Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Janes fund får royal opmærksomhed

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Jane Foged-Mønster med hænderne begravet i arkæologiske fund ved Bramslev Bakker sidste år.

På markerne ved Bramslev Bakker gjorde Jane Foged-Mønster sidste år et fund fra vikingetiden, der mandag blev indviet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe.

Det er næsten halvandet år siden, at Jane Foged-Mønster fra Mariager gik rundt på markerne ved Bramslev Bakker med sin metaldetektor og fandt den første del af, hvad der skulle vise sig at være en større skat fra vikingetiden.

I vikingeskatten blev der både fundet sølvmønter, ringspænder og såkaldte korsmønster. Et af ringspænderne fandt Jane Foged-Mønster med sin metaldetektor, og det gør i dag stadig stort indtryk.

- Det er en af de fedeste oplevelser i mit liv – på nær da jeg fik mine børn, siger Jane Foged-Mønster med et smil på læben.

Fundene er for længst gjort op, og mandag fik de plads i en helt ny udstilling ved ringborgen Fyrkat i Hobro. En udstilling Hendes Majestæt Dronning Margrethe, var med til at indvie.

- Dronning Margrethe er jo arkæologi interesseret, og hun har god smag, så jeg tænker, at hun selvfølgelig skal se den skat, siger Jane Foged-Mønster.

Stor kongelig interesse

Fundene ved Bramslev Bakker består af over 300 dele, hvoraf langt de fleste er sølvmønter, der menes at stamme fra Harald Blåtands tid. Her over 1.000 år senere er de så igen i kongelig audiens til stor begejstring og interesse fra Hendes Majestæt Dronning Margrethe, der både så fundene i udstillingen og senere på nærmeste hold.

Særligt da Dronning Margrethe fik lov at se nogle af fundene helt tæt på, var det tydeligt at se og høre, at den tidligere regent både har interesse og viden om arkæologi.

- De er da utroligt fine, lød det blandt andet fra Dronning Margrethe, da hun fik lov at sidde med nogle af mønterne fra fundet, mens hun senere stillede tekniske spørgsmål til museumsfolkene, der beredvilligt var kongelig hofleverandør i svar og forklaringer.

- Det er meget spændende, de ting der bliver fundet her. Jeg håber, at man bliver ved med at arbejde med det. Der er i hvert fald nok til mange generationer, tror jeg, fortalte Dronning Margrethe til TV2 Nord.

Selv har Jane Foged-Mønster endnu ikke set sine fund i den nye udstilling, men det skal hun, så snart en hverdag både som socialpædagog og fritidsdetektorfører tillader det.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at se udstillingen og gå i ro og mag og gense de her fund, siger Jane Foged-Mønster.


På overfladen var alt godt, men Laura drømte om at dø

Foto: Michael Schmidt Thomsen

I en ny bog giver 19-årige Laura Swane Lund Krarup et indblik i sin egen kamp mod psykiske lidelser og selvmordstanker. Hun håber, at hendes historie kan hjælpe andre.

Laura Swane Lund Krarup fra Aalborg havde et altoverskyggende ønske, da hun fyldte 16 år. Hun ønskede at dø.

- Jeg ville dø. Jeg havde ikke mere livsmod tilbage, siger hun.

Allerede i de tidlige klasser i folkeskolen fik Laura Swane Lund Krarup følelsen af, at hun ikke passede ind. Senere er hun blevet diagnosticeret med flere forskellige psykiske diagnoser; ADHD, autisme, angst, spiseforstyrrelse og en bipolar lidelse.

-Jeg troede ikke, at Laura ville være i live i dag. Det var der, jeg var.

Anne Lund Krarup, mor til Laura.

Men den dengang lille pige var god til at skjule sine udfordringer og usikkerheder, og hverken forældre eller lærere lagde mærke til, hvad hun kæmpede med. Tværtimod var meldingerne fra skolen, at hun klarede sig godt. Og selvom hun havde ondt i maven og helst ville blive hjemme, passede hun sin skole, mens hun samtidig kun fik det værre og værre.

Da hun var 10 år, begyndte hun at skære i sig selv.  

- Det gav en god form for kontrol. Jeg kunne styre, at jeg havde det dårligt ved at lægge det i min selvskade, siger Laura Swane Lund Krarup, der først senere fandt ud af, at det ikke er normalt, at en 10-årig skærer i sig selv.   

- Jeg fortæller min bonusmor, at jeg har skadet mig selv, og så sætter mine forældre sig omkring mig, og de begynder at græde, og her går det op for mig, at det her er nok ikke normalt.

Bogudgivelse skal hjælpe andre som Laura

Det er kun få år siden, hun igen fik lyst til at leve. Selvom hun formentlig aldrig bliver helt rask, har hun lært at leve med sine sygdomme og brugt dét til at skrive en bog om sit forløb. Hun håber, at udgivelsen kan bruges som inspiration, råd og vejledning til andre i lignende situationer.

- Jeg vil gerne prøve at hjælpe andre ligesom mig eller familier, der har børn ligesom mig med at forstå diagnoserne og håndtere, hvordan det er at leve med dem, siger Laura Swane Lund Krarup.

Få hjælp her

Har du selvmordstanker, kan du ringe til Livslinien på 70 201 201.

Er det akut, skal du ringe 112.

Du kan også skrive med en rådgiver her.

Telefonen er åben fra klokken 11 til 5 om morgenen hele året rundt. Alle samtaler er anonyme.

Hvis du kender nogen, som har selvmordstanker, eller er bekymret for et menneske, så spørg ind til deres selvmordstanker. Man kan ikke gøre noget forkert ved at spørge et menneske, om vedkommende har det svært eller har selvmordstanker. Man kan være empatisk og imødekommende samt sikre, at vedkommende får hjælp.

Kilde: Livslinien

Bogen 'Livet på Prøveperiode' er dels en beskrivelse af Lauras eget forløb fra den 10-årige selvskadende pige, til de to selvmordsforsøg, der førte til længere indlæggelser på Børne- og Ungdomspsykiatrien, til de første spæde skridt mod den tilværelse, hun lever i dag. Diagnoserne slipper hun aldrig af med, men nu kan hun bedre kontrollere dem.

- Jeg vil gerne vise, at det er okay at være anderledes. Jeg vil gerne give en forståelse af, at det er okay at afvige fra normen. Jeg manglede nogen at spejle mig i, der kunne give mig følelsen af, at det er okay at være, som jeg er, siger hun.

Drømmer om at læse psykologi

Udover at være sprunget ud som forfatter er Laura Swane Lund Krarup i gang med at tage en HF. Til sommer flytter hun i egen lejlighed, og drømmen er, at hun på sigt skal læse psykologi på universitetet.

At hendes datter kun få år efter sine selvmordsforsøg og indlæggelser nu står med en bogudgivelse i hånden, drømme for fremtiden, og hvor det største ønske ikke længere er at dø, kommer i den grad bag på hendes mor.

- Jeg troede ikke, at Laura ville være i live i dag. Det var der, jeg var. Da hun havde været indlagt i to måneder og stadig gerne bare ville dø, der var det meget svært at bevare optimismen, fortæller hun.


Ann gav sin hund kunstigt åndedræt: Nu jubler hun over borgerforslag

Foto: (Privatfoto)

Ann Hvarregaard og hunden Olga slap med skrækken efter forgiftningen. Privatfoto

Et nyt borgerforslag vil forbyde nikotinposer, og en af underskriverne er Ann Hvarregaard.

Ann Hvarregaard fik sig en ubehagelig og uventet oplevelse, da hun for tre uger siden var på gåtur med sin hund Olga.

Olga slikkede på en nikotinpose, og det var tæt på at være fatalt. Kort tid efter fandt Ann Hvarregaard sin hund liggende livløs.

- Hun trak ikke vejret, og hendes tunge var helt hvid. Jeg gav hende kunstigt åndedræt, og så fik vi heldigvis liv hende, hvorefter vi skyndte os ud på dyrehospitalet, forklarede Ann Hvarregaard dengang til TV2 Nord.

Voldsomt indgreb

Hunden overlevede, og dagen efter gik Ann Hvarregaard ind for at underskrive det borgerforslag, der vil forbyde nikotinposer. Dermed er hun en af de 50.000 underskrivere, der gør, at forslaget nu skal debatteres i Folketingssalen.

- Jeg kan sagtens se, det er et voldsomt indgreb. Der er altid to sider af samme sag, men når det har så stor en konsekvens og udgør en fare hver dag, så burde det blive vedtaget, siger Ann Hvarregaard.

Foruden faren for hunde har Tandlægeforeningen, Dyrenes Beskyttelse, Giftlinjen og Kræftens bekæmpelse også advaret mod brugen af nikotinposer.

- Før uheldet havde jeg ikke skænket faren ved nikotinposer ret meget, men det kom jeg til. Det er et spørgsmål om tid, før det er et barn, der sluger det, og så er det noget helt andet, uddyber Hvarregaard.

Men der har jo ikke været nogen uheld, hvor børn har slugt nikotinposerne?

Nej, heldigvis. Ikke endnu, siger Ann Hvarregaard.

Olga er rask igen

Hun arbejder selv med børn og går tur med dem hver eneste dag. Nikotinposer ligger i massevis, når de går i Klarup-området.

- Det er helt vildt, siger dagplejemoren.

Olga blev afsluttet på dyrehospitalet tirsdag godt tre uger efter uheldet. Levertallene har været alt for høje i ugerne efter uheldet på grund af nikotinforgiftningen.

Men selvom Ann Hvarregaard har underskrevet borgerforslaget, så tvivler hun på, at forslaget bliver vedtaget blandt politikerne.

- Der er rigtig mange, der bakker op om det, men jeg tror ikke, det bliver vedtaget. Der er for mange, der er imod, siger hun, men glæder sig over, at der nu er fokus på problemet.

De seneste måneder har nikotinposer været heftigt debatteret i det nordjyske. Derfor har blandt andet Mariagerfjord Kommune vedtaget, at kommunens ansatte ikke må benytte nikotinposer i arbejdstiden. Det kan du læse mere om herunder:


Foto: Jesper Bo Winther

Sent onsdag eftermiddag var E45 i en kort periode spærret i sydgående retning.

Det var et harmonikasammenstød mellem fire biler, der var indblandet i ulykken.

- Det skyldes formentlig for tæt kørsel mellem bilerne, siger Torben Arendrup, der er vagthavende hos Nordjyllands Politi.

Nordjyllands Politi og Nordjyllands Beredskab blev hidkaldt, og deres arbejde på stedet er nu overstået.

- Lige nu er der ryddet, og vejen er farbar igen. Der er umiddelbart ingen tilskadekomne ved uheldet, siger Torben Arendrup.

Uheldet skete mellem Info-Teria Dall og Svenstrup.


Tidligere storfisker vil rive kendt bygning ned - nu skal sagen afgøres

Det er huset her, som Henning Kjeldsen ønsker revet ned.

Den tidligere storfisker Henning Kjeldsen skal have lov til at rive en bevaringsværdig bygning ned. Det mener et flertal i Plan- & Miljøudvalget. SF er i mod og begærer nu sagen i byrådet.

Nedrivningen af hovedbygningen på Holstvej 16 i Skagen, som er tegnet af den kendte arkitekt Ulrik Plesner, splitter Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune.

Udvalgets fire socialdemokratiske medlemmer stemte ja til, at der skal gives dispensation til at bygningen må rives ned, da de ikke vurderer, at bygningen bidrager til kulturmiljøet i Skagen.

SF's to medlemmer af udvalget, Tina Kruckow og Martin Tøttrup Kelkelund, stemte imod og begærer sagen i byrådet. Dermed bliver det nu op til byrådet på deres næste møde 18. december at beslutte, hvorvidt Henning Kjeldsen skal have lov til at rive bygningen på hjørnet af Holstvej ned.

Indsigelser fra flere

Byrådet har en gang tidligere behandlet spørgsmålet. Det var tilbage i august, hvor et flertal gav grønt lys til, at der skulle gives dispensation til nedrivning, hvorefter administrationen sendte sagen i nabohøring.

I høringsperioden har både Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Skagen og Raabjerg Sogne samt Nordjyllands Kunstmuseum gjort indsigelser på, at der gives tilladelse til at rive den bevaringsværdige bygning ned.

Bygningen ønskes revet ned, da den skal give plads til udvidelse af Hotel Plesner, som ligger ved siden af, og samtidig skal 13 parkeringspladser, som er ved bygningen inddrages til udvidelse af hotellet.

Og netop det at 13 parkeringspladser forsvinder er et problem. Det mener løsgængeren Peter Sørensen, som stillede forslaget om, at sagen skulle sendes tilbage til administrationen, så man kunne få en redegørelse fra bygherren for, hvordan man ville løse parkerings-udfordringen ved udbygningen af hotellet.

Det forslag blev imidlertid stemt ned.


29-årig rumæner får udvisningsdom efter stribe af indbrud

Onsdag eftermiddag har en 29-årig rumæner fået en straksdom.

En 29-årig rumæner har onsdag fået en straksdom for flere indbrud i Aalborg. Straksdommen består af ét års fængsel samt efterfølgende udvisning af Danmark med et indrejseforbud på seks år.

I forbindelse med anholdelsen tirsdag eftermiddag blev rumæneren sigtet for tre tilfælde af indbrud, som han nu er dømt for. Det drejer sig om to indbrud begået mod villaer samt et indbrud begået mod et cafeteria.

Indbruddene er sket i perioden 29. november til 1. december, og derfor er det en efterforskning, der er gået stærkt. Og manden er kendt af politiet. I maj i år fik han et indrejseforbud mod Danmark.

- Det var et kort, men intenst efterforskningsforløb, der førte os på sporet af, at den nu dømte mand igen var indrejst i Danmark, siger Kenneth Rodam, der er efterforskningsleder hos Nordjyllands Politi.

Under indbruddene var smykker og kontanter blandt tyvekosterne.