12 millioner: Sådan skal pengene bruges i psykiatrien
Der blev afsat penge i budgettet for 2025, og nu har udvalget besluttet, hvordan de skal bruges.
Psykiatrien er i det meste af landet under et stort pres, hvor der har været skreget på flere ressourcer.
Det har Region Nordjylland forsøgt at imødekomme ved at tildele området knap 12 millioner kroner i budgettet for 2025, og nu er udvalget i regionen kommet frem til, hvordan pengene skal fordele.
Her går størstedelen af pengene til at opbygge en kapacitet til en at få en hurtige diagnosticering og behandling.
- Vores fokus har været, at de nye initiativer hurtigst muligt skal have en effekt i vores bestræbelser på at sikre en hurtigere udredning og behandling. Jeg har en forventning om, at det vil kunne ses på ventelisterne, at vi tilfører flere personaleressourcer, og at børn og unge hurtigere i forløbet møder en specialist, siger Vibeke Gamst (K), formand for Psykiatri- og Socialudvalget, i en pressemeddelelse.
Der afsættes også penge til ressourcer for et samarbejde med kommunerne, hvor psykiatrien skal uddanne og rådgive ansatte i kommunerne.
- Ved at give kommunens medarbejdere en psykiatrifaglig specialviden, forventer vi, at de i højere grad kan sætte ind med den nødvendige tidlige hjælp, inden problemerne vokser sig så store, at en henvisning til Psykiatrien er nødvendig, siger Vibeke Gamst.
Derudover bliver der sat initiativer i søen for at støtte for familierne, mens der ventes på en udredning.
De 5 prioriterede tiltag
Cirka 6,5 mio. kr. til at opbygge kapacitet med flere personaleressourcer, samt etablering af ”Specialisten i front”, hvor patienten allerede ved den afklarende samtale møder en specialist med henblik på hurtigere diagnosticering og behandling.
Cirka 1,7 mio. kr. til at effektivisere arbejdsgange og skabe bedre flow i patientforløb.
Cirka 1,85 mio. kr. til opstart af samarbejde med kommunerne om implementering af to af fem spor i samarbejdsformen STIME, der står for ”Styrket tværsektoriel indsats for børn og unges mentale sundhed”. Psykiatrien bidrager med uddannelse, supervision og rådgivning. Målet er at sikre effektiv hjælp baseret på psykiatrifaglig specialviden i nærmiljøet, inden problemerne vokser sig store.
Cirka 1,2 mio. kr. til etablering af familiestøttende tilbud i Center for Pårørende, mens barnet står på venteliste til udredning.
Cirka 0,5 mio. kr. til patientuddannelse indenfor autismeområdet