81-årige John er forsøgskanin på plejecenteret
81-årige John Nielsen tester VR-briller sammen med social- og sundhedsassistentelev Jeppe Jørgensen.
Kan ny velfærdteknologi give plejehjemsbeboere mere livsglæde og frigive personaleressourcer? Det tester John Nielsen på et plejecenter i Gedsted.
Han læner hovedet tilbage, mens social- og sundhedsassistentseleven Jeppe Jørgensen sætter vr-brillerne på hovedet af ham.
- Er der noget du gerne vil se? Skal det være den med cykelløb? spørger social- og sundhedsassistenten.
John Nielsen nikker. Han vil gerne se cykelløb, selvom han har prøvet det nogle gange nu. Den 81-årige mand, der bor på Plejecenteret Søndervang i Gedsted, er blevet prøvekanin. Han tester, om VR-briller kan bruges på plejecenteret.
- Det er dejligt. Man kan se det hele og følge med i, hvad der sker ude på ruten, siger John Nielsen.
Plejecenteret i Gedsted tester af, om VR-teknologien kan give de ældre livsglæde.
- Den her VR-brille er jo i 3D-format. Man føler, at man selv er med i filmen, om det så er cykelløb eller et naturprogram, siger plejecenterleder Anette Jacobsen.
Forsøger at finde nye veje
Når man bliver ældre, kan det være svært at huske at få drukket nok væske. Andre plejecentre i kommunen tester derfor kopper og bleer med sensorer, der kan overvåge, om beboerne får nok at drikke, så personalet ikke behøver at holde nær så meget øje med det. Den kunstige intelligens kan lave notater om væskeindtaget direkte i borgernes journaler.
- Vi får flere og flere ældre, vi skal tage os godt af. Vi ved, at der er knaphed på arbejdskraft, så vi prøver at finde nogle veje, hvor vi undgår, at personalet skal løbe hurtigere, men måske kan gøre tingene på en anden måde, siger Asger Andersen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune.
VR-billerne med cykelløb har sat gang i hukommelsen. I sine yngre dage løb John Nielsen maratonløb.
- Jeg kan huske, dengang jeg løb. Jeg vandt engang DM. Så ville de vide, hvor jeg kom fra. Det ville jeg sgu ikke fortælle, for den vej jeg boede på hed ”Benløse”, klukker John Nielsen, mens han husker tilbage på sin ungdom.
Personale spiller vigtig rolle
84-årige Eva Solvej Jensen har også testet VR-brillerne. Hun tvivler på, at hun vil få dem brugt fremover.
- Der skal jo være personale, der har tid til at sætte os i gang med VR-brillerne. Det kniber sommetider, siger Eva Solvej Jensen, der ellers godt kan lide at se naturfilm på VR-brillerne.
Forsøgsperioden med VR-brillerne er ved at være slut, og udvalgsformanden er slet ikke i tvivl om, at velfærdsteknologi kommer til at fylde meget mere på plejecentrene i fremtiden.
Hvis man bruger velfærdsteknologi i stedet for at bruge personale, risikerer man så ikke, at der forsvinder noget nærhed til borgerne?
- Det er derfor, det er vigtigt, at det er personalet, vi gør til eksperter i, hvilken teknologi vi skal bruge, og hvilke borgere passer det til. Det passer nok ikke til alle. Men nogen kan have gavn af velfærdsteknologi, og det kan så frigive noget tid til nogle andre borgere, siger Asger Andersen.
Plejehjemslederen mener, at de skal blive ved med at bruge vr-briller, og også andre former for genoptræning i hjemmet, hvor borgerne er med via en tablet.
- Der kan godt sidde nogen alene ude af en grusvej og føle sig ensomme. Hvis man kan lære det her i en rimelig ung alder, så kan man godt få fornøjelse af at bruge det, så man måske ikke er så ensom, siger Anette Jacobsen.