"Hemmelig ransagning" gav jackpot: Her er beviserne, der fik minkfolk fængslet for hvidvask

Foto: Foto/Grafik: Colorbox / Daniel Winther-John, TV MIDTVEST

Minkmænd, der er sigtet for at hvidvaske millioner af kroner fra narkohandel, har en fælles forbindelse til Midt- og Vestjylland, viser research.

Lyset er tændt i Retssal 13 ved Retten i Aarhus. 

Udenfor døren er der blevet stille på den smalle gang, og på vejen nedenfor er der blevet langt mellem bilerne.

Klokken har passeret midnat, da dommeren er nået frem til en beslutning for de seks mænds fremtid.

- Det bestemmes, lyder det fra dommeren, inden hun med ét ændrer tilværelsen for de fem minkfolk, der sammen med en hovedmand havde taget plads i stolene dagen før.

Sagen har været omgærdet af mystik siden grundlovsforhøret i starten af oktober, men nu kan TV MIDTVEST i samarbejde med TV 2 Østjylland tegne et billede af forbindelserne mellem de centrale skikkelser i den omfattende sag, hvor minkskind ifølge politiet er blevet brugt til hvidvask af narkopenge for mere end 30 millioner kroner.

De omtalte nægter sig over en bred kam skyldige.

Sådan har vi gjort

Artiklen bygger på oplysninger fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), oplysninger fra Retten i Aarhus samt research foretaget af TV MIDTVEST og TV 2 Østjylland. På grund af navneforbud kan vi ikke gå i detaljer med, hvor en del af oplysningerne om de sigtede stammer fra, da det kan gøre det muligt at identificere dem. Vejroplysninger stammer fra DMI's vejrarkiv.

Jackpot

I al hemmelighed er politiet lang tid før retsmødet i oktober begyndt at holde øje med en nu 43-årig mand fra Aarhus.

En dommer har godkendt, at den 43-årige østjyde over flere måneder får aflyttet sin telefon, og en dommer har også sagt god for, at der bliver foretaget rumaflytning af manden. Men politiet har brug for mere dokumentation.

Derfor sætter man gang i en ”hemmelig ransagning”, som det hedder på politisprog. Det er en type ransagning, der kun kan bruges i alvorlige sager, hvor det er afgørende, at den mistænkte ikke finder ud af, at politiet har været forbi.

Jackpot.

Politiet har held til at foretage en ransagning, uden at man bliver opdaget. Og ordensmagten får fingrene i ikke bare én, men flere telefoner, der tilhører den 43-årige.

Her finder man beviser, der kommer til at spille en afgørende rolle ved retsmødet i Aarhus.

Præcis hvordan, vender vi tilbage til.

Sagen kort

1. oktober 2024 anholdt National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) ti personer i en sag om hvidvask for millioner gennem minkskind. Politiet slog blandt andet til mod adresser i Lemvig og Thisted kommuner.

Ved et grundlovsforhør ved Retten i Aarhus kom det frem, at personer fra minkbranchen ifølge NSK har modtaget narkopenge i bytte for minkskind. På den måde har de ifølge NSK medvirket til hvidvask af særligt grov beskaffenhed.

En dommer valgte efter et langstrakt grundlovsforhør at fængsle seks personer i sagen. De seks nægter sig over en bred kam skyldige.

En person er blevet sigtet uden at have været anholdt, oplyser NSK. Sagen tæller samlet set 11 sigtede.

Millionær på kort tid

Det er en kølig dag i slutningen af marts, og en nu 61-årig mand med tilknytning til Midt- og Vestjylland bliver på kort tid væsentlig rigere.

Ifølge politiet får han 26. marts 2024 overbragt 2.018.964 kroner i kontanter fra den 43-årige mand fra Aarhus. I bytte får den 43-årige mand adskillige, værdifulde minkskind.

Handlen er ikke alene opsigtvækkende, lyder det fra politiet, der observerer byttet. Den er også ulovlig, da de mange kontanter menes at stamme fra narkohandel i landets største byer. Dermed er der ifølge politiet tale om hvidvask af særligt grov beskaffenhed.

Det er ikke første gang, at den 61-årige ifølge anklagemyndigheden siger farvel til den 43-årige med en stak kontanter i hænderne. 

Samlet set mener anklagemyndigheden, at den 61-årige har modtaget mindst 6,5 millioner kroner i form af narkopenge i bytte for minkskind i perioden oktober 2022 til juli 2024.

Ekspert: Minkskind er oplagt til hvidvask

Når kontanter veksles til varer, er det vigtigt, at disse har en høj værdi og høj videresalgsværdi, samt at de er lette at transportere og omsætte. Dette gør minkskind til en oplagt kandidat.

Minkskind eller andre varer, der er købt for kontanter, kan videresælges med krav om, at betalingen eksempelvis sker til en bankkonto. Således har man formået at få ”kontanter” ind på sin konto.

Modtageren af sorte penge vil typisk bruge pengene til aflønning af sort arbejdskraft.

Kilde: Kalle Johannes Rose, der er lektor og Ph.d. ved Institut for Regnskab under CBS

Den 61-årige mand er ikke en tilfældig minkmand, der råder over adskillige minkskind.

På det tidspunkt, hvor hvidvasken ifølge anklagemyndigheden skulle have fundet sted, havde den 61-årige en fremtrædende rolle i minkbranchen.

Den rolle bekræftede den 61-årige selv, da TV MIDTVEST protesterede mod nedlæggelsen af et navneforbud.

Virksomhed går igen

På den 43-åriges telefoner, som politiet har fået kigget på ved den hemmelige ransagning, finder ordensmagten flere interessante ting.

Politiet finder blandt andet beskeder samt fotos af lister over minkskind og tilhørende priser fra den 61-årige med tilknytning til Midt- og Vestjylland. 

Det er dog langt fra de eneste interessante oplysninger, der dukker op på telefonerne.

Det betyder navneforbuddet

Der er nedlagt navneforbud i sagen for de sigtede, der blev fremstillet i grundlovsforhør.

Et navneforbud er en retlig afgørelse om, at navnet på en sigtet person ikke må omtales i forbindelse med offentlig omtale af den mod vedkommende verserende straffesag.

I praksis er der tale om et identifikationsforbud, hvilket betyder, at der er flere begrænsninger for, hvad TV MIDTVEST og øvrige medier kan omtale, da det ikke må være muligt for offentligheden at identificere de sigtede i forbindelse med mediernes dækning af sagen.

På telefonerne finder politiet lignende beskeder og billeder med minkskind fra mindst fire andre minkfolk, der er sigtet i sagen.

Foruden den 61-årige, du lige har mødt, så viser det sig, at den 43-årige hovedmand er i kontakt med to andre minkfolk.

De har begge arbejdet på samme arbejdsplads i Midt- og Vestjylland, som den 61-årige, viser TV MIDTVESTs og TV 2 Østjyllands research.

En nu 69-årig mand har også arbejdet på den pågældende arbejdsplads. Han har også sendt billeder af minkskind og priser til den 43-årige aarhusianer, fremgår det af telefonerne.

De tre sigtede, der alle har arbejdet på samme arbejdsplads, har ifølge anklagemyndigheden snydt statskassen for adskillige millioner gennem hvidvask.

Samlet set mener anklagemyndigheden, at den 60-årige har hvidvasket penge for mindst 3,4 millioner kroner, mens den 69-årige har vasket narkopenge for mindst 6,3 millioner kroner.

En fjerde minkmand - en nu 58-årig mand - har også en forbindelse den til føromtalte virksomhed.

På grund af navneforbud kan TV MIDTVEST og TV 2 Østjylland ikke gå i detaljer, men der er forhold, som sandsynliggør, at den 58-årige har haft kontakt til en eller flere af de føromtalte via virksomheden.

Den 58-årige har ifølge anklagemyndigheden modtaget mindst 3,2 millioner kroner i bytte for narkopenge.

Hvad angår den femte og sidste sigtede minkmand fra grundlovsforhøret - en nu 60-årig mand - har researchen ikke vist, at han har nogen forbindelse til føromtalte virksomhed, men på de sociale medier er han i kontakt med flere af sagens øvrige sigtede.

Den 60-årige skulle ifølge anklagemyndigheden have solgt minksind til den 43-årige for mindst 3,1 millioner kroner.

Frygter ny kriminalitet

Klokken er 00.25 i Retssal 13 i Aarhus, og først efter mere end 15 timer kan lyset slukkes i Retssal 13.

De seks mænd, der indtil for få dage siden levede en tilværelse som frie mænd, forlader nu retten i håndjern for at tilbringe det næste stykke tid bag tremmer.

Selvom de over en bred kam nægter sig skyldige, har dommeren vurderet, at der er begrundet mistanke om, at de sigtede er skyldige i flere af sigtelserne.

Mistanken bygger blandt andet på telefon- og rumaflytninger af hovedpersonens samtaler med de øvrige sigtede samt de billeder og priser på minkskind, man har fundet på hans telefoner.

Samtidig vurderer dommeren, at der er grund til at frygte, at hovedpersonen – den 43-årige mand fra Aarhus - vil begå ny kriminalitet, hvis han er på fri fod.

Derudover ville minkfolkene, hvis de er på fri fod, have mulighed for at samstemme forklaringer, lyder det i kendelsen om varetægtsfængsling.

De sigtede tog forbehold for at kære kendelsen om fængsling.

TV MIDTVEST og TV 2 Østjylland har forud for artiklens udgivelse forsøgt at få en kommentar fra de sigtedes forsvarsadvokater.

Advokaterne for den 43-årige og den 58-årige oplyser, at man ikke har nogen kommentarer til sagen. 

De øvrige advokater er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.


I aften falder sneen: Sådan bliver J-dag i 'Gaden'

Aalborgs borgmester kommer forbi og fejrer jubilæet.

Julebryggen har skabt mange gode stunder i Jomfru Ane Gade, siden den blev frigivet klokken 20:59 den første fredag i november for mange år siden.

Siden er det væltet ind med mennesker fra nær og fjern, der kommer for at se Gadens belysning blive tændt og se sne, der bliver skudt ud på de mange mennesker.

foto: hfj Rekom

I år bliver det så lidt ekstra særligt. For det er nemlig 25 år siden, at J-dag for første gang blev afholdt om fredagen i Jomfru Ane Gade. I den forbindelse deltager Aalborg Kommunes borgmester Lasse Frimand Jensen (S):

- Det skal selvfølgelig fejres med maner. Vi ved fra tidligere år, at Jomfru Ane Gade bliver fyldt til bristepunktet. Så derfor har vi valgt at starte allerede klokken 15.00, siger Henrik Foget Jensen fra Gadeforening Jomfru Ane Gade.

Se Jomfru Ane Gades fulde program for J-dag her:

Kl. 15.00: Jomfru Ane Gade åbner for 25 års jubilæum* for J-DAG.

Kl. 16.00: Borgmester Lasse Frimand Jensen åbner J-DAGEN officielt og tænder julelyset i Jomfru Ane Gade.

Kl. 18.00: Glad musik fra de sidste 25 år.

Kl. 20.00: Livemusik fra Gadescenen.

Kl. 20.50: TV-2 Nords ”Kongerne tæller ned”.

Kl. 20.59: Frigivelsen og udskænkning af årets første Julebryg.

Kl. 21.00: Tuborg nisser og nissepiger.

Kl. 21.10: Livemusik fra Gadescenen.

En time efter startskuddet lyder, tænder borgmesteren så julelyset - og her er der rig mulighed for at få en burger, æbleskiver eller noget gløg i hånden inden.

- Det bliver også en dag med kolorit i form af 'Kongerne', der kommer på besøg, fortæller Henrik Foget Jensen.

foto: hfj Rekom

Kongerne - eller 'Knaldperlen' og 'Dolken' - er kendt fra TV2 Nords program, 'Fedt mand - tur!', og de står for underholdningen og nedtællingen fra klokken 20:50 og frem til årets julebryg frigives 20:59.


Vindstød af stormstyrke: Her er dagens vejroverblik

Foto: Privatfoto

Første november har ramt det danske land, og det bliver en blæsende start på måneden, som nordjyderne går i møde.

Temperaturen ligger mellem 12 og 13 grader fra morgenstunden, men de fleste vil mærke en kraftig vind i håret, når de tager hjemmefra her til morgen.

- I Jammerbugt vil der vindstød op til stormstyrke, fortæller Jens Ringgård Christiansen, vært på TV 2 Vejret.

Se den fulde vejrudsigt her:

En del skyer passerer også Nordjylland i løbet af dagen, men det klarer gradvist mere og mere op. Når solen går ned, bliver det helt ned til fem grader i løbet af aftenen.

Er du nysgerrig på, hvordan dit lokale vejr bliver? Solvej Vindblæs kan hjælpe dig godt på vej!

Vejret tre timer frem
Vejret senere

'Vejgaard-dollar' i høj kurs: Bydel fejrer amerikansk valg

Her kan du altså slå en billig handel, uden du behøver at prutte om prisen.

Er du vokset op i Vejgaard eller nær Aalborg, så er du måske allerede bekendt med 'Vejgaard-dollaren'. Den har i mange år været en populær valuta, som i virkeligheden svarer til 50-kroners sedlen.

Nu skal den så findes frem igen på tirsdag, når det amerikanske valg rammer sit absolutte klimaks.

- Vi har også fået Jonny Hefty med på rævestreger, og hvad er mere naturligt end at bringe Mugge med Vejgaard-dollaren i spil, lyder det i en meddelelse fra Vejgaard Handelsforening.

Flere af de lokale forretninger indgår som en del af festlighederne, hvor flere ting i butikkernes sortiment kun koster en enkelt Vejgaard-dollar. Så du kan altså slippe for at finde charmen frem og prutte om priserne.

Arrangementet afholdes tirsdag den 5. november.


Tusindvis af trængte familier: Thomas er alenefar og har ikke råd til julen

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

Mange familier er økonomisk presset op til jul, og Mødrehjælpens lokalforening i Aalborg oplever, at behovet for julehjælp er vokset.

Julemarked, slik til juleafslutning og julegaver.

December er og bliver en dyr måned for de mange danskere, der fejrer jul.

For Thomas Nygaard Sørensen har juletiden de seneste år været lig med pres. Både økonomisk, men også som følge af en sygdom, der gør, at han er i et ressourceforløb.

Et forløb, der efterlader ham med 11.000 kroner efter skat, og derfor har han de sidste år søgt om julehjælp hos Mødrehjælpen.

- Det er ikke ret meget med to hjemmeboende børn, så det er simpelthen for at have råd til julen - for den er dyr, fortæller han og fortsætter:

- Det har været sådan, at jeg ikke synes, at jeg kunne give børnene de ting, de gerne vil have. Bare en julekalender, der koster 120-130 kroner. Det er dyrt. Det hele render op.

Han er en del af det stigende antal familier, der søger Julehjælp hos Mødrehjælpen. Tilbage i 2019 var det 6245 børn, der modtog julehjælp. Sidste år var det 24.246 børn.

Hjælpen har en kæmpe betydning

Hos Mødrehjælpen oplever man også, at behovet for julehjælp er vokset.

- Vi er heldige på den måde, at mange kender os, og mange vil gerne hjælpe os. Men vi har også rigtig mange familier, der har behov for hjælp, det fortæller Marianne Stokbro, der er lokalforeningsformand for Mødrehjælpen i Aalborg.

Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord

Mødrehjælpens julehjælp kan være af julearrangementer, som Mødrehjælpen står for planlægningen af, der skal give børnene og forældre nogle gode oplevelser sammen.

- Det, vi ved fra familierne, er, at så har børnene også noget at fortælle henne i skolen eller børnehaven om noget, de har oplevet med deres familie, forklarer Marianne Stokbro.

Hjælpen kan også være økonomisk støtte på 550 kroner, man får udbetalt per barn.

- Det har en kæmpe betydning, fordi familierne oftest står og har ikke råd til at købe gaver til deres børn og har besvær med at finde penge til lidt ekstra julemad, siger lokalformanden.

Det er fra 1. november, at man kan donere til Mødrehjælpens Julehjælp, og der kan søges frem til 2. december.

Antallet af børn, der har modtaget julehjælp fra Mødrehjælpen siden 2019

2019 = 6.245 børn

2020 = 9.458 børn

2021 = 13.137 børn

2022 = 19.848 børn

2023 = 24.246 børn

Kilde: Mødrehjælpen.dk

Økonomisk og psykisk ro

Ifølge Thomas Nygaard Sørensen har det været hårdt ikke at kunne give sine to hjemmeboende børn den jul, han plejede at kunne før. Og det kan være hårdt at skulle bede om økonomisk hjælp.

- Jeg synes, det var - jeg vil ikke sige pinligt - men nederlag at skulle søge om hjælp, når man nu plejer at kunne selv, fortæller han.

Men julehjælpen har betydet både økonomisk og psykisk ro for ham.

- Det giver lidt ro på budgettet. Når der kommer lidt ro det, kommer der også ro på mig, siger han og fortsætter:

- Jeg håber på, at jeg kan få det samme som sidste år. Lidt ekstra penge til mad og gaver.

Så er du glad?

- Så er jeg glad, ja.


Antallet af cykeltyverier stiger og stiger i Aalborg

Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix

I de to seneste år er tyveriet steget med 50 procent.

Jeg synes, det er død ærgerligt, at der er nogen, der gør det, fordi vi er jo rigtig mange, der er afhængige af, at vores cykel er der, og vi kan bruge den.

Sådan fortæller Henrik Sørensen, der når han kommer til Aalborg har en cykel stående ved stationen.

- Det er faktisk ligesom, når den går i stykker, så er det enormt træls, fortæller han.

Det, som Henrik Sørensen taler ud fra, er det kraftigt stigende antal anmeldte cykeltyverier, som der sker i Aalborg.

Henover fra 2021 til 2023 er det nemlig steget med 50 procent - fra 1063 til 1594. I samtlige andre nordjyske kommuner er tallet på status quo eller faldet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

De senere år er der kommet flere dyre cykler på markedet - heriblandt elcykler. Alligevel er der ikke en entydig forklaring på det stigende antal tyverier. Men det får en af cykelhandlerne til forsøge at forebygge tyverierne.

Vi gør også en hel masse i, når vi sælger en ny cykel, at vi også forsøger at sælge dem nogle ekstra gode låse, så de kan låse den fast til noget. Låse den fast et gelænder, træer, låse den fast til andre cykler eller en anden ting, så er man ikke bare lige for den stjålet, siger indehaver af Fri Bike Shop i Nørresundby, Mogens Christensen.

Fra 2010 til 2021 var antallet af cykeltyverier ellers faldende i hele Region Nordjylland. Fra sit højeste i 2011 til 2021 faldet til fra 4870 til 1798 anmeldte cykeltyverier.