Massedød af havfugle langs Vestkysten: - Det er bekymrende
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm / TV MIDTVEST
Det er især døde suler, der er fundet langs den jyske vestkyst.
Flere steder på Vestkysten er der de seneste dage skyllet flere døde havfugle i land. Især er der fundet mange døde suler, og det bekymrer formanden for Dansk Ornitologisk Forening.
I følge Naturstyrelsen og Dansk Ornitologisk Forening har de fået en del henvendelser fra strandgæster, der har fundet døde fugle langs hele Vestkysten.
- Vi ved, at der i den seneste uges tid er fundet rigtig mange døde havfugle langs den jyske vestkyst, og det er lige fra Fanø til Skagen. Det er bekymrende, da det er voksne fugle, og vi er midt i yngletiden, så det er formentlig ret mange af ynglefuglene, der går til, siger Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening.
Det er primært døde suler, der er fundet, men der er også fundet mange døde splitterner og skarver.
- Det rammer flere arter, men det, der er fælles for dem, er, at de lever på eller ved havet. Det er ikke rart, når man finder rigtig mange, og det gør vi lige nu, og vi kommer let til at tænke på, at det må være fugleinfluenza, siger han.
Han understreger, at de reelt ikke ved, hvorfor så mange havfugle dør lige nu, men flere af de døde suler er blevet sendt til Aalborg Universitet for at blive undersøgt for sygdomme.
- Man kan godt forestille sig, at der er flere forskellige faktorer i spil. Vi ved, at havtemperaturen i Vesterhavet er steget på grund af klimaforandringer, og det betyder, at nogle af fiskebestandene, som havfuglene lever af, trækker længere nordpå. Så der har i længere tid være tale om, at mange af bestandene af fuglene omkring Vesterhavet lider af sult, da der ikke er føde nok til dem længere, forklarer Egon Østergaard.
Fakta om sulen
- Den største havfugl i de danske farvande.
- Har et vingefang på op til 180 centimeter.
- Vejer mellem 2.800 og 3.200 gram.
- I sommerdragten er fuglen hvis med sorte vingespidser og okkergult hoved.
- Yngler kun i Nordatlanten.
- I Danmark er sulen en almindelig trækgæst om efteråret, men arten er også forårstrækgæst og sommergæst.
- Kan dykke helt ned til 22 meters dybde i havet for at finde føde.
Kilde: Dansk Ornitologisk Forening
Alene på Fanø er der fundet 50 døde suler, og ifølge Egon Østergaard, er det rigtig mange.
- I det her omfang er det meget usædvanligt. Især på den her årstid med fredeligt vejr. Jeg håber, at man hurtigt finder ud af, hvad dødsårsagen er.
Havfuglene lever i kolonier og er derfor tæt på hinanden lige nu, hvor de har æg og unger. Det betyder, at der er rigtig mange fugle koncentreret på et lille område, og hvis de er smittet med fugleinfluenza, så breder sygdommen sig let.