Nordic Waste-miljøskandale er den perfekte shitstorm, siger eksperter
Her ses familien Østergaard, der udgør ejerkredsen i olie- og shippingkoncernen USTC, som ejer Nordic Waste. Fra venstre: Nina Østergaard Borris, Mia Østergaard Rechnitzer og Torben Østergaard-Nielsen. Foto: USTC
Det har ikke været uden betydning for folkestemningen, at to ministre har "erklæret åben krig" mod milliardæren Torben Østergaard-Nielsen, lyder det.
Sjældent har mange været så enige om at rase mod én fælles skurk.
En skurk, hvis titel som Skagen Ambassadør, borgmesteren for Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S), nu overvejer at inddrage.
Men sagen om Nordic Waste og jordskredet ved Randers har alle elementer til en shitstorm og har i sidste ende serveret hovedejeren, multimilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, på et sølvfad for folkemængdens raseri.
Det mener to kommunikationseksperter, TV 2 har talt med.
- Jeg kan ikke mindes en sag, hvor der er skabt så meget forargelse så bredt rundt, siger eksempelvis Benjamin Rud Elbert, der er digital direktør hos kommunikationsbureauet Operate og ekspert i sociale medier.
Og Lasse Bloch, partner i kommunikationsbureauet Bright, er enig:
- I langt de fleste af denne her type sager er der nogen, der er uenige. Men her er det full blown, at alle er enige om – ud over muligvis ejerne af Nordic Waste – at det her er en katastrofal situation, siger han.
To ministre erklærer "åben krig"
Det efterhånden meget omtalte bjerg af forurenet jord har egentlig været en øv-historie for virksomheden siden 9. december, hvor de tre millioner kubikmeter jord begyndte at bevæge sig.
Det er benzin for forargelsen
Benjamin Rud Elbert, digital direktør i Operate
Siden er katastrofen – og de kritiske historier – kun taget til i omfang. Bygninger er blevet revet ned, millionbeløb er blevet brugt, og ansvaret for miseren er blevet sendt i rundfart.
Men da offentligheden fredag fik at vide, at Nordic Waste havde indgivet sin konkursbegæring, nærmest eksploderede internettet af rasende borgere.
Oven i hatten stillede landets miljøminister, Magnus Heunicke (S), og justitsminister Peter Hummelgaard (S) sig frem på et pressemøde og revsede virksomheden og rigmanden for med sin konkursbegæring at undgå regningen i sagen.
En regning, der af rådgivningsfirmaet Cowi er beregnet til at kunne løbe op i over to milliarder kroner.
- Der er ikke mange i Danmark, der har forståelse for, at man stikker af fra regningen i så stor en miljøkatastrofe. Og det har jeg heller ikke, understregede Heunicke og blev bakket op af sin ministerkollega:
- Ejerkredsen burde stille sig frem og svare på spørgsmål i stedet for at gemme sig bag deres store formuer og flotte biler, lød det fra Hummelgaard.
Ifølge TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn, erklærede de to ministre ligefrem ”åben krig” mod Nordic Waste og Torben Østergaard-Nielsen, og det har ikke været uden betydning for folkestemningen.
Det mener i hvert fald Benjamin Rud Elbert.
Flokdyr og social proof
Ifølge ham har politikerens fremtræden kun givet endnu mere brændstof til sin vrede – især på sociale medier.
For her fodres en shitstorm især af fænomenet social proof, forklarer eksperten. Altså dét, at folk kopierer andres handlinger.
- Vi er flokdyr og vil gerne rende i samme retning. Hvis politikerne i stedet havde opfordret til at huske på, at Torben Østergaard-Nielsen ikke har gjort noget lovmæssigt forkert, ville vi ikke have så stor en shitstorm nu, siger han.
Ejerkredsen burde stille sig frem og svare på spørgsmål i stedet for at gemme sig bag deres store formuer og flotte biler
Peter Hummelgaard, justitsminister, Socialdemokratiet
Benjamin Rud Elbert kan ikke huske, hvornår der sidst har været ”så stor politisk opstandelse i en sag”.
Men hvorfor er både borgere og politikere så vrede, når intet indtil videre tyder på, at Torben Østergaard-Nielsen lovmæssigt har gjort noget forkert?
Et biluheld i slowmotion
Ifølge Benjamin Rud Elbert handler det i bund og grund om forargelse.
Den klassiske fortælling om kæmpen Goliat mod den lille David. Fortællingen om ”en meget stor mastodont, der gør noget meget slemt”:
- Vi har en af Danmarks rigeste mænd, som har været med til at skabe, hvad virksomheden selv kalder en naturkatastrofe. Men han vil ikke være med til at rydde op. Det er benzin for forargelsen, siger han.
Den del er Lasse Bloch enig i. Men han fremhæver også en anden vigtig detalje for shitstormens medvind: Nemlig dramaturgien i historien.
- Jordskredet bevæger sig ni meter om dagen. Hvis det bliver ved, vil det dække en hel landsby af jord. Det er en meget langsomt fremadskridende katastrofe med potentielt enorme konsekvenser, siger han.
Ifølge en rapport fra Cowi kan landsbyen Ølst blive dækket af jord i fem meters højde, hvis jordskredet ikke stoppes.
- Sagen er et biluheld i slowmotion, konkluderer Lasse Bloch.
Skulle have "jokket ud i sine gummistøvler"
Siden jorden begyndte at skride i december, har Torben Østergaard-Nielsen ikke stillet op til et eneste interview.
Der er da heller ikke nogen af kommunikationseksperterne, der tror, at milliardæren for alvor er interesseret i at træde frem, tage bladet fra munden og forsøge at vende folkestemningen til det bedre.
Det er som at putte et plaster på et afrevet ben
Lasse Bloch, partner i Bright
Reelt er der heller ikke meget at gøre nu, vurderer Lasse Bloch.
Toget ”er kørt”, som han formulerer det:
- Han skulle fra start have jokket ud i sine gummistøvler, kørt ud til jordskredet, taget kommandoen, hidkaldt eksperter og forsøgt at sælge historien som en klimakatastrofe, de ikke kunne have forudset, men nu gjorde alt for at forhindre, siger han.
Men han har jo oprettet en klimafond på 100 millioner kroner nu. Er det ikke et forsøg på at gøre noget godt?
- Det er en rimelig tonedøv måde at gøre det på. Det er som at putte et plaster på et afrevet ben, siger Lasse Bloch.
TV 2 ville gerne have interviewet Torben Østergaard-Nielsen og forholdt ham kritikken, men det har ikke været muligt.