Ny risikovurdering fra SSI: Det er for farligt at genoptage minkavl i Danmark
Minkavlerne har længe efterspurgt en klar udmelding, da det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark udløber ved årsskiftet. SSIs vurdering er nu, at det er for risikabelt.
Det er fortsat risikabelt at have minkavl i Danmark - også fra efter nytår.
Sådan lyder vurderingen fra Statens Serum Institut, kan TV 2 nu erfare.
I et mailsvar til Folketingets partier, som TV 2 har set, fremgår det, at SSI fortsat står ved den tidligere risikovurdering, de udsendte 14. juni i år.
Det ser svært ud for minkavl i Danmark - i hvert fald på den korte bane
Jesper Vestergren
I den lød det, at "hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse", og det er altså denne sundhedsrisiko, som, SSI mener, fortsat er til stede ved minkavl.
I mailen lyder det således, at "konklusionerne i den sundhedsfaglige vurdering af risiko for den humane sundhed ved en eventuel genoptagelse af minkhold efter 2021 af den 14. juni 2021 fortsat er gældende."
TV 2 erfarer
Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.
Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.
Har efterspurgt klar melding
Klokken 15 i eftermiddag mødes medlemmer af Folketingets fødevareudvalg med fødevareminister Rasmus Prehn til en mundtlig version af SSI's nye risikovurdering. Ved gennemgangen vil det være muligt for udvalgsmedlemmerne at stille spørgsmål til SSI.
Minkavlerne har længe efterspurgt en klar udmelding, da det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark udløber ved årsskiftet. Under mødet skal udvalget drøfte dansk minkavls fremtid, men det er endnu usikkert, hvorvidt der bliver truffet nogen endelig beslutning i dag.
- Det ser svært ud for minkavl i Danmark - i hvert fald på den korte bane. Indtil nu har regeringen og støttepartierne lænet sig meget op ad de sundhedsfaglige vurderinger under coronakrisen, så det ligner, at regeringen vil gøre det samme i tilfældet med minkavl, vurderer TV2s politiske reporter, Jesper Vestergren og fortsætter:
- Om forbuddet skal forlænges - og hvor længe - eller om minkavl skal nedlægges permanent er noget af det, der nu skal drøftes partierne imellem.
Millioner af mink er aflivede
Beslutningen om at aflive alle minkbesætninger i Danmark blev truffet i begyndelsen af november på baggrund af en særlig coronamutation fundet blandt mink.
På daværende tidspunkt var bekymringen, at virusmutationen ville kunne gøre en kommende vaccine mod covid-19 enten ubrugelig eller mindre effektiv.
Siden er millioner af mink blevet aflivet, og et midlertidigt forbud mod minkavl i Danmark er nedsat med effekt frem til udgangen af 2021.