer om at købe en landejendom udenfor byen. Hun forklarer, at hun ”har forelsket sig i området, fordi det er så naturskønt.” Ikke mindst på grund af den nærliggende Vilsted sø. Men nu har hun sat alle planer om boligkøb på standby.
- Det kommer ikke til at ske, siger hun. I hvert fald ikke så længe vindmølleplanerne er aktuelle.
- Vi flyttede hertil for at komme ud i naturskønne omgivelser og få den ro, der er på landet. Og det ødelægger man bare ved at sætte store fede vindmøller op, siger hun.
Og hvad nu, hvis endnu flere træffer det samme valg som Mette i fremtiden? Hvad nu, hvis de styrer udenom Vilsted, fordi de ikke vil have kæmpevindmøller i baghaven? Lene Larsen sætter ord på bekymringen:
- Jeg synes, at det er at modarbejde os, der skal være med til at skabe vækst i de her små områder, siger hun.
Befolkningstilvækst er vigtig
At borgere som Mette Merrild Hansen indtil videre har valgt boligkøb ved Vilsted fra – og tanken om at flere måske vil gøre det samme i fremtiden – gør da også indtryk på kommunens borgmester, Per Bach Laursen. For både de nuværende og kommende børnefamilier er enhver kommunes ønskeborgere. Ikke mindst i Vesthimmerland.
- Vi kan ikke tåle mere tilbagegang i vores kommune. Vi er kommet under 37.000 borgere og min ambition er jo, at vi skal have en befolkningstilvækst, siger han.
Dagens protest mod vindmølleplanerne ved Vilsted går således ikke ubemærket hen.
- Er det et argument for, at man ikke vil bo her, er det selvfølgelig sådan noget, der kommer til at fylde hos mine byrådskolleger, siger han.
Den indledende høringsfase om projektet med de fire kæmpevindmøller slutter den 24. oktober. Først derefter skal kommunens byrådspolitikere tage stilling til, hvorvidt de vil vende tomlen op eller ned til vindmøllelaugets planer.
Hos de fleste borgere i Vilsted har tomlen dog vendt nedad siden projektet kom for en dag. Og det bliver den ved med. Adspurgt om ikke risikoen for at blive nabo til en vindmølle er noget, man må påregne, når man bosætter sig på landet, svarer Søren Torp atter prompte:
- Det synes jeg faktisk ikke. Vi er flyttet på landet for at få ro og natur. Og det bidrager de fire møller ikke til, siger han.