Navneforbuddet i sagen er nu ophævet, hvorfor TV2 Nord oplyser navnet på den dømte. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dømtes arbejdsplads reagerer på dom i Hanne With-sagen

Henrik Krogh Rasmussen blev anholdt på sit arbejde, slagteriet Himmerlandskød i Aalestrup, den 6. februar 2024. Himmerlandskød har ikke på noget tidspunkt igangsat kriseberedskab.

Onsdag eftermiddag blev 54-årige Henrik Krogh Rasmussen kendt skyldig i drabet på Hanne With ved Københavns Byret.

Han idømmes 11 år og seks måneders fængsel. 

Da den 54-årige mand den 6. februar i år blev anholdt og sigtet for drabet, arbejdede han på det nordjyske slagteri Himmerlandskøds afdeling i Aalestrup. Henrik Krogh Rasmussen startede på slagteriet i Aalestrup i september 2022. Før det var han ansat på Himmerlandskøds slagteri i Hadsund, som nu er lukket.  

- Vi har haft ham ansat og tager dommen til efterretning. Men han blev bortvist, da han blev anholdt, og han er ikke længere tilknyttet os, lyder det onsdag fra direktør hos Himmerlandskød, Lars Andersen. 

De har på arbejdspladsen ikke oplevet et behov for krisehjælp til de ansatte.

- Selve anholdelsen foregik meget stille og roligt, og vi har ikke set yderligere grund til at sætte et beredskab i gang i forhold til at bearbejde selve episoden med anholdelsen og det efterfølgende med vores medarbejdere.

Tilbage i februar snakkede TV2 Nords reporter med flere tætte kollegaer til den nu dømte, og de beskrev ham som en "ganske normal fyr, man kunne joke med".

Den beskrivelse genkender direktøren. 

- Der har ikke været noget at påpege i hans tid som medarbejder. Han har været en ganske normal medarbejder, siger Lars Andersen. 


Greenpeace Foto: Greenpeace Danmark

Det skal koste Greenpeace en halv million kroner, at organisationen i et døgn blokerede for, at der kunne lastes russisk olie mellem to tankskibe.

Anklageren fra Fyns Politi procederede tirsdag i Retten i Svendborg for, at Greenpeace skal i dømmes den historisk høje bøde for aktionen i Kattegat ud for Frederikshavn 31. marts 2022.

Aktionen er en af fem aktioner i marts 2022, hvor Greenpeace ved Retten i Svendborg er tiltalt for blandt andet at have bragt sikkerheden til søs i fare.

Bøden på 500.000 kroner, som anklagemyndigheden vil have organisationen idømt, er større end nogen anden bøde som Greenpeace i Danmark nogensinde er idømt.

Kravet fra Anklagemyndigheden fik hårdt modspil af organisationens forsvarer, som mener bødestørrelsen er ude af proportioner.

- Det var en hård pille at sluge, at anklagemyndigheden kræver så hård en straf. Vi er vant til at man takserer den slags til under 50.000 kroner. Det ændrer vores eksistensgrundlag og mulighed for at demonstrere, hvis det bliver den nye norm at demonstrationer skal takseres så hårdt, fortæller Sune Scheller, kampagneansvarlig ved Greenpeace Denmark til TV2 Fyn.

Protest mod russisk olie

Den 31. marts 2022 om formiddagen - lidt over en måned efter Ruslands invasion af Ukraine - sejlede tre gummibåde og tre kajakker med aktivister fra Greenpeace ud af Rønner Havnen i Frederikshavn for at aktionere mod omladning af russisk olie.

Dengang blev der hver uge omlastet flere hundrede tusinde tons russisk olie fra store tankere 10-15 kilometer ud for Frederikshavn. Olie som i følge Greenpeace var med til at finansiere Putins russiske krigsmaskine.

Olien skulle omlastes fra den græske tanker Seaoath til supertankeren Pertamine Prime fra Indonesien.

Greenpeace aktivister blokerede i gummibådene og kajakkerne for at de to tanksekibe kunne komme tæt nok på hinanden. Aktivisterne hoppede også i vandet, og svømmede med bannere helt tæt på den 300 meter lange tanker Pertamina Prime.

Greenpeace vil frifindes

Det lykkedes aktivisterne fra Greenpeace at blokere for omlastningen i mere end 24 timer.

Greenpeace går efter fuld frifindelse.

- I aktionerne har vi benyttet vores ret til fredelig protest og retten til at ytre sig gennem demonstrationer, mener de.

Sagen blev indledt før sommerferien, hvor den ikke kunne afsluttes. Derfor blev der også indkaldt til retsmøde i dag, hvor det var ventet, at der ville falde dom i dag, men det blev udskudt til på tirsdag.


Der er stor fokus på afspærring og skiltning, efter at 10-årig dreng blev revet med at et jordskred i en molergrav.

Et jordskred i en molergrav får nu Fossil- og Molermuseet på Mors til at skærpe sikkerheden.

Det sker, efter at en 10-årig dreng søndag blev revet med af jordskredet og bagefter sad fast i den løse jord.

Museumsinspektør Anders Have Espersen fortæller til TV MIDTVEST, at molergraven har været spærret af siden søndagens hændelse. Selve museet er dog åbent.

Molergraven er spærret af omkring uheldsstedet og andre steder, hvor museets geologer vurderer, at der er risiko for skred.

Det betyder dog ikke, at alt er sikkert.

- Vi kan jo ikke hermetisk lukke graven, for den er offentlig tilgængelig, påpeger direktøren.

Flere skilte, mere afspærring

Han erkender, at mere og mere ekstremt vejr med voldsomme regnmængder ændrer virkeligheden for museet. Der vil nu ske en række skærpelser af sikkerheden.

- Vi sætter endnu flere skilte op, og vi skal være endnu bedre til at spærre af, når det er nødvendigt, siger Anders Have Espersen - og tilføjer:

- Det her er et wakeupcall for os. Der er ting, vi skal til at være mere opmærksomme på.

Helt konkret arbejder Fossil- og Molermuseet på, at der skal skiltes på flere sprog end dansk.

Den 10-årige dreng, der blev revet med af jordskredet, var en tysk turist.

- På vores skilte i molergraven står det kun på dansk. Det er en god idé at sørge for, at det også står på engelsk og tysk, siger museumsinspektøren.

Vil gerne have kontakt til drengen

Hændelsen har gjort et stort indtryk på medarbejderne.

- Jeg blev selvfølgelig med det samme enormt bekymret, lige da jeg hørte om det, understreger direktøren.

Den 10-årige tyske dreng sad på kanten af en molergrav, da jorden begyndte at skride. Han blev sendt med en lægehelikopter til tjek på hospitalet.

- Vi vil faktisk gerne have kontakt til drengen og hans familie. Bare for selv at høre, om han er okay, pointerer Anders Have Espersen.


Her tager ultraløber Stine Rex sin første powernap - efter knap 24 timer uafbrudt løb. Foto: Daniel Mikkelsen

Søvnekspert i chok over Stine Rex: - Det er vanvittigt

Stine Rex vil kun powernappe i 20 minutter ad gangen under sit rekordforsøg. En voldsom oplevelse for kroppen, advarer søvnvejleder.

Søvn er livsvigtig for, at vi kan præstere optimalt hver dag.

Når du sover, falder dit blodtryk og aflaster dit hjerte, mængden af stresshormoner mindskes, og dine celler genoplades.

Kort sagt får din krop og hjerne en både fysisk og mental pause.

Men dén luksus får ultraløber Stine Rex ikke i de seks døgn, hun forsøger at sætte ny verdensrekord. Hun har planlagt kun at holde pause i maksimalt 16 timer under de seks døgn, hun er i gang.

Her runder Stine Rex 200 kilometer. Hun skal løbe 902 kilometer for at slå verdensrekorden. Video: Daniel Mikkelsen

Og en lang nats søvn er helt udelukket. Hun vil kun powernappe i tyve minutter ad gangen – i hvert fald i de første dage.

Men det er langt fra uden risiko, oplyser søvnvejleder Mikael Rasmussen.

- Hendes risiko for skader stiger betydeligt, fordi musklerne ikke når at regenerere, og både hendes fysiske, mentale og emotionelle formåen falder, siger han.

Mikael Rasmussen afholder foredrag og kurser, der skal lære andre at sove godt. Privatfoto

Drømmer næsten ikke

Ifølge søvnvejlederen har vi alle brug for fire timers kernesøvn hver nat. Seks timer styrker immunforsvaret, mens syv timer gavner humøret.

Men Stine Rex får ingen af delene, og det udfordrer kroppen.

- Hun får stort set ikke REM-søvn, som ellers er en vigtig del af søvnstrukturen, fordi hun kun når ned i den dybe søvn. Og det forringer hendes overblik, stemningsleje, samarbejdsevne og relationer, siger Mikael Rasmussen.

REM-søvn er en forkortelse for ’rapid eye movement’, som betyder, at øjnene bevæger sig hurtigt – fordi du drømmer.

Du risikerer hjertesygdomme, depression og alt muligt andet, hvis det står på i flere måneder

Mikael Rasmussen, søvnvejleder

Mikael Rasmussen henviser til et tidligere forsøg med andre baseballspillere, hvor man berøvede dem den anbefalede mængde søvn på mellem syv og ni timer.

- De lavede flere og flere fejl i deres spil – det var helt tydeligt at se, gengiver søvnvejlederen.

Selv om vi kender ultraløber Stine Rex som lattermild med let til smil, så vil humøret blive påvirket, efterhånden som søvnmanglen stiger.

- Hun vil helt sikkert komme dybt ned med mange negative tanker og følelser. Hun vil blive meget sortseende, lyder det fra eksperten.

Hjernen skruer op for tempoet

Når verdensrekordforsøget slutter på søndag klokken 12, begynder hjernens jagt på at indhente den forsømte søvn.

- Søvnen bliver ekstremt intensiveret, så i det øjeblik, hun lukker øjnene, kommer hun direkte ned i den dybe søvn.

Kroppen undgår altså i første omgang REM-søvnen, som ellers fylder omkring to timer af en normal nattesøvn. Her, hvor vi drømmer.

Fokus er nemlig på det fysiske – først herefter skruer kroppen op for drømmestadiet.

- Så vil hun drømme meget mere, end hun plejer, for her vil kroppen forsøge at indhente det tabe.

Her tager Stine Rex' sinde første skridt efter rekordforsøgets første powernap. Video: Daniel Mikkelsen

Sejere end de fleste

Selvom rekordforsøget dag og nat er hårdt for Stine Rex, så risikerer hun efter al sandsynlighed ikke at få langvarige skader.

- Som eliteløber er hendes krop vant til at blive udsat for dén slags stress, så hun skal nok komme over det, omend det vil tage lang tid at indhente søvnen. Men hvis vi andre gjorde det, ville det være farligt, advarer Mikael Rasmussen.

- Så risikerer du hjertesygdomme, depression og alt muligt andet – hvis det står på i flere måneder.

Søvnvejlederen har stor respekt for ultraløbere som Stine Rex, der skubber grænserne for, hvad kroppen kan holde til.

- De må virkelig være gjort af noget helt specielt. For det er jo uden for al fornuft, at man berøver sig selv søvn i så lang tid.

12 gode råd til en god nats søvn

1. Lev et liv med rutiner
Gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid (plus/minus én time) – også i weekenden og ferier.

2. Brug lys og mørke aktivt
Få stærkt udendørs lys om morgenen og formiddagen – og undgå det om aftenen.

3. Sæt tempoet ned, inden du skal sove
Lav beroligende aktiviteter en time, inden du skal sove. Læs en bog, tag et varmt bad, få massage el. lign. Undgå skærmtid.

4. Undgå motion et par timer før sengetid
Motion får puls og blodtryk til at stige og producerer stresshormoner, som giver energi. Motionér derfor i løbet af dagen og ikke tæt på sengetid.

5. Sov køligt
Temperaturen påvirker din døgnrytme, så indstil den til mellem 13 og 18 grader i soveværelset.

6. Ud med fjernsynet
Hvid du falder i søvn foran et tændt fjernsyn, registrerer hjernen alle lydene, og hjernens aktivitet forøges. Drop derfor al elektronik.

7. Tænk på noget rart
Positive følelser får dig til at slappe af og falde til ro. Så tænk på gode ting, der er sket i løbet af dagen, eller situationer du bare nød.

8. Sengen skal passe til dig
Køb den bedste seng, du har råd til. Størrelse, madrastype og sengetøj skal passe til dig.

9. Undgå mad og stimulanser
Spis senest to timer inden sengetid – og undgå koffein og alkohol.

10. Tag et varmt bad
Et varmt bad med stearinlys og stille musik giver ro. Musklerne slapper af, og tankerne falder på plads.

11. Stå op
Hvis du har problemer med at sove, så stå op, læs en bog, lyt til musik eller vand dine planter.

12. Gå til læge
Hvis søvnrådene her ikke virker, kan dine problemer med at sove skyldes et fysisk problem, fx for højt blodtryk, snorken eller fordøjelsesproblemer.

Kilde: Søvnvejleder Mikael Rasmussen


Blodrøde tal: Pirates med største minus i klubbens historie

Økonomien er stram i Aalborg Pirates.

Et rekordunderskud på 5,1 millioner kroner.

Netop dét er de barske realiteter for Aalborg Pirates, som for første gang siden 2015, har præsenteret et underskud. Det fremgår af årsrapporten, der samtidig afslører, at egenkapitalen er kørt helt i sænk.

Den er nu negativ, og minusset lyder på knap 1,67 millioner kroner.

Det er kulminationen på en tumultarisk periode med en politianmeldelse af de firdobbelte mestres tidligere direktør Lars Laursen.

Men hvad siger ham, der har tegnet de dyre spillerkontrakter, og som bærer en del af ansvaret for det voldsomme underskud?

Sportschef Ronny Larsen erkender, at økonomien er stram:

- Vi har et hold på plads lige nu. Men det er klart, at hvis vi skal have forstærkninger senere på sæsonen omkring slutspillet, så vil der være nogle udfordringer, hvis der ikke er nogle penge til det, forklarer han.

Men klubben har for nu sikret sig endnu en sæson takket være nogle velvillige sponsorer. Og på trods af en sommer der har været turbulent for alle i og omkring klubben, har man stadig store ambitioner for den kommende sæson.

- Vi har forhåbninger om at være et top-fire hold. Jeg er fortrøstningsfuld og tror på det hold, vi har samlet, fortæller klubbens sportschef, Ronny Larsen.

Det kræver en indsats for hele organisationen, hvis piratskuden skal vendes.

- Vi skal hjælpe hinanden allesammen. Forhåbentligt kan vi skabe nogle gode resultater, for det skaber mere hype og stemning, og så kommer der flere tilskuere, og sponsorerne bliver interesseret igen, forklarer sportschefen.

Sæsonen indledes fredag 6. september med et lokalbrag i Gigantium, når Pirates tager imod Frederikshavn White Hawks


Største aftale i husets historie – Aalborg bliver europæisk centrum

Prominente navne kommer til Nordjylland.

Når Danmark næste år har EU-formandskabet, kan Nordjyllands største konferencehus åbne dørene til en række ministermøder, embedsmøder og konferencer. 

- Det her er det absolut største i AKKC’s mangeårige historie, siger Nicolaj Holm, der er direktør i Aalborg Kongres og Kultur Center, om aftalen.

- Det er klart, at man ikke bare vinder så stor en kontrakt. Forud ligger der et kæmpe stykke arbejde, hvor et yderst dedikeret AKKC-team har samarbejdet med et stærkt hold af leverandører og samarbejdspartnere. Og derudover har vi også fået stor hjælp fra Destination Nord og byens hoteller, forklarer han. 

Aalborg Kongres og Kultur Center har budt på én ud af tre delaftaler hos Udenrigsministeriet i forbindelse med Danmarks EU-formandskab, der strækker sig fra 1. juli – 31. december 2025

Gavner erhvervslivet

Nu hvor den underskrevne kontrakt er på plads, vil der være arrangementer i AKKC fra 1. juli til 12. juli 2025.

- I AKKC har vi igennem de seneste fem-seks år arbejdet målrettet med bæredygtighed, digitalisering og at styrke os på de store konferencer. Det har gjort, at vi efterhånden har trukket langt størstedelen af de store, danske konferencer til Aalborg, og med kontrakten i forbindelse med EU-formandskabet, må vi sige, at vi nu har opnået det hidtil største arrangement i husets 71-årige historie, forklarer Nicolaj Holm. 

Også Aalborgs borgmester Lasse Frimand Jensen (S) jubler over nyheden.

- Det er helt vildt stort, at Aalborg har fået værtskabet for de mange arrangementer i forbindelse med Danmarks EU-formandskab. Det vil få en enormt stor afsmittende betydning for hotellerne, caféerne, butikkerne, kulturinstitutionerne og for os som kommune, siger han.

Der vil også være arrangementer i Forum Horsens, MCH Herning Kongrescenter og Forum CPH i forbindelse med Danmarks EU-formandskab.

I 2023 landende AKKC en rekordomsætning på 116,7 millioner kroner. De kom samtidig ud med et overskud på en halv million kroner.