Kolonihaveforening fra tv lå i ruiner – nu er der nyt
Susanne Sørensen (til højre) har haft sin kolonihave i otte år og sad i bestyrelsen i en stor del af tiden. Foto: TV 2
Der er sket et komplet generationsskifte i bestyrelsen, men freden er ikke helt genskabt i kolonihaveforeningen.
VÆR OPMÆRKSOM: Indhold fra sidste afsnit af 'Balladen om kolonihaven' afsløres i denne artikel.
Finn som formand eller kaos i kolonihaven.
Det var de to muligheder, som vælgerne i den nordjyske kolonihaveforening Haveselskabet Jørgen Berthelsens Minde stod overfor på en ekstraordinær generalforsamling i foråret.
For der var ingen, der ville træde i spidsen for den konfliktramte kolonihaveforening, seerne har lært at kende i TV 2s reportageserie ’Balladen om kolonihaven’.
Nu er der nyt.
For efter en måneds tid uden at have konstitueret en formand vendte Finn Lund Nyby tilbage.
Han afventede, om andre ville melde sig til posten, men da det ikke var tilfældet, annoncerede han sit kandidatur og blev valgt ved en skriftlig afstemning med 70 procent af stemmerne.
Konstant i konflikt
Finn Lund Nyby var ellers selv gået, da seerne i fjerde og sidste afsnit af 'Balladen i kolonihaven' kunne se den nordjyske kolonihaveforening i total opløsning.
Udover formanden havde også næstformanden, kassereren og flere menige medlemmer af bestyrelsen trukket sig i protest over stemningen og tonen mellem en gruppe medlemmer af haveforeningen og bestyrelsen.
- Man var i konflikt hele tiden, siger Finn Lund Nyby om den kaotiske tid.
Det er ikke kun i den nordjyske haveforening, at konflikterne ulmer.
Som TV2.dk har beskrevet, er der konflikter i kolonihaveforeninger i hele landet, og flere steder er konflikterne så tilspidsede, at foreningerne må have hjælp af en professionel konfliktmægler.
Anne Rebsdorf, konfliktmægler fra Center for Konfliktløsning, fortæller, at det ofte er menige kolonihaveejere og bestyrelsesmedlemmer, som ikke kan blive enige.
Sådan var det også i Haveselskabet Jørgen Berthelsens Minde, hvor formanden måtte lægge ører til mange hårde ord og sågar en trussel på sms.
Alligevel valgte han altså at tage en tur mere på posten, da han ikke føler , at han var ”færdig som formand”.
Og selvom 70 procent stemte på ham, ved han godt, at det for nogle var i mangel af bedre.
Han er også bevidst om, at der stadig er nogen, der mener, at han er den forkerte formand.
- Det må folk gerne synes. Man må også gerne fortælle mig det. Men jeg insisterer på at blive talt ordentligt til, når jeg er til stede, siger Finn Lund Nyby.
Kommentarfelt på Facebook er lukket
I dag er han formand for en bestyrelse, hvor han er den eneste, der er over 40 år. Så det er et komplet generationsskifte, der er sket.
På den nordjyske kolonihaveforening hjemmeside står der: "Her er ikke bare plads til alle – her er alle værdsatte. Her er det almindeligt, at naboer taler sammen, hjælper og passer på hinanden".
For at leve op til det har den nye og unge bestyrelse med Finn Lund Nyby i spidsen lavet en række nye tiltag. De kan dog ikke gå ind og ændre på regler og vedtægter i foreningen, for de er vedtaget på et helt andet niveau, blandt andet generalforsamlingen – det vil sige af beboerne selv.
Så direkte regelændringer kan de ikke lave. Men de har ændret på den måde, bestyrelsen arbejder på, slår formanden fast.
Men en af de ting, de har lavet om på, er kommunikationen på Facebook. Her har de lukket ned for muligheden for at ytre sig om bestyrelsens arbejde i medlemmernes Facebook-gruppe, og det har skabt en bedre stemning, fortæller Finn Lund Nyby.
”Vi kan for helvede ikke være enige om alt”
Det var især den ældre gruppe af beboere, der ikke var enige med formandens måde at køre kolonihaveforeningen på, og det ytrede de højlydt.
Så højt, at det til sidst blev for meget for Susanne Sørensen, som med sine 68 år hører til i den ældre beboergruppe.
Hun kalder endda sig selv et ”gammelt røvhul”.
Susanne Sørensen var et af de menige bestyrelsesmedlemmer, som også gik af tidligere på året. Hun har hele tiden bakket op om Finn Lund Nyby som formand, men hun ved godt, hvorfor han er upopulær hos mange af hendes jævnaldrende naboer i kolonihaven.
- Han er en rigtig dygtig formand, men alting skal laves om for hurtigt. Nogle har boet her i 30 år, og vi er ikke så hurtige, når noget skal laves om. Vi gamle røvhuller er ikke så nemme at lave om her og nu, siger hun og griner.
Ifølge konfliktmægler Anne Rebsdorf opstår misforståelserne mellem generationerne, når de nye kommer til og vil ændre noget, som i de gamles øjne fungerer.
- Noget af det, der mangler, er en anerkendelse af det, der allerede er skabt. Hvis den taknemmelighed bliver vist, vil der formentlig også komme større åbenhed for nye ideer, siger Anne Rebsdorf.
Slut med øl
I Aalborg går snakken fortsat. Og det ved den – i nogens øjne – forkerte formand godt.
Han ved også godt, at han stadig træffer upopulære beslutninger.
Blandt andet er bestyrelsen stoppet med at administrere salget af øl fra foreningens fælleshus.
Det har givet anledning til mere utilfredshed, og hverken Susanne Sørensen, hendes mand, Keld Sørensen, eller mange af deres jævnaldrende medkolonihaveejere forstår den ændring, men som Susanne Sørensen siger:
- Vi har 172 haver i foreningen, og vi kan da for helvede ikke være enige om alt.
Se 'Balladen om kolonihaven' klokken 20.50 på TV 2 eller sidste afsnit på TV 2 Play.