Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Drabssigtet lod sig afhøre tre gange uden forsvarer

Foto: Politifoto/Scanpix

Han var "målløs" og anede intet om drabet på Hanne With, sagde drabssigtet og afviste nogensinde at have været hos en prostitueret.

De ansatte på et slagteri i Nordjylland anede ikke, at de var vidner til danmarkshistorie, da politiet tirsdag formiddag klokken 10.15 anholdt en af deres kolleger på arbejdspladsen.

Politiet havde med gamle dna-spor og nye efterforskningsmetoder fundet frem til en mand, efterforskerne mente kunne være gerningsmanden bag et 34 år gammelt, uopklaret drab, hvor en ung kvinde blev stukket, kvalt og dræbt i sin lejlighed i København.

Inde på slagteriet blev den 53-årige slagteriarbejder præsenteret for en sigtelse, der lød på, at han skulle have dræbt 23-årige Hanne With i København i de tidlige morgentimer nytårsnat i 1990, og han blev vejledt om, at han havde ret til en forsvarer, ret til ikke at udtale sig – og at det ville blive lydoptaget, hvis han alligevel valgte at sige noget.

Han afviste at have brug for en forsvarer. Og han ville gerne svare på spørgsmål.

Nægter sig skyldig

Den 53-årige forklarede, at han var uskyldig, og at han var meget overrasket over anholdelsen. Han kunne ikke forstå, at politiet kom og sagde sådan noget.

- Det lød helt i hampen. Det kunne han ikke forholde sig til. Det kom som et chok, sagde den sigtede ifølge specialanklager Søren Harbo, der læste op fra forklaringen under et grundlovsforhør i dommervagten i København dagen efter anholdelsen.

En sigtet skal umiddelbart efter anholdelsen oplyses om, at han ikke behøver at udtale sig – men gør han det alligevel, kan det sagte som udgangspunkt anvendes i retten.

Forsvarer advarer om at "famle i blinde"

Den sigtedes beskikkede forsvarer, Søren Bech, har på nuværende tidspunkt ingen kommentarer til den konkrete sag.

Men helt generelt mener han, at en sigtet ikke bør udtale sig til politiet, før vedkommende har talt med en forsvarer.

- Hvis man sidder i den situation og ikke har en forsvarer, så aner man ikke, hvilket materiale politiet har, siger Søren Bech.

Er der en forsvarer til stede, vil forsvareren derimod bede om at se, hvad politiet ligger inde med, inden klienten udtaler sig.

- Klienten risikerer at famle rundt i blinde, hvis han er alene, siger Søren Bech.

Kriminel fortid

Den nu drabssigtede mand mente imidlertid ikke, at han havde brug for en advokat.

Han forklarede til en efterforsker fra Københavns Politi, der var taget til Nordjylland for at deltage ved anholdelsen, at han havde været kriminel i sine unge dage. Men det havde han længe været ude af.

Han havde boet det meste af sit liv omkring Ebeltoft, Grenaa og Randers, men han gjorde tjeneste i Søværnet, da 1989 blev til 1990.

Og jo, han havde været i København netop dén nytårsnat, da Hanne With blev dræbt på Nørrebro.

Tom for ord

I forhold til selve sigtelsen var den 53-årige tom for ord, som han sagde.

- Afhørte var målløs, læste anklager Søren Harbo op fra afhøringen dagen efter.

Han kunne slet ikke forstå, hvad politiet ville ham.

Den anholdte 53-årige slagteriarbejder skulle kort efter anholdelsen køres fra slagteriet til København, og han lovede, at han ville tale videre med efterforskeren, når de kom ud i bilen.

Men inden den 53-årige kørte med politiet fra slagteriet, blev der taget et såkaldt mundskrab.

En dna-prøve, som i al hast skulle analyseres og sammenlignes med dna-materiale, politiets teknikere havde sikret fra det, de mener er Hanne Withs bukser.

Fundet dræbt på gulvet

Hanne With blev et par timer inde i 1990 fundet blodig og afklædt på stuegulvet i den lejlighed, hun delte med sin kæreste. Ved hende lå et par cowboybukser og flere trøjer – ligesom et par blodige herreunderbukser er nævnt i gerningstedsundersøgelsen.

Der var blodspor på skuffer, som kunne tyde på, at en gerningsmand med blodige hænder havde ledt efter noget efter drabet. Men dengang var dna i sporsikring ikke noget, man havde erfaring med i Danmark, og potentielt vigtige beviser findes ikke længere.

Det står ikke klart, om underbukserne er gemt, men fire hundredekronesedler, som politiet fandt skjult bag en gasmåler, er ikke længere blandt de opbevarede beviser.

De blev undersøgt for fingeraftryk, men der var ikke nogen brugbare, og derfor blev pengene overført til skifteretten, så de kunne indgå i boet efter Hanne With.

Hvorfor sedlerne ikke længere findes, kom ikke frem under retsmødet onsdag, men Københavns Politi har senere oplyst detaljerne til TV 2.

Gennem årene har en af politiets teorier været, at gerningsmanden efter drabet kunne have ledt efter de 400 kroner, som han havde betalt for aftalen med Hanne With.

Blodige spor i buksernes fire lommer understøtter teorien, mente anklager Søren Harbo under grundlovsforhøret i Københavns Byret.

Andet forhør var i bilen

Ude i bilen tirsdag formiddag blev den 53-årige slagteriarbejder for anden gang vejledt om sine rettigheder, men han mente stadig, at han ikke havde brug for en forsvarer.

Og afhøringen fortsatte.

På lydoptagelsen kan man høre støj fra bilen, forklarede anklageren under grundlovsforhøret. Men ordene er til at forstå.

Den sigtede forklarede, at han aftjente sin værnepligt i Søværnet. Han havde meldt sig frivilligt, efter at han i første omgang havde trukket frinummer. Han gjorde tjeneste på fregatten Olfert Fischer. De var 90 værnepligtige.

Han forklarede, at han den nytårsaften havde opvasketjansen, men da han var færdig, fik han lov at tage i byen. Han tog på værtshuset Lades Kælder sammen med en kammerat fra skibet. Men på et tidspunkt var de kommet væk fra hinanden.

Var aldrig i en lejlighed

Han var fuld og gik hele turen tilbage til Holmen, hvor skibet lå.

Han havde aldrig været på Fensmarksgade på Nørrebro, hvor Hanne With blev dræbt i sin lejlighed. Faktisk havde han ikke på noget tidspunkt i de ni måneder, han var i Søværnet, besøgt nogen private hjem i København, forklarede han.

Han havde ikke boet i København på andre tidspunkter, og han kendte ikke byen særlig godt.

Han kendte til Istedgade, hvor han fik lavet en tatovering engang.

Men han var ikke bekendt med, at der var prostituerede omkring Skelbækgade, forklarede han til politimanden, der optog deres samtale i bilen.

En taxachauffør samlede to personer op, og signelamentet stemmer overens med Hanne Withs signalement og dit signalement

Dommer, Københavns Byret 2024

Det kan vise sig som en relevant detalje, for få dage efter drabet i 1990 fortalte en taxachauffør til politiet, at han nytårsnat havde samlet en ung mand op nær Lades Kælder og kørt ham til Skelbækgade, fordi manden ville have kontakt med en prostitueret.

Det var på samme tidspunkt, hvor Hanne With havde forladt sin kæreste på Københavns Hovedbanegård få hundrede meter væk for at trække og lave nogle penge.

Derefter kørte chaufføren dem ifølge politiets teori til Nørrebro og satte dem af nær drabsstedet på Fensmarksgade.

Chaufføren hørte, at de aftalte en pris på 400 kroner.

- En taxachauffør samlede to personer op, og signalementet stemmer overens med Hanne Withs signalement og dit signalement, sagde dommeren til den 53-årige i Københavns Byret onsdag.

En hasteprøve til næsten 100.000 kroner

Når politiet undersøger dna-spor, tager det almindeligvis både dage og uger at få prøverne gennem systemet. Men allerede omkring syv en halv time efter at den 53-årige slagterimedarbejder havde fået taget et mundskrab på slagteriet i Nordjylland, kom resultatet.

En hasteprøve koster næsten 100.000 kroner, men det var vigtigt at få resultatet, inden den anholdte skulle fremstilles i grundlovsforhør senest 24 timer efter anholdelsen.

Politiet havde bedt om et hurtigt svar, og det fik man.

Stærkest muligt dna-bevis

Ifølge Retsmedicinsk Institut var der fundet dna, som med den størst mulige sandsynlighed stammede fra den 53-årige, fem steder i og omkring lommerne i den dræbte Hanne Withs cowboybukser.

Desuden var der dna med et mindre sammenfald på et blodigt antennekabel, som lå hen over stuegulvet nær den dræbte.

Den drabssigtede blev endnu engang vejledt om sine rettigheder, og for tredje gang talte han om nytårsnat 1990. Uden at bede om en forsvarer.

Han afviste, at dna-materialet kunne stamme fra ham.

Og han havde han i øvrigt aldrig nogensinde været sammen med en prostitueret.

Mødte klient lige før grundlovsforhør

Da grundlovsforhøret begyndte i Københavns Byret onsdag morgen lidt efter klokken 9.30, mødte forsvarer Søren Bech den 53-årige slagteriarbejder.

Kort efter at sigtelsen var læst op, bad han dommeren om noget tid, så han for første gang kunne tale med sin klient om sagen.

Den drabssigtede slagteriarbejder blev ført ud, og retsmødet blev afbrudt i en halv time, mens de talte sammen.

Tilbage i retten oplyste Søren Bech, at hans klient gerne ville lade sig afhøre.

En sigtet har ret til ikke at udtale sig – også under grundlovsforhøret. Men havde han valgt at holde på den ret, kunne anklageren have læst alle forklaringerne fra dagen før op i deres fulde længde.

Fængslet på særlig bestyrket mistanke

Efter et næsten seks timer langt grundlovsforhør blev den sigtede 53-årige slagteriarbejder varetægtsfængslet i 27 dage frem til 5. marts.

Retten fandt, at der er særlig bestyrket mistanke om, at han kan være skyldig i den rejste sigtelse.

Under retsmødet stillede forsvarer Søren Bech tvivlende spørgsmål til, hvorfor politiet ikke var i besiddelse af eller havde taget dna-prøver på de 400 kroner, der dengang blev fundet i lejligheden, ligesom der ikke fremgik noget om undersøgelser af de blodige herreunderbukser.

Kunne de ikke stamme fra en helt anden person – en helt anden gerningsmand?

Desuden manglede han oplysninger om, hvorvidt de 34 år gamle bukser, som måske tilhørte Hanne With, havde været opbevaret forsvarligt.

Sigtelsen for drab

Sigtelsen mod den 34-årige lyder på, at han er:

... sigtet for manddrab efter straffelovens paragraf 237 ved 1. januar 1990 fra cirka klokken 01.15 til cirka klokken 02.10 i lejligheden i Fensmarkgade 39 2. sal at have dræbt Hanne With, idet han udsatte hende for slag og spark, stak og snittede hende talrige gange med en skruetrækker og en kniv, hvorved hun blandt andet fik en 14 centimeter lang snitlæsion på forsiden af halsen, ligesom han kvalte hende, alt hvorved With afgik ved døden.

Læs hele livebloggen fra grundlovsforhøret - samt svar på en række spørgsmål fra læserne HER.


Niklas Landin gør comeback i vild afslutning

Det er Niklas Landins første kamp i Champions League i denne sæson.

Efter knap to måneder på sidelinjen gjorde Niklas Landin onsdag aften comeback for Aalborg Håndbold.

Landin blev skiftet ind på et straffekast med syv sekunder tilbage af Champions League-opgøret mod Kolstad, hvor han skulle forsøge at sikre et dansk point.

Den danske målvogter formåede ikke at forhindre Sigvaldi Guðjónsson i at score, derfor slog Kolstad Aalborg med 25-24.

Foto: TV 2 Sporten

Niklas Landin så de første 59 minutter fra bænken, hvor Fabian Norsten ellers stod en god kamp, men Landin fik comeback til sidst.

Og det er altafgørende for Aalborgs sæson, at Maik Machulla nu igen råder over Niklas Landin.

- Det betyder alverden, at Landin er tilbage. Først og fremmest fordi han er en fremragende målmand, men også fordi han betyder utrolig meget på det mentale plan, siger håndboldekspert Bent Nyegaard og tilføjer:

- Selvfølgelig skal han have tid til at finde tilbage, men uanset om han rammer topniveau eller ej, så kommer hans erfaring og hans psykologiske betydning til at være en fordel. Han får forsvaret til at blive bedre bare af, at der står en kapacitet som ham inde bagved.

Niklas Landin nåede kun at spille to kampe i sæsonen, før klubben meldte ham ude i to måneder.

Hentede erstatning i Kolding

Landin skulle opereres i det ene knæ, efter han vendte hjem fra OL med en skade, som man i første omgang løste med en blokade.

En operation var efterfølgende nødvendig, hvorfor Aalborg-målmanden ikke har spillet siden ligakampen mod Ribe-Esbjerg i starten af september måned.

Det betød, at Aalborg Håndbold kun rådede over svenske Fabian Norsten i målet samt U19-målmanden Tobias Bugge.

De danske mestre følte sig derfor nødsaget til at hente i en ny keeper ind, hvorfor klubben hentede Anton Hellberg i KIF Kolding.

Hellberg blev lejet frem til den 12. november, og han var også rejst med Aalborg-truppen til Kolstad, men han måtte se kampen fra tilskuerpladserne.


Carl-Gustav er mødt op i al slags vejr: Belønningen var en aflyst tur

Foto: (Privatfoto)

Selvom politikerne lover, at turen bliver til noget alligevel, så tror Carl-Gustav ikke helt på det.

- Jeg tror ikke helt på det. Jeg synes, de var meget hurtige til at vende, efter de sagde, at skiferien var aflyst.

Skepsissen kommer fra Carl-Gustav Bisbjerg Christensen, der går i 8. klasse på Sæby skole. Han har de seneste to år været med i skolepatruljen på skolen, og derfor var han en af de mange unge, der tirsdag blev skuffet, da den årlige skitur blev aflyst af kommunen på grund af besparelser.

- Vi blev kaldt op på kontoret, og jeg troede først ikke på det. Jeg var chokeret, vred og skuffet, konstaterer han.

- De havde lovet det, og vi har overholdt vores aftale, mens de voksne og ansvarlige ikke kunne overholde deres. Det er chokerende.

Det er et helt år, hvor man skal op før og stå ude uanset vejret, hvilket jeg har gjort, og så får man ikke lønnen for det som aftalt

Carl-Gustav Bisbjerg Christensen

'Det har fyldt meget'

Efter forældrenes og de unges reaktioner og store frustrationer over den aflyste tur kunne udvalgsformand for børne- og ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune, Christina Lykke (SF), fortælle, at man nu forsøger at sende de unge afsted på den planlagt skitur alligevel.

- Jeg vil gerne love, selvom man skal passe på det som politiker, at de får deres tur, lød det tidligere fra udvalgsformanden.

Sagen skal politisk behandles igen i forligskredsen bag budgettet, hvor der skal findes penge til alligevel at holde en skitur i begyndelsen af 2025.

Det er dog ikke godt nok.

- Det fyldte meget for os, da de aflyste den. Efter skole snakkede vi sammen om det, og det fyldte meget i vores verden, at vi blev lovet det og havde glædet os til en hyggelig tur, hvor der er meget socialt, og så ændrer man det to måneder før, vi skal afsted, påpeger han.

Ville ikke gøre det igen

Grunden til, at han er skolepatrulje for andet år i træk, er, at han blev spurgt, om han ville taget et år mere, hvilket han takkede ja til.

- Jeg var ikke gået med til det, hvis jeg havde vidst alt det her. Det er et helt år, hvor man skal op før og stå ude uanset vejret, hvilket jeg har gjort, og så får man ikke lønnen for det som aftalt.

Han påpeger dog, at han godt kan forstå, at kommunen vil lave en ny belønning, som ikke er så dyr som skiferien er.

- Det er okay, men man skal ikke gøre det halvvejs i skoleåret, man skal vente til det nye skoleår, afslutter han.


Se de uhyggelige billeder: Nordjysk by pynter igen spektakulært op

Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard

Byens store sammenhold er en af grundene til, at man hvert år kan pynte flot op.

I den nordjyske by Blenstrup er de efterhånden kendt for at pynte spektakulært op til både Halloween og jul, og i år er ingen undtagelse.

I byen finder man nemlig i øjeblikket både skeletter, hekse, kæmpe edderkopper og meget mere.

- Borgerne glæder sig til, det kommer, og mange forskellige borgere spørger ind til det – både ældre og unge, forklarer Helle Rønnau, der er en del af udsmykningsgruppen i byen.

Det er frivillige kræfter, som står bag udsmykningen hvert år.

- Der er et stort sammenhold i byen, og når det er tid, så er folk villige til at stille op. Har vi nogle ting, der skal laves, forsøger vi at dele det ud i mindre opgaver, forklarer hun.

Lokale firmaer og privatpersoner er også med til at donere penge til udsmykningen, så der hvert år kan ske noget nyt, selvom man også genbruger det gamle.

Se årets flotte pynt herunder:

Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard

Erik Clausen er død: Niels Hausgaard mindes sin 'kloge, sjove og modige' ven

Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Han blev 82 år gammel.

Filmmanden Erik Clausen er død i en alder af 82 år efter længere tids sygdom, oplyser familien til Ritzau.

Og nu strømmer der ind med tilkendegivelser om den folkekære skuespiller, ikke mindst fra den nordjyske kollega og ven Niels Hausgaard, der beskriver Clausen som sjov, modig og klog.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger Niels Hausgaard til TV 2.

De to lavede i slutningen af 90'erne samtaleprogrammerne ’Der ka’ man bare se’.

Ifølge folkesangeren var de to meget forskellige – og så alligevel ikke.

- Han brugte mange flere ord end jeg, siger Hausgaard videre til TV 2.

Niels Hausgaard mindes også de gange, hvor Erik Clausen besøgte ham i hans hjem på landet.

- Når han besøgte mig, befandt han sig ikke så godt ude på landet. Det havde han det svært ved. Han sagde: ”For fanden, Niels, husene ligger jo direkte på jorden”, lyder det fra Niels Haugaard til TV 2.


Skuddrama i Støvring: 14-årig ramt i ansigtet

Foto: Jørgensen Jakob/Ritzau Scanpix

I alt har Nordjyllands Politi registreret otte episoder med borgere i Støvring, der er blevet ramt af hardballkugler.

Søndag den 27. oktober omkring klokken 21 befandt to drenge på 14 år sig på Støvring Station.

Her kom en bil kørende, hvorefter de to drenge blev skudt efter tre gange - formentlig med en hardballpistol.

Den ene 14-årige dreng blev ramt i ansigtet. Det fortæller hans mor til Nordjyllands Politi.

Dog kom han ikke alvorligt til skade, og det var heldigt, ifølge Nordjyllands Politi.

- Det er alvorligt, og det kan altså være farligt, hvis man for eksempel bliver ramt i øjet. Det er mere alvorligt end almindelige drengestreger, understreger Jesper Fredsgaard, der er fungerende politikommisær for nærpoliti og forebyggelse i Himmerland.

Otte skudepisoder

Her får du en oversigt over de otte episoder, som er blevet anmeldt til Nordjyllands Politi:

  1. oktober 23.55: Der er affyret skud fra en forbipasserende rød bil mod anmelderen, som stod på en tankstation i Støvring. Selvom anmelderen blev ramt, kom ingen til skade.

  1. oktober 11.00: Anmelderen blev ramt af skud ved Hobrovej. Anmelderen mente, det var en softgun, og at skuddene kom fra en Suzuki Wagon.

  1. oktober 17.30: Anmelder stod ved siden af sin egen bil på Gartnervej i Støvring, hvor han hørte en bil komme forbi, hvorefter skud fra et luftdrevet våben ramte anmelderen på armen. Anmelderen fortalte, at det var en sort Suzuki Wagon.

  1. oktober: 17.33: På Viborgvej i Støvring skulle en Suzuki Wagon have standset op og stukket noget ud af vinduet, og affyret skud, som anmelderen kunne høre, ramte noget bagved.

  2. oktober 21.14: Anmelderen blev på Mastrupvej beskudt af en formodet hardballpistol. Anmelderen blev ramt seks gange. Skuddene kom fra en mørk stationcar, muligvis med unge mennesker i. Måske er der tale om en Peugeot med blå forlygter.

  3. oktober mellem 21 og 21.45: To drenge på 14 år befandt sig på stationen i Støvring, hvorefter en bil kom kørende og skød mod de to drenge med omkring tre skud. Den ene blev ramt i ansigtet, men der skete ingen skader.

  4. oktober 22.00: Anmelder på Grangårdsvej så tre unge mænd løbe på stisystemerne i området, og hørte lyd fra et legetøjsgevær. En anden anmelder havde set noget lignende

Mistænkelig adresse

I alt har Nordjyllands Politi registreret otte episoder fra Støvring, hvor personer enten er blevet ramt af, eller har set personer skyde med formodede hardballpistoler. Måske kan der ifølge politiet også være tale om gelblasters, som er kugler, der opløses i vand.

Alle episoderne er sket den seneste uge.

Himmerland Politi er netop ved at efterforske en mistænkelig adresse. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Derfor har Nordjyllands Politi rettet blikket mod Støvring, for gerningsmændene er ikke fundet endnu.

- Siden vi gik ud med et ønske om at tale med flere vidner, har vi fået en masse henvendelser, og det er vi glade for. Der har heller ikke været flere episoder, vi ved af, siden den 27. oktober, hvilket måske betyder, at det har hjulpet, at vi er gået ud i medierne med informationen, siger Jesper Fredsgaard, der fortæller, at efterforskningen fortsætter.

I løbet af onsdag skal politiet nemlig undersøge en adresse, de har fået kendskab til.

- Vi har ingen konkrete mistænkte, men vi skal undersøge adressen, hvor der angiveligt skulle bo mindst en af de unge mennesker, der har været med til at skyde med de her hardballpistoler. Derudover skal vi også afhøre den 14-årige dreng, der er blevet ramt i ansigtet, siger Jesper Fredsgaard.

Hør de nye oplysninger fra politiet her:

Nye spor

Ifølge Nordjyllands Politi har de to nye spor at gå efter. Blandt andet har flere vidner fortalt, at der er tale om unge drenge. Derudover fortæller flere vidner om de samme biler: En Suzuki Wagon, formodentlig sølvgrå, og en Peugeot med blå forlygter.

- Kender man biler som disse, må man gerne rette henvendelse via 114, lyder det fra Jesper Fredsgaard som fortæller, at hvis der stadig er vidner derude, eller andre, der har oplevet skudepisoder, må de også gerne kontakte politiet.