Kristian fra Vrå blev lyngift og havde planlagt sin egen begravelse, da kræften pludselig forsvandt
Foto: Fotograf Janne Haslund
Foto: Fotograf Janne Haslund
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Frokostordningen på Læsø koster kommunen en halv million kroner årligt.
I mere end et år har Læsø Skole haft en madordning, der siden dens tilblivelse har været intet mindre end en succes for både børn og voksne.
- For os betyder det jo, at der ikke er nogle elever, der går sultne rundt på gangene. Det er rigtig godt, at flere elever landet over får samme mulighed, siger Karsten Sandau.
Og nu skal mere end 20.000 børn nyde godt af det samme, efter Finansloven er faldet på plads. Her vil partierne bag den nemlig give 850 millioner kroner til en skolemadsordning. Ifølge finansminister Nicolai Wammen vil det betyde, at mere end 20.000 børn kan få skolemad som en del af en forsøgsordning.
- Bureaukrati skal være så lille en del som muligt i forhold til forsøget med mad til børn. Der skal være en eller anden evaluering af det. Der er ingen af os, der er gået ind til forhandlingerne med den ambition, at bureaukratiet skal fylde, siger Nicolai Wammen.
Om det lige er Læsøs model, der har dannet grobund for forslaget er uvist, men der er nogle råd, som han mener, skolerne bør tænke over, når de implementere ordningen.
- Det handler om at have en pragmatisk tilgang til at løse de udfordringer, der vil komme. Sørg for at handle i tide, så man kan tilpasse skemaer og arbejdstider, lyder det fra skolelederen.
Læsø Skoles gode oplevelse er noget, han håber kan give andre skoler lysten til at arbejde hårdt for madordningen.
- Selvom vi er en lille skole, så sidder vi jo cirka 130 voksne og elever i samme lokale. Det skaber et fællesskab og et rum for samtaler, som ikke var muligt på samme måde før, fortæller Karsten Sandau.
Han siger samtidig, at eleverne får mere energi og koncentrationsevne, når man på den måde sikrer sig, at alle får noget at spise.
- Samtidig sørger man jo for, at vores mest fornemme opgave bliver fuldført: at der er lige muligheder for alle. I større kommuner end vores, oplever man nok, at flere børn end hos os, møder op i skole uden madpakke, det problem løser man jo, lyder det.
Skolen på Læsø overvejer i skrivende stund at udvide madordningen, så børn kan være helt madpakkefri.
Arkivfoto
I dag er den kommende finanslov faldet på plads, og der er nogle millioner på vej til den nordjyske kultur.
Aggersborg i Vesthimmerland får nemlig 3 millioner kroner, der er øremærket til at formidle borgens unikke historie til de besøgende.
- Aggersborg er en vigtig perle for den nordjyske historiefortælling. Med investeringen kan vi gøre den tilgængelig for endnu flere gæster – samtidig med, at vi løfter turismen i området, lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem, Marie Bjerre (V).
Ifølge Marie Bjerre var udpegningen af Aggersborg til UNESCOs Verdenskulturarv var et stort vendepunkt for Himmerland og Nordjyllands Vestkysts turisme.
- Der skal investeres i moderne formidlingsteknologier, for eksempel skal man kunne bruge sin smartphone til at vække de historiske genstande og fortællinger til live, lyder det.
Frederik IIV's Kanal i Løgstør står også til at få det samme beløb i 2025, som skal hjælpe med at reetablere det gamle anlæg.
- Jeg er naturligvis utroligt stolt over, at det er lykkedes at få projektet på næste års finanslov, så arbejdet forhåbentligt snart kan komme i gang, siger Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen.
Frederik VII’s kanal blev udgravet i 1856-61 for at muliggøre gennemsejling i Limfjorden.
Foto: René Ryom
Der kører i øjeblikket ingen tog mellem Hjørring og Frederikshavn.
Det fortæller driftschef ved Nordjyske Jernbaner, Stinne Hjorth Dalsø.
- Al togdrift er indstillet indtil i morgen, der er indsat togbusser på strækningen. Der kører to i hver retning hele tiden, fortæller driftschefen.
Årsagen er, at der er et skinnebrud et sted på strækningen mellem Tolne og Sindal.
Meldingen om skinnebruddet kom kort før klokken 08 fredag morgen, og det er formentligt udløst af de kolde temperaturer.
- Om vinteren når der kommer frost, er det ikke unormalt, at der kommer et brud på skinnerne. Vi går fra at der har været lunt til meget koldt, siger driftschefen.
Strækningen mellem Frederikshavn-Hjørring er lukket grundet skinnebrud. Vi arbejder på at løse problemet. Vi har i øjeblikket ikke nogen prognose. Tjek Rejseplanen og MitTog for løbende opdateringer. Læs om skinnebrud her: https://t.co/mXYvirQe0i
— Banedanmark (@banedanmark) November 22, 2024
Emil og Mikkel Trier tror på, at der er mere mellem himmel og jord.
De sidder i et kulsort lokale på hver deres stol med ryggen mod hinanden.
Der er i en stor teatersal på Det Hem'lige Teater i Aalborg.
Der er ingen forestilling. Stolerækkerne er tomme, og der er bælgragende mørkt.
Det eneste lys er det, der er i det måleudstyr, der står foran tvillingerne Emil og Mikkel Trier.
Det registrerer ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, hvis et spøgelse eller en ånd er i nærheden.
Se tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:
Tvillingerne Emil og Mikkel Trier, der blandt andet er kendt fra Forræder og Youtube, er taget med spøgelsesjæger Mikkel Egelund på spøgelsesjagt på Det Hem'lige Teater.
- Det er nøjern, siger tvillingerne flere gange.
Stedet var efter anden verdenskrig en flygtningelejr for tyske flygtninge.
Og i løbet af 1940'erne år døde angiveligt flere hundrede mennesker i lokalerne.
Flere af de døde flygtninge går igen ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, blandt andre pedellen Niels, der hang sig selv på loftet, og en lille pige, der griner og græder.
Men så er der også Erna.
Erna var en gravid kvinde, der ankom til stedet i marts 1945.
Hun ventede sig tvillingedrenge, som Emil og Mikkel Trier, men begge tvillinger døde under fødslen, og det gjorde Erna også.
Mikkel Egelund vil forsøge at lokke hende frem med Mikkel og Emil Trier som lokkemad.
Og måske virker det.
I hvert fald ringer dødsklokken foran Emil igen og igen i det mørke lokale. Og ingen rører ved den.
- Jeg blev faktisk født død, men blev genoplivet, fortæller Emil Trier undervejs.
Se, hvordan spøgelsesjagten går i tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:
Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Arkivfoto
Hvis du ikke allerede har fundet vinterjakken og halstørklædet frem, så er fredag morgen en rigtig god anledning til det.
For selvom solen kommer til at stå højt på himlen her i starten af dagen, så er får Nordjylland 'varmt kakao-vejr' udenfor.
- Der er temperaturer helt ned til minus otte grader med sne og isglatteveje rundt om i Nordjylland, lyder det fra Andreas Nyholm, meterolog og vært på TV 2 Vejret.
Se hele vejrudsigten her:
Selvom det dog bliver en anelse varmere op ad dagen, så bliver vi altså omkring frysepunktet, og der kan komme sne flere steder efterhånden som vi når eftermiddagstimerne.
- Ud på aftenen vil der dog komme en opklaring, men også en tiltagende vind, fortæller Andreas nyholm.
Går du derfor glip af den varme kakao her til morgen, så er der stadig rig mulighed for at hygge med det i aften, hvor temperaturen igen går et godt stykke i minus.
Er du nysgerrig på, hvordan vejret bliver i dit område? Spørg Solvej Vindblæs!