Søren fandt asbestplader i naturen: Frygter problem vil eksplodere
Foto: af Ib William Christensen
Sådan så det ud, da Søren Vestergaard Sørensen søndag var ude og køre en tur omkring Aars.
Siden august er der fundet tre asbest-dumpinger i naturen i Vesthimmerlands Kommune. Kommunen holder fast i, at det skal koste penge at aflevere det farlige affald.
Søndag var Søren Vestergaard Sørensen ude og køre en tur omkring Aars, da han stødte på et farligt syn.
For på en grusvej lidt uden for Aars, så han, at der var smidt en stor mængde eternit tagplader med asbest.
- Det måtte jo ske. Når kommunen tager penge for, at man kan komme af med det, er det her, hvad der sker, siger Søren Vestergaard Sørensen og fortæller, at der ikke bor nogle i de to landejendomme, som grusvejen fører ned til, og at dumperen måske derfor har set sit snit til at komme af med det farlige affald.
Søren Vestergaard Sørensen mener, det er noget svineri. Men han er ikke chokeret over synet. Mandag lagde han et billede af fundet op på sin Facebookprofil.
- Det går kun en vej, og vi kommer til at se mere af det her. Det er et samfundsproblem, da alle nærmest - helt uforskyldt - har været, eller er i kontakt med for eksempel asbestplader, og derfor burde det ikke koste penge at komme af med det, siger han.
Fra 1. januar træder en ny lovgivning i kraft, som betyder, at private ikke selv må håndtere asbest. For eksempel nedrive asbestholdige tagplader, som ellers hidtil har været lovligt.
Det koster det at komme af med asbest i Vesthimmerlands Kommune
Siden maj 2024 har Vesthimmerlands Kommune ændret i måden, de håndterer asbest på.
Du kan kun komme af med dit asbestaffald på Stengårdsvej i Løgstør, og det er indeholdt i genbrugspladsgebyret, at komme af med 50 kilo, svarende til tre hele plader.
Større mængder, over 50 kilo, skal afleveres på samme adresse, men det koster 1275 kroner per ton.
Derudover kan man bestille afhentning af affaldet, men det koster også 1400 kroner per bigbag.
Smidt tre gange i naturen
Siden august er der tre gange blevet smidt asbestaffald i naturen i Vesthimmerlands Kommune. Og det ærgrer formanden for Vesthimmerlands Forsyning.
- Der er jo nogle, der skal fjerne det, og det bliver kommunens folk. Det er en dårlig løsning at smide det, for vi har et system, der er sat i værk til, at det kan fjernes på en sikker og forsvarlig måde, siger Lars Andresen, der, foruden at være formand for Vesthimmerlands Forsyning, er medlem af Teknik- og Miljøudvalget og sidder i byrådet for Venstre.
Se TV2 Nords indslag 'Når støv dræber':
Ifølge Vesthimmerlands Forsyning, er det mest fair, at det er 'forureneren', der betaler, og derfor mener Lars Andresen, at det for nu er den bedste løsning, at det koster penge af komme af med det farlige affald.
- Det er vores vurdering, at hvis man har farligt affald, man skal af med, skal man selv betale. Vi tjener ikke penge på det, det går i nul. Det koster jo også penge at få renoveret sit hus, og så må man indregne en omkostning til det farlige affald også, siger han og påpeger, at det ville være uretfærdigt, hvis det var en omkostning for alle borgere i kommunen istedet.
Men hvad hvis det så betyder, at flere dumper affaldet i naturen?
- Vi følger situationen tæt, og vi vurderer hele tiden, om vi bliver nødt til at gribe ind. Hvis problemet eksploderer, må vi tage det op til vurdering igen, men som det er nu, holder vi fast i den løsning vi har, siger Lars Andresen.
Stigende problem
Vesthimmerlands Forsyning har fra maj indført en ny ordning, hvor asbestaffald kan blive hentet direkte hos ejeren for et gebyr. I alt har de afhentet 173 tons asbest hos privatpersoner.
Ifølge Vesthimmerlands Forsyning er det stigende, hvor mange, der benytter sig af den ordning. Og det kan måske knyttes til den nye lovgivning, som betyder, at private fra 1. januar ikke selv med nedrive eller håndtere asbestmateriale mere.
- Folk vil af med det nu, inden lovgivningen træder i kraft, det kan vi mærke. Især ved de flere dumpinger, vi ser i naturen. Det kan godt være, den nye lovgivning skaber et pres, siger Lars Andresen, der den kommende periode vil holde ekstra øje med dumpinger i naturen.
Og dem vil der blive flere af, hvis man spørger Søren Vestergaard Sørensen.
- Når man kører rundt, kan man se, der bliver ordnet tag flere steder, og når folk så skal af med det, bliver det nok med dumpinger, fordi det koster penge. Jeg tror hvert fald ikke, det er det sidste, vi har set til det, siger han.