Spillerne har selv skabt et monster, der skal tages et opgør med, siger Møllgaard
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Landsholdsspilleren Henrik Møllgaard håber, der snart kommer en holdbar løsning på det komplekse problem.
11 ugers øremærket barsel og et job som professionel mandlig håndboldspiller er tilsyneladende uforenligt.
- Vi skal have fundet nogle løsninger, som alle kan købe ind på, siger Henrik Møllgaard til TV 2 Sport.
Aalborg-spilleren, der netop har været samlet med landsholdet, fortæller, at problematikkerne omkring de nye barselsregler er et emne, spillerne har talt og stadig taler om.
- Det fylder da meget. Jeg vil ikke sige, at det er en stor del af omklædningsrummet, men selvfølgelig har det fyldt, siger 38-årige Møllgaard, der selv har to døtre i skolealderen.
En frygtelig situation for nye forældre
Det har fyldt længe, men søndag kom der nyt perspektiv: Flere håndboldspillere fravælger barsel, skrev Ritzau.
Og så tog to spillere bladet fra munden, en af dem er Jakob Frederiksen, som følte sig tvunget i kamp kort efter en hård fødsel med efterfølgende komplikationer.
Generelt synes Møllgaard, det er en "frygtelig situation at sætte unge og nye forældre i" – at de skal stå med de svære valg.
- Vi har selvfølgelig ikke et normalt arbejde. Vi ønsker at stå til rådighed for vores hold og klub og har svært ved at svigte vores holdkammerater, siger Møllgaard.
- Jeg skal heller ikke bede om holdkammerater, der står midt i den afgørende del af sæsonen og siger: ”Jeg skal have mine 14 dages barsel, eller jeg skal have endnu mere, hvis det er en mulighed”. Jeg har også siddet og skældt andre holdkammerater ud og sagt, at jeg synes, de var dumme i hovedet, men det er jo forkert.
Vælger spillerne løsningen, som er den klart mest brugte – at komme hurtigst muligt tilbage på håndboldbanen – så risikerer barselsugerne i sidste ende at gå tabt.
- Der er nogen derhjemme, der skal endnu mere på, og i sidste ende mister de måske også de sidste uger af barslen, som er rigtig, rigtig tunge. Altså ni uger ekstra er rigtig meget, og det er tidligt at skulle sende sine børn i institution eller finde andre løsninger. Eller selv betale for at ens kone/kæreste går hjemme.
- Det er noget, vi skal have kigget på, og spillerforeningen har selvfølgelig været i gang, men det er et stykke vej i forhold til at finde en model, vi alle sammen synes er okay.
Ønsker kun det bedste for klubberne
Der er dog ingen grund til at sætte hårdt mod hårdt og sige til spillerne, de bare skal tage deres 11 øremærkede uger, mener Møllgaard.
- Vi ønsker også kun det bedste for klubberne. Men det er en mangeårig kultur, vi skal have gjort op med. Og det er svært, for jeg har ikke svaret.
- Jeg står også til træning, når jeg har syge børn, og der ringer jeg også bedsteforældre og alle mulige ind. Jeg føler, jeg skal være der og er uundværlig, for ellers fungerer holdet ikke. Sådan er der desværre mange, der har det, siger Møllgaard.
Han lægger ikke skjul på at kulturen og de problemer, det nu medfører, er skabt af spillerne selv.
- Det pres og den kultur har vi selv skabt nede i omklædningsrummet, fordi det bare er sådan, det har været. Du får de der tre-fire dage, hvis du er heldig. Så selvfølgelig har vi selv skabt et eller andet monster, som vi skal have taget et opgør med.
"Vi finder aldrig en perfekt løsning"
For Henrik Møllgaard er det vigtigt, at spillerforeningens videre arbejde foregår i samarbejde med klubberne.
Indtil videre har parterne dog ikke kunnet få enderne til at mødes, siger Torben Vinther, direktør i Håndbold Spiller Foreningen.
- Vi finder aldrig en perfekt løsning, fordi jobbet er så specielt. Man skal være der, når der bliver fløjtet op. Det er også et ønske, spillerne selv har, så derfor ved vi også godt, at hvis vi skal have enderne til at mødes her sammen med klubberne, så skal vi finde nogle tidspunkter, hvor sæsonen ikke kører, siger han til TV 2 Sport.
Det kan for eksempel være under en slutrunde eller under sommertræningen, når turneringen er slut.
- Det vil vi frygtelig gerne have klubberne med på. Indtil nu har de kollektivt sagt nej til en løsning, og det ærgrer os, fordi så bliver det den enkelte spiller, der skal stå med det her selv hver gang. Og det er en uholdbar situation, fordi den koster både økonomisk og sportsligt for spillerens egen værdi, hvis man skal gå op mod sin egen klub. Det er derfor, vi går ind i det og forsøger at hjælpe spillerne i en samlet flok, siger Torben Vinther.