Far dømte kamp i sønnens pulje – den var aldrig gået i Superligaen
Nordjyde og dommer Lars Hansen (th) er far til Skjern-spilleren Oliver Norlyk. Foto: Ritzau Scanpix
Situationen i herrernes bedste håndboldrække var aldrig fundet sted i Superligaen, siger næstformand i DBU's Dommerudvalg.
I den perfekte verden bør der aldrig kunne sås tvivl om en elitedommers habilitet.
Derfor vakte det også skepsis hos direktør i Aalborg Håndbold, Jan Larsen, da den nordjyske dommer Lars Hansen havde ansvaret i kampen mellem Aalborg Håndbold og Ribe-Esbjerg lørdag eftermiddag, mens hans søn, den tidligere Aalborg Håndbold-spiller Oliver Norlyk, spillede for Skjern mod KIF Kolding.
Der er ingen grund til, at vi skal spille så vigtige kampe, hvor der er anledning til at anfægte en dommers habilitet
Jan Larsen, direktør i Aalborg Håndbold
De fire klubber er i samme pulje i slutspillet, men eftersom en dommer ifølge håndboldens elitedommerudvalg kun kan erklæres inhabil i at dømme en kamp, hvis et familiemedlem spiller i en af klubberne, var der ifølge Bjarne Munk, formand for elitedommerudvalg, intet at udsætte på, at Lars Hansens dømte kampen.
Havde Lars Hansen i stedet trukket i dommertrikoten i Superligaen, ville han aldrig blive sat til at dømme en kamp med direkte betydning for et familiemedlems hold. Det fortæller næstformand i DBU’s Dommerudvalg, Claus Bo Larsen, til TV 2 Sport.
- Vores habilitetsregler er meget strikse. Vi sætter aldrig dommere til at dømme kampe, som de tidligere har været medlem af eller stadig har et tilhørsforhold til. Vi ville heller ikke sætte en dommer til at dømme en kamp i nedryknings- eller oprykningsspillet, hvis de eksempelvis har et familiemedlem, der spiller i en af klubberne. Det gør vi ikke, forklarer Claus Bo Larsen.
- Dommerne får klart at vide, at vi i DBU har et 'code of conduct', der siger, at vi aldrig nogensinde skal stå i en situation, hvor vi ikke kan sige, at vi er 100 procent neutrale i vores kendelser.
En måneds tid inden kampen mellem Aalborg og Ribe-Esbjerg pillede DHF faktisk Lars Hansen af kampen mellem Aalborg og KIF Kolding, fordi hans søn i næste sæson skifter til KIF – som på det tidspunkt kæmpede med Skjern om en lukrativ plads i top-4.
Har afværget lignende situation i Superligaen
Da Viborg i 2021 rykkede op i Superligaen med Frans Putros på holdkortet, meldte hans bror, Superligadommeren Sandi Putros, til dommerudvalget, at han ikke ville dømme Viborgs kampe. Helt i tråd med udvalgets retningslinjer.
- Sandi dømte aldrig Viborgs kampe, og han ville heller ikke komme til at dømme en op- eller nedrykningskamp med hold i samme gruppe som Viborg. Det er klart. Forestil dig en situation, vi ville stå i, hvis vi havde sat Sandi til at dømme en nedrykningskamp med direkte betydning for Sandis brors hold, siger Claus Bo Hansen.
Claus Bo Hansen ønsker ikke at kommentere på, hvordan andre forbund agerer i sager om inhabilitet. Men han fastslår, at Dommerudvalgets kontante linje er med til at opretholde et godt ry.
- I DBU’s dommerudvalg fortæller vi dommerne klart og tydeligt, at vi ikke vil tages med bukserne nede. Det er deres pligt at melde ud, hvis de har et tilhørsforhold til en klub. Vi kan ikke leve med, at fodbold-Danmark tænker om dommerudvalget, at de ikke er skarpe nok. For vi vil være de skarpeste, siger næstformanden.
- Reglerne bør ændres
Står det til direktør i Aalborg Håndbold, Jan Larsen, burde reglerne om dommernes habilitet strammes. Især fordi dommervalget i kampen ifølge direktøren også undrede Skjern og Ribe-Esbjerg.
- Situationer som denne er nemme at undgå. Det kræver egentlig bare, at reglerne bliver ændret. Og det synes jeg selvfølgelig, vi skal. Der er ingen grund til, at vi skal spille så vigtige kampe, hvor der er anledning til at anfægte en dommers habilitet, fortæller Jan Larsen.
Jan Larsen understreger i samme ombæring, at hans ønske om en regelændring ikke har noget med Lars Hansens dommerindsats at gøre, men at en regelændring på sigt vil gavne hele håndboldligaen.