Forurenet jord fra skandalevirksomhed er kommet til Nordjylland
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
- Hvis de har mistet kontrollen over det jord, som er forurenet, kan det jo være blevet blandet i alt det andet jord, har ekspert tidligere sagt.
Forurenet jord fra den skandaleramte virksomhed Nordic Waste i Randers er i øjeblikket ved at blive læsset af ved et jordhotel i Aalestrup.
Det bekræfter borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Lauersen (V).
- Jeg har lige været i Aalestrup, og jeg kan se, at der er store lastbiler med jord, der bliver læsset af, siger han.
De her kommuner modtager forirenet jord
Randers Kommune oplyser, at jorden ender på følgende steder:
Randers Kommune oplyser, at jorden ender på følgende steder:
Jord til test køres til Forsvarets arealer i Tirstrup. Det har tidligere været placeret ved affaldsterminalen på Ørneborgvej i Romalt.
Når jorden er testet, køres det til Aalestrup, Randers Havn, RGS90 i Balle ved Silkeborg, Støjdragen i Silkeborg eller Fasterholt i Herning.
Randers Kommune overvejer at placere jord til test på Juventusvej i Paderup.
Det er den lokale entreprenør Gunnar Nielsen A/S, der har indgået aftale om at aftage noget af den jord, der siden 9. december har truet Alling Å og den nærliggende landsby Ølst.
Adspurgt, om han frygter en miljørisiko ved at en virksomhed i kommunen skal aftage forurenet jord, kommer svaret prompte.
- Nej.
- Den jord, der kommer ind og den plads, den kommer ind på er godkendt til at modtage jorden. Og virksomheden der ejer depotet, orienterede allerede kommunen, inden arbejdet med at flytte jorden gik i gang. Det er de ikke forpligtigede til, så de har optrådt eksemplarisk, siger borgmesteren.
Det handler Nordic Waste-sagen om
Det handler sagen om
Nordic Waste modtager forurenet jord til rensning og kan modtage op til 1.000.000 tons jord om året. Over tid er der derfor kørt enorme mængder jord til området.
Men en del af jorden ligger oven på en tidligere lergrav, og da store mængder regn ramte i efteråret, gjorde vandet jorden tung og leret vådt. Derfor ”glider” jorden nu hen over leret.
Det vurderes, at jordskredet omfatter op mod 2,5 millioner tons jord, som bevæger sig frem over Nordic Wastes område mod Alling Å og Gammel Århusvej. Nordic Waste har derfor været nødt til at rive flere bygninger ned, før jordskredet smadrede dem.
I et forsøg på at stoppe jordskredet lavede Nordic Waste også en dæmning af hvid microfiller, der er et restprodukt fra cementproduktion. Håbet var, at et bjerg af tung microfiller kunne stoppe jordskredet, men det lykkedes ikke.
Ifølge Miljøbeskyttelsesloven er Randers Kommune som tilsynsmyndighed forpligtet til at gribe ind for at afværge forurening, og 16. december vurderede kommunen, at det var nødvendigt at sætte gang i yderligere tiltag for at beskytte Alling Å.
Hvis jorden vælter ned i Alling Å og stopper vandgennemstrømningen, vil det resultere i en oversvømmelse af området syd for Nordic Waste.
Samtidig er der frygt for, at den forurenede jord og den microfiller, der blev brugt til at forsøge at stoppe jordskredet, vil skade vandkvaliteten i åen, der munder ud i Randers Fjord.
19. december opgav Nordic Waste at stoppe jordskredet, da det ifølge virksomheden ikke længere var forsvarligt at opholde sig i området. Dermed overtog Randers Kommune hele indsatsen.
Kommunen forsøger at etablere en pumpeløsning, så vandet fra Alling Å pumpes forbi Nordic Waste, men arbejdet besværliggøres både af jordskredet og den regn, der er faldet de seneste uger.
Kilder: Randers Kommune og Miljøstyrelsen
Du kan læse mere om situationen ved det enorme bjerg af jord her.
Jord kan være blandet sammen
Nordic Waste modtager og behandler både ren og forurenet jord og tilbyder også såkaldt biologisk rensning og rensning gennem vask.
9. december startede store regnmængder et jordskred, som det endnu ikke er lykkedes at få stoppet.
En rapport anslår, at det kan tage op til to år, før jordskredet er stoppet.
Afdelingsleder for Rambøll og ekspert i forurenet jord Mette Christophersen har tidligere forklaret til TV2 Østjylland, at på trods af Randers Kommune kategoriserer jorden fra Nordic Waste som 'lettere forurenet', så er der risiko for, at forskellige kategorier af jord er blevet blandet sammen i jordskredet.
Virksomheden har nemlig også modtaget jord, der er kategoriseret som forurenet.
- Hvis de så at sige har mistet kontrollen over det parti jord, som er forurenet, så kan det jo være blevet blandet i alt det andet jord, påpegede hun 15. januar.
- Og hvis man har med forurenet jord at gøre, og man skal leve helt op til kravene, så skal man tage én prøve pr. 30 tons, siger hun, men der tages altså lige nu kun én prøve pr. 120 tons jord, siger afdelingslederen.
TV2 Nord arbejder på at få en kommentar fra kommunens miljøchef og entreprenør-virksomheden Gunnar Nielsen A/S.