Simon Kvamms nye band er opstået ud af en midtvejskrise i Klitmøller
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST
Tilsammen udgør Simon Kvam, Morten Gorm og Arni Bergmann Klitmøller-bandet Hugorm. Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST
Simon Kvamm og Nephew holder pause. Men det betyder ikke, at musikeren helt har lagt musikken på hylden. Han er aktuel med bandet Hugorm.
Det hele startede for de tre bandmedlemmer i Klitmøller, hvor de alle boede. Men de havde mere tilfælles: Den samme frustration i livet.
- Vi mødte hinanden i Klitmøller, og vi har etableret bandet hjemme i Arnis’ garage. Stået og larmet der for ligesom at ventilere vores frustration over at være midt i livet og kun have udsigt til at dø derude i horisonten. Det skal man gøre et eller andet ved. Vores måde at takle det på var så at larme, siger Simon Kvamm.
For sammen med to kammerater er musikeren igen aktuel – denne gang med Klitmøller-bandet Hugorm, der er opstået ud fra trioens fælles frustrationer.
- På en eller anden måde har der været nogle krydsninger mellem, hvor vi hver især var i livet, hvor der var nogle frustrationer, der lige passede, fortæller Morten Gorm.
Målet var den årlige julefrokost
De begyndte at eksperimentere med at lave musik sammen, de tre mænd. Det var bare leg med ord og lyde til at starte med.
De sad blandt andet på byens kontor og lavede lyde. Det blev startstedet for bandet. Deres første gig var at spille til årets julefrokost i Klitmøller i 2019.
- Det var det, der var udgangspunktet til at starte med - hvis vi på et tidspunkt kunne spille til byens julefrokost, siger Morten Gorm, mens Simon Kvamm fortsætter:
- Det var det første mål for det her band, altså spille til den årlige julefrokost i Klitmøller.
Hugorms medlemmer har vidt forskellige forudsætninger for overhovedet at have været blevet til et band.
Simon Kvamm har igennem en årrække turneet Danmark rundt med Nephew, Arni Bergmann har været producer for andre musikere og Morten Gorm arbejder som grafiker.
Stolthed i Klitmøller
Det er ikke kun de tre bandmedlemmer, der har hygget sig med projektet.
Det har været sjovt for de andre i byen at følge med i.
- Det gør os bare stolte, når vi kommer fra Klitmøller, og vi kender de her fyre, og vi har fulgt processen hele vejen igennem, og har startet med at sidde og snakke med dem henover et bord, hvor de fortæller, de har startet et band i garagen. Hvor det bare startede som sjov. Og så er det vildt fedt at se, at de er gået hele vejen, siger Marianne Søstrøm Storm, der kommer fra Klitmøller.
- Det har været sjovt at følge fra sidelinjen, for de er jo startet som et projekt, hvor de har sendt ting til hinanden. Og lige pludselig er det blevet et band, det er jo i sig selv fascinerende, fortæller Caspar Ryttergaard.
Caspar Ryttergaard sad på kontoret i den periode, hvor der trængte sjove lyde ud under dørkarmen.
Musikken er rå, aggressiv og samtidig sårbar, og den fortæller om de kampe, de alle tre har været igennem – og stadig er. Hvad den indre kritiske stemme kan sige og betyde.
- Vi vil jo gerne give udtryk for, hvordan vi selv har det, forstået på den måde, at vi både kan rumme at være meget vrede lige ved siden af at være meget milde og have lyst til at råbe noget meget højt og også have lyst til at sige noget meget blidt. Og høre, er der nogen, der også har det sådan her. Det er jo lidt sådan, det er at spille koncert, at stille sig op og lægge noget frem og sige: er vi de eneste, der kan have det sådan her?, siger Simon Kvamm.
Nephew på pause
At der er tid til at starte et band som Hugorm, skyldes især én ting: At Simon Kvamm og resten af Nephew har sagt stop. Indtil nu for en stund.
For da bandet spillede sin indtil videre sidste koncert på Skanderborg Festival den 10. august 2019, var det med meldingen om, at bandet ville stoppe for en stund.
Men det har altså givet tid til, at Hugorm kunne vokse.
- Jeg har sjældent ageret i mit virke ud fra, hvad der er strategisk rigtigt. Eller kommercielt rigtigt. Det er Hugorm et fint eksempel på. Der er alt muligt besværligt ved at starte noget op på denne her måde i en alder, som jeg har. Men lysten til at bygge en hule sammen med de her guys er større end at sidde i den, jeg allerede har bygget og bare slappe af der, siger Simon Kvamm om valget i en midtvejskrise.
Mens andre mænd køber en landevejscykel eller tager motorcykelkørekort, når de fylder 40, er det her resultatet af tre mænd i livskrise.
- Jeg skal lige lære, at stå på en scene. Det er fantastisk, det kan lade sig gøre, det er jeg meget taknemmelig for, siger Morten Gorm om oplevelsen af at være en del af Hugorm, mens Arni Bergmann siger:
- Det er meget nyt for mig. Jeg begyndte at lære at spille trommer for to år siden. Jeg har altid været bagved som producer og tekniker. Det er bare en fantastisk oplevelse og udfordring at lære noget nyt i livet, det er aldrig for sent at lære noget nyt, Arni Bergmann.
FAKTA
- Bandet består af Simon Kvamm, Morten Gorm og Arni Bergmann
- Opstod i 2017 i Klitmøller
- Har netop udgivet deres første plade, ’Kom vi flygter’
- Udgav deres første ep, ’Folk skal bare holde deres kæft’ 24 januar 2020
- Startede deres tour i Hanstholm d. 23/10 og fortsætter gennem hele landet
- Morten Gorm arbejder til dagligt som grafiker
- Arni Bergmann har arbejdet som tekniker og producer
- Siden udgivelsen er både Simon Kvamm og Morten Gorm flyttet fra Thy, men det er stadig bandets hjemmebane, og de mødes jævnligt i Klitmøller, hvor Arni Bergmann stadig bor, og Simon Kvamm har hus