Rådmand om omdiskuteret gravearbejde: - Aalborg Kommune har fået medhold
Foto: Ivan Hansen
Bølgerne går højt i Lille Vildmose. En gruppe lodsejere og flere borgere mener, at Aalborg Kommunes gravearbejder er ulovligt. Rådmanden fastholder, at Aalborg Kommune har loven på sin side.
- Det er voldsomme scener.
Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Hans Henrik Henriksen (Socialdemokratiet), ser på video optaget ved Lille Vildmose fredag d. 18. oktober.
Flere utilfredse lodsejere har med landbrugsmaskiner blokeret for Aalborg Kommunes arbejdsmaskine på stedet.
Nordjyllands Politi er tilstede på marken.
De fleste landbrugsmaskiner bliver frivilligt fjernet, men ikke alle.
Politiet beder folk om at forlade området, to modsætter sig, og det ender med at de bliver administrativt frihedsberøvet.
- Når man ikke efterkommer politiets anvisninger, kan vi frihedsberøve folk i op til seks timer, sagde vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Poul Severinsen, til TV2 Nord fredag i forbindelse med politiets arbejde ved Lille Vildmose.
Rådmanden er ærgerlig over situationen, men henviser til, at Aalborg Kommune har fået Naturfredningsnævnets godkendelse af det arbejde, som udføres på området.
- Lodsejerne har jo afprøvet den her afgørelse, som blev truffet i 2016, og det har man fået afvist. Aalborg Kommune har altså fået medhold i, at vi kan udføre det arbejde på den måde, som vi udfører det på dernede, siger Hans Henrik Henriksen.
Prisen er for høj
I forbindelse med et naturprojekt, der blandt andet indebærer udsætning af elge, begyndte Aalborg Kommune i 2018 at grave med maskiner på privat jord i vildmosen.
Kommunen mener, at den har en færdig aftale med lodsejerne. Det mener lodsejerne ikke.
Tilbage i 2009 fik lodsejerne kompensation for ikke længere at dyrke afgrøder på deres jord, men lodsejerne mener ikke, at kommunen har tilladelse til at grave.
Dels har det været nødvendigt at sætte vagtværn på for at holde nysgerrige væk, dels har medarbejderne oplevet at blive råbt af.
Hans Henrik Henriksen, Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Socialdemokratiet.
Aalborg Kommune vil bygge en dæmning, som oversvømmer arealerne, det mener lodsejerne ikke de kan i følge den indgåede aftale.
Lodsejerne har tilbudt at Aalborg Kommune kan købe jorden, men det mener kommunen ikke, at der er en mulighed, da prisen, som lodsejerne forlanger, er for høj.
- Jeg har prøvet at udlægge de forhandlingsmuligheder, jeg har på vegne af Aalborg Kommune, og det kan jeg konstatere, at man ikke ville imødekomme, forklarer Hans Henrik Henriksen.
I følge rådmanden har kommunen med alle midler forsøgt at nå til enighed med lodsejerne.
Flere aftaler er forsøgt indgået, men uden held.
Aalborg Kommune vil ikke indgå en aftale på lodsejernes præmisser, da sagen fremover vil kunne danne præcedens i lignende sager.
I alt 28 lodsejere er berørt.
- Jeg har siddet ansigt til ansigt med de her lodsejere, og jeg har også mærket at der er følelser på spil, siger Hans Henrik Henriksen.
Utrygge medarbejdere
Kommunens medarbejdere har oplevet at få trusler fra flere af lodsejerne og sågar forfulgt dem til hjemmeadressen, og derfor mener rådmanden, at sagen er gået for vidt.
- Dels har det været nødvendigt at sætte vagtværn på for at holde nysgerrige væk, dels har medarbejderne oplevet at blive råbt af.
- Jeg ved at mine medarbejdere føler meget ubehag, de synes ikke, at det er den nemmeste arbejdplads at møde ind på. Det kan jeg godt forstå, når jeg også ser billeerne dernede fra i dag. De føler sig ikke trygge, og det synes jeg ikke, at der er i orden, slutter Hans Henrik Henriksen.