Eleverne udførte arbejdet, men kommunen aflyste alligevel deres skitur
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Genrefoto.
Forældre til børnene er rasende over beslutningen.
- Det første, jeg tænkte, var, at det er uanstændig opførsel af voksne mennesker, når eleverne har overholdt sin del af aftalen.
Sådan lyder det fra Marianne Bisbjerg Bøgh. Hun er mor til Carl-Gustav Bisbjerg Christensen, der går i 8. klasse på Sæby skole.
Han er blandt de elever, der troligt gennem skoleåret har stået som skolepatrulje, og som belønning derfor skulle på den årlige skitur, som Frederikshavn Kommune plejer at give for elevernes arbejde.
Kommunen valgte dog tirsdag at aflyse skituren med tilbagevirkende kraft, fordi budgetforliget for 2025 til 2028 indeholdt besparelser på områderne Center for Skole, Klub og Ungdomsskole.
De her unge mennesker har arbejdet i alt slags vejr, og de blev lovet den tur.
Marianne Bisbjerg Bøgh, mor til Carl-Gustav Bisbjerg Christensen
'Det var aldrig sket i en voksen-verden'
Og det har kastet en helt del vrede og frustrationer af sig. Blandt andet på Facebook, hvor flere vrede forældre tager kampen op. Også i hjemmet i Sæby var der store frustrationer at mærke hos både mor og søn.
- Det var nok aldrig sket i en voksen-verden, men det kan godt lade sig gøre, fordi det er børn, og det gør det værre, påpeger Marianne Bisbjerg Bøgh.
- Det her er mange børns første skridt ind i arbejdslivet, og det her er et stort tillidsbrud mellem voksne og børnene, det gør ikke noget godt for tilliden til arbejdsmarkedet og til voksne i fremtiden for dem, tilføjer moren.
Hendes søn har været skolepatrulje ad to omgange, fordi han blev spurgt, om han ville tage en tørn mere. Noget han nok ikke havde sagt ja til ifølge moren, hvis han havde vist, at det ville blive uden belønning.
- De her unge mennesker har arbejdet i alt slags vejr, og de blev lovet den tur. Hvis min chef kom og spurgte mig om at møde en halv time før to gange om ugen uden betaling, ville jeg da ikke sige ja. Det er der ingen, som ville, understreger hun.
Marianne Bisbjerg Bøgh er godt klar over, at en uges skiferie er en fornem 'løn' for arbejdet som skolepatrulje, når man kigger på andre kommuner, hvor eleverne belønnes med en endagstur i eksempelvis Djurs Sommerland.
- Det er en flot aftale, kommunen har lavet, men ændrer ikke på, at børnene skal have det, som de er lovet. Det er også fair, at man vil spare på det, men det kan man ikke med tilbagevirkende kraft, fastslår hun.
Jeg vil gerne love, selvom man skal passe på det som politiker, at de får deres tur
Christina Lykke (SF), Udvalgsformand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune
'Vi skal have det løst'
Efter forældrenes og de unges reaktioner og store frustrationer over den aflyste tur kan udvalgsformand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune, Christina Lykke (SF), fortælle, at man nu forsøger at sende de unge afsted på den planlagt skitur alligevel.
- Det hele er noget politisk makværk, konstaterer hun og fortsætter:
- Vi havde besluttet, at vi skulle finde et serviceniveau, der matcher de andre kommuner, men vi havde ikke tænkt så langt, at dem, der har stået i et helt år og har arbejdet i et helt år, først skal afsted i 2025, hvor vi har lagt budget for, og det er selvfølgelig ikke fair, det må vi tage på vores kappe, tilføjer hun.
- Det var aldrig gået på arbejdsmarkedet. Hvis de havde haft en fagforening, havde de jo ikke godtaget det, afslutter hun.
Derfor skal sagen nu politisk behandles igen i forligskredsen bag budgettet, hvor der skal findes penge til alligevel at holde en skitur i begyndelsen af 2025.
- Jeg vil gerne love, selvom man skal passe på det som politiker, at de får deres tur, pointerer udvalgsformanden.
Det er uanstændig opførsel af voksne mennesker, når eleverne har overholdt sin del af aftalen.
Marianne Bisbjerg Bøgh, mor til Carl-Gustav Bisbjerg Christensen
Frustreret over oplevelsen
Hele oplevelsen med aflysningen har dog sat sine spor hos de unge.
- De spørger jo stadig, om det så bliver en skitur, og hvad der skal ske, og de har nået at gå og tro, at de ikke fik sin løn for deres arbejde, påpeger Marianne Bisbjerg Bøgh.
Samtidig pointerer hun, at hun som mor gerne ville have kendt til aflysningen, før de unge blev kaldt sammen og fik nyheden.
- Det kunne være rart at vide dagen før, så man vidste, at det var nogle meget frustreret og kede af det unge, som man fik hjem, afslutter hun.
Og netop Marianne Bisbjerg Bøghs pointer, forstår Christina Lykke godt.
- Det er kun børn, de skal ikke opleve deres første arbejde er sådan, så jeg kan godt forstå deres frustrationer, pointerer hun.
- Jeg har faktisk tænkt, at jeg vil opsøge nogle af børnene, for jeg synes, det er så sejt, at de nedlægger arbejdet og bliver så demokratisk dannet. Det var aldrig vores intention, at de skulle ryge med, påpeger hun.