Trane-tragedie: Kolliderede med højspændingsledninger
Foto: Henrik Haaning Nielsen, Vesløs
Tranerne døde efter sammenstød med højspændingsledning.
Mange traner flyver gennem område med både højspændingsledninger og vindmøller, men det er første gang ornitolog har se to døde traner.
Det ser voldsomt ud, når Europas højeste fugl ligger på jorden med en brækket vinge. Og ikke langt derfra ligger endnu en. To døde traner på samme mark. Det er ikke noget, Henrik Haaning Nielsen ser hver dag.
- Imponerende nok er det første gang, jeg finder traner, der er slået ihjel der, hvor der både er en stor vindmøllepark og disse højspændingsledninger, siger Henrik Haaning Nielsen fra Avifauna Consult om det makabre fund.
Han laver naturovervågning og færdes rigtig meget i Vejlerne og området ved Tvorup og Klim Fjordholme.
De to traner er fløjet ind i den højspændingsledning, der krydser området. Begge traner er døde af sammenstødet. Tranerne er to af mange traner der lige nu kan opleves i Vejlerne, Nordeuropas største fuglereservat.
- I år har vi talt knap 600 efterårsrastende traner i Vejlerne. Sidste år talte vi mere end 700 traner i Vejlerne, siger Henrik Haaning Nielsen.
Her er traner fløjet ind i højspændingsledninger
Tranerne flyver hver morgen ud på markerne omkring Vejlerne, og blandt andet gennem området ved Torup og Klim Fjordholme for at finde føde. Om aftenen trækker de så tilbage for at overnatte i de store vandområder i Vejlerne.
- Det er forventeligt, at enkelte vil dø ved kollisioner, især når man tænker på det store antal traner, der flyver i området, og selv om det måske kan virke voldsomt med to på samme mark på en dag, er det første gang jeg oplever det, siger Henrik Haaning Nielsen
Her kunne de konkludere, at Tranerne ofte fløj direkte gennem vindmølleparken, hvor de aktivt fløj udenom de enkelte vindmøller for at undgå kollisioner.
- Surt, især for de to traner, men for bestanden af traner er det ubetydeligt, siger Henrik Haaning Nielsen.