Pensionister bor ulovligt i Thisted: Vil blive flyttet af politiet, hvis ikke de går selv
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST
Beboere i et helt nyt boligkompleks i Thisted er flyttet for tidligt ind i deres lejligheder. Nu skal de flytte - ellers kommer politiet efter dem, siger kommunen.
Flyt ud inden den 22. august kl. 14 - ellers kommer politiet og sætter jer ud.
Sådan lyder beskeden fra Thisted kommune den 18. august - og den besked har efterladt beboerne i otte nybyggede lejligheder i noget af en kattepine.
De flyttede ind i deres nye lejligheder på Sydhavnsvej i Thisted 1. juli.
- Vi flyttede ind i god tro. Jeg får billeder op og lamper op og så videre. For inden vi skriver under på kontrakten, får vi at vide, at tingene er i orden, siger Jytte Otte, der er en af de otte købere.
Men indretningen skulle vise sig at være en kort fornøjelse. Byggeselskabet har nemlig ikke haft den nødvendige godkendelse til at lade de nye ejere flytte ind.
Allerede den 15. juli fik beboerne et påbud om at flytte ud grundet den manglende tilladelse, da der var flere sikkerhedsmæssige forhold, der ikke gjorde stedet egnet til beboelse.
- Det er frygteligt frustrerende. Frygteligt frustrerende, siger Jytte Otte.
Bygherren fik tingene ordnet, så beboerne flyttede hurtigt ind igen i troen på, at alt var bragt i orden.
Ulovlig indflytning
Men før det sidste billede igen var hængt på væggen, kom næste udfordring. Der mangler stadig en gyldig godkendelse til at lade de nye ejere flytte ind - en såkaldt ibrugtagningstilladelse.
Det er Thisted Kommunes klare budskab i det nyeste varslingsbrev, beboerne modtog den 18. august. Det betyder, at beboerne bor ulovligt i deres nyindkøbte lejligheder.
- Der er tale om en byggeplads, og som sagen står nu, så kan vi ikke give en tilladelse til ibrugtagning. Og når der ikke er en tilladelse til ibrugtagning, så kan man heller ikke bo dernede, siger Mogens Kruse Andersen, der er direktør for Teknik, Erhverv og Beskæftigelse i Thisted Kommune.
Jytte Otte husker tydeligt den 18. august.
- Pludselig oplever vi, at vi bliver fotograferet gennem vinduerne, de banker på og spørger, om vi er i lejligheden. Det havde jeg ikke forestillet mig som 70-årig, lovlydig borger. Jeg synes, jeg bliver gjort kriminel, og det synes jeg ikke er OK, siger hun.
- Vi er gjort til gidsler. Jeg har skrevet til kommunen og forklaret, hvor vi står. Så det kan ikke komme bag på nogen. Og det er ikke nogen trussel, det er en konstatering, siger Jytte Otte.
I varslingsbrevet står, som beskrevet i toppen af artiklen, at beboerne skal være ude af bygningen inden den 22. august klokken 14 - ellers vil Thisted Kommune få politiet til at rømme bygningen.
- Jeg forventer selvfølgelig, at de er ude klokken 14, og ellers så følger vi selvfølgelig op på et tidspunkt, siger Mogens Kruse Andersen.
På et tidspunkt - hvornår er det?
- Det er engang når vi kommer dertil, siger han.
Min taske står dernede, og den er pakket. Jeg ved jo ikke, om de kommer og lægger mig i håndjern.
Jytte Otte, beboer på Sydhavnsvej i Thisted
Falsk alarm
Men da klokken blev 14 den 22. august, var der ikke andre end nysgerrige borgere og håndværkere til stede på adressen.
Politiet viste sig ikke, og Jytte Otte og de andre beboere har ikke tænkt sig at flytte sig.
- Vi er enige om, vi syv familier, at vi bliver boende indtil vi får svar på den skrivelse, vi har sendt ind, siger Jytte Otte.
- Jeg er typen, der ikke lader mig kyse. Så enkelt er det.
Jytte Otte har brugt hele sommerferien på sagen, og siger med et glimt i øjet:
- Jeg har da overvejet, om jeg efter det her skal til at nedsætte mig som konsulent. For jeg er da ved at blive rimelig klog på det her.
Selvom hun står fast på sin sag, er hun er dog klar, hvis politiet skulle banke på døren.
- Jeg har forberedt mig. Min taske står dernede, og den er pakket. Jeg ved jo ikke, om de kommer og lægger mig i håndjern, siger hun.