Ny trend hjælper pressede danskere, men professor advarer mod den
Foto: Privatfoto
Jakob Vejlø Johannsens version af lerpottemetoden.
Den nye trend kan have sundhedsmæssige konsekvenser, siger professor.
En ny trend er i omløb blandt danskerne, efter at energipriser er røget på himmelflugt.
'Lerpottemetoden' går ud på, at man placerer et tændt stearinlys mellem to mursten, hvorefter man lægger en urtepotte på. Efter sigende kan varmen fra urtepotten sprede sig og varme et helt lokale op.
Det giver anledning til flere partikler og altså øget forurening i rummet
Torben Sigsgaard, forsker i indeklima på Aarhus Universite
46-årige Jakob Vejlø Johannsen kan nikke bekræftende til den påstand. Han er en ivrig bruger af den populære metode:
- Min kæreste og jeg har en fælles ven, som var på besøg og nævnte den. Den skulle gerne have samme effekt som en masseovn, siger svendborgenseren til TV 2.
Har skræddersyet metoden
Jakob Vejlø Johannsen begyndte at gøre brug af lerpottemetoden i stuen for to uger siden.
Det har ifølge den 46-årige førtidspensionist ført til, at rumtemperaturen er steget til op mod 22 grader.
- Metoden virker, for vi har ikke tændt for andet. Jo længere vi trækker den uden at tænde radiatoren, jo billigere, siger Jakob Vejlø Johannsen, som understreger, at han ikke følger lerpottemetoden helt efter bogen.
Han har nemlig skræddersyet den ved blandt andet at benytte en ekstra urtepotte, da det ifølge fynboen giver en bedre effekt.
Kan forværre lungesygdomme
Selvom den nye trend kan være interessant for økonomisk pressede danskere, så er den ikke uden sundhedsmæssige omkostninger.
Sådan lyder det fra professor Torben Sigsgaard, som forsker i indeklima på Aarhus Universitet. Han går så langt som at advare mod metoden.
- Det giver anledning til flere partikler og altså øget forurening i rummet. Især de særligt sårbare vil blive generet – det vil sige ældre med KOL og hjertekarsygdomme samt børn og voksne med astma, fortæller Torben Sigsgaard til TV 2.
Han påpeger, at metoden ikke kan fremkalde nye sygdomme, men blot vil forværre eksisterende lungeproblemer. Det gælder også, selvom man måske ikke kan mærke det til at starte med.
Desuden fraråder professoren i det hele taget brugen af stearinlys omkring sårbare personer.
- Hvis man absolut vil bruge stearinlys alligevel, så skal man huske at lufte ud mindst fire gange om dagen fem minutter ad gangen med gennemtræk. Det giver meget luft, men koster ikke meget varme, da det meste af varmen er ophobet i væggene, siger han.
Vil begynde at lufte mere ud
En af dem, som ifølge Torben Sigsgaard særligt skal holde sig fra lerpottemetoden og stearinlys generelt, er faktisk Jakob Vejlø Johannsen.
Han har nemlig luftvejssygdommen astmatisk bronkitis.
- Det er først nu, at jeg tænker over det (de sundhedsmæssige konsekvenser, red.), så jeg vil selvfølgelig begynde at lufte mere ud i stuen, siger han til TV 2.
Den 46-årige understreger, at han kan ikke har mærket en forskel i sit helbred, siden han begyndte at opvarme sin stue ved hjælp af metoden.